In timpul procesului de regenerare a tegumentului are loc o migrare a celulelor din profunzime catre suprafata. Aceste celule, la inceput tinere, imbatranesc treptat si ajung sa formeze la suprafata pielii un strat de celule cornoase, care se exfoliaza in permanenta. Impreuna cu sebumul secretat de glandele sebacee, praf, poluare, aceste celule moarte imbiba porii si ii dilata, ducand la aparitia punctelor negre. Ele trebuie indepartate de pe piele pentru ca dermul sa respire, stopeaza hidratarea eficienta si dau pielii un aspect obosit si imbatranit. Prin exfoliere se favorizeaza apritia celulelor noi. Mai mult chiar, cercetatorii au descoperit ca adesea vinovata de punctele negre nu ar fi atat de iubita si blamata ciocolata, ci mai degraba un fenomen numit hiperkeratinizare.
Cat de des trebuie sa ne exfoliem pielea?
Recomand serii de sase tratamente, cate unul pe saptamana. Folosite preventiv, produsele destinate exfolierii pot intarzia imbatrainirea acesteia. Pielea devine mai catifelata, iar micile impuritati vor disparea.
Prin urmare ce imi ofera exfolierea?
… accentueaza culoarea naturala a pielii si luminozitatea acesteia;
… curata porii;
….permite pielii sa respire mai bine;
… pemite cremelor, lotiunilor, uleiurilor, seruruilor sa patrunda mai bine in piele;
… imbunatateste textura pielii si o catifeleaza;
… stimuleaza toate functiile pielii si imbunatateste circulatia.
Exfolierea, prin urmare, este primul si cel mai important tratament care trebuie efectuat intr-un tratament corporal adevarat. Problema cu aceasta tehnica este ca fiind asa de usor de realizat, de cele mai multe ori tindem sa exageram, ajungandu-se astfel la fenomenul de supra-exfoliere. De aceea, acest proces trebuie realizat de un specialist care sa identifice tipul tau de piele si nevoile specifice ale acesteia.
Intr-un spa, exfolierea se poate realiza in doua feluri: mecanic si enzimatic. Celelalte, pe baza de substante chimice - acidul tricloracetic si resorcinolul - sunt aplicate de catre medici.
Exfolierea mecanica este si ea de mai multe tipuri: uscata, cu sare speciala, scrub granulat. Cea uscata se realizeaza cu o perie din par natural, lufa manusi abrazive etc. Acestea sunt de obicei "un preludiu" al tratamentului corporal aplicat ulterior. Miscarile terapeutului sunt in acest caz blande si ritmice.