Ok, sa intelegem clar: acesta este un target pentru sanatatea si silueta mea. Greu de atins? Oare mananc atatea? Cum sa le integrez in meniul meu zilnic? Ma confrunt cu provocarea aceasta pentru ca, asa cum a zis si dr. Mencinicopschi, dar si alti nutritionisti, daca suntem un pic constiincioase si atente cu alimentatia si mancam 5 portii de fructe si legume zilnic suntem sanatosi si nu avem nevoie de diete sau de slabit. Incerc mereu sa le integrez, dar de multe ori nu-mi iese la numaratoarea de la sfarsitul zilei...si cum sa fac? Pentru ca mereu imi reprosez seara: "iata ca am mancat 2 rosii si un castravete la pranz, daca mai mancam un mar si o banana, dadeam gata targetul de astazi, nu era cine stie ce efort, insa am preferat batonul de ciocolata". Si uite asa am avut remuscari destul de puternice care m-au determinat sa acord o mai multa atentie acestor reguli si sa am grija sa nu treaca nicio zi fara a bifa toate aceste mici reguli de sanatate.
5 portii de legume si fructe/zi - secretul simplu al sanatatii si al siluetei tale!
Am auzit atat de des, asa cum spuneam "daca am manca 5 portii de fructe si legume pe zi am fi mai sanatosi si nu am mai avea probleme de greutate", incat mi s-a parut un sfat demn de luat in seama, mai ales ca am facut rapid o analiza a insemnatatii in practica a ceea ce inseamna asta si nu mi s-a parut imposibil de realizat nici chiar pentru mine, o adepta a tuturor felurilor de mancaruri, chiar ele si mai nocive.
Pan la urma in ce s-ar traduce asta, stau si ma gandesc: daca fac o salata dintr-o rosie, 2 castraveti, o ceapa si un ardei, am epuizat mai mult sau mai putin cele 5 portii de legume. Toata ideea introducerii acestor legume si fructe in dieta zilnica este pentru a instraina de tine poftele de mancaruri nocive din comert; este pentrua inlocui sau a introduce in mesele tale portii de sanatate, evitand astfel alte mancaruri care ar fi luat locul lor.
Eu am reusit, mai ales ca este sezonul atator legume si fructe incat nu numai ca ai optiuni nenumarate, dar nici nu te plictisesti de ele:
- asadar, am testat salate cu rosii, castraveti, dovlecei, ciuperci si marar, ceapa, ardei, salata verde, patrunjel, spanac, etc. Le-am alternat astfel incat sa acopar o parte din cele 5 portii
- apoi am completat salata cu 2-3 fructe pe care le-am imprastiat in intreaga zi, si uite asa am evitat alte deserturi: pentru ca, luandu-mi la birou ba o banan si o portocala, ba un mar si o para, ba cateva capsuni, etc., am evitat chiar si mental sa ma gandesc la alte deserturi; oricum eu fructele le consum pe post de "gustari", intre mese, iar legumele la mese
- ceea ce m-a condus la urmatorul pas, inevitabil: la gandirea meniurilor astfel incat sa nu cumva sa ratez vreo leguma cruda in asociere cu respectivul aliment.
Sub ce forma mai exact?
- cel mai bine este sa le mananci crude, proaspete
- dar le poti consuma si in compot fara zahar
- sau conservate in suc propriu sau apa fara zahar
- uscate
- sau chiar si sub forma de suc - fresh
Ce inseamna o portie?
Nu trebui sa calculam in functie de cantitate, adica un mar = o portie, o banana=o portie, ci trebuie sa ne ghidam in alegerile noastre dupa un truc mult mai practic, pentru ca nu o sa stau mereu sa cantaresc fructele si legumele! Mai bine renunt! O portie, spun specialistii, inseamna cam 80 de g., dar asa cum spuneam, nu am mereu cantarul dupa mine astfel ca, cel mai bine se masoara cu mana: masoara fructele si legumele astfel incat sa incapa intr-o mana pe care o tii sub forma de cupa: o astfel de mana de cirese, de capsuni, un mar care sa incapa in respectiva forma, etc.
Facand un calcul simplu, constati ca adaugi corpului tau nu mai putin de 400 de grame de alimente extrem de sanatoase si nutritive, avand calorii minime.
Fara cafea!!! In realitate: mai putina cafea....si mai sanatos consumata!
Asta era una dintre regulile de sanatate impuse pentru o viata mai sanatoasa, mai curata. Dar nu deoarece cafeaua in sine este daunatoare, ci pentru ca asa cum o beam eu, era ca o bomba cu ceas gata sa explodeze in calorii, puls exagerat, gastrita, tensiune arteriala, etc.
In realitate, cafeaua este un dar al naturii de care ne putem bucura atat cat ne lasa plapuma..adica sa nu intindem coarda mai mult decat ne permite organismul si bunul-simt alimentar: - ca sa intelegi, acum am reusit in final sa beau o singura cafea/zi si cu adevarat sanatoasa: fara zahar, (fara niciun fel de indulcitor) fara frisca si de cele mai multe ori neagra, fara lapte, deoarece uneori nu reusesc sa o tolerez fara lapte.
Totusi, trecerea este mai mult decat evidenta avand in vedere ca inainte:
- beam 3, uneori 4 cafele pe zi
- cu lapte,
- dar si cu frisca uneori
- automat cu zahar chiar daca nu mult, ulterior schimband cu zaharina
Sincer, nu am facut chiar acum, in 3-4 zile trecerea, ci incet, dar sigur si fara a reveni la vechile obiceiuri. In aceste zile, provocarea cea mare este "cum sa o beau neagra", fara laptele de care nu ma pot dezlipi. Momentan reusita este cam: 1 zi din 3 o beau neagra...incerc sa ma obisnuiesc.
Pentru ca numai asa vei avea parte de cele 12 de motive esentiale pentru care sa bei cafea zilnic de care vorbeam acum cateva zile si pe care specialistii ni le-au pus pe tapet de-a lungul timpului. Ideea este sa o bei corect si fara mici placeri de gust adaugate. Si am grija ca atunci cand beau cafeaa sa eau doua de apa pentru a recompensa "pierderile".
2 litri de apa pe zi...doar atat?!
Ok, nu este o regula stricta in privinta cantitatii, mai ales ca specialistii au tot variat ideea de "cantitate ideala" de apa consumata zilnic. Insa in jurul acesteia ar trebui sa se orienteze si consumul vostru. Mai important este "Bea apa!" si nu altceva cum ar fi suc sau altceva.
Personal, cred ca beau mai mult de 2 litri de apa plata pe zi, de aceea mari provocari si probleme nu am intampinat in experiment, pentru ca de foarte mult timp am renuntat la sucuri si alte bauturi artificiale si nu mai pot sa stau fara apa plata, simpla, fara niciun fel de adaos. Cum am reusit? Cred ca am mai spus-o: nu ma mai simteam bine fizic, eram balonata, parca mi se taia respiratia de la cantitatea mare de sucuri.
Acum, desi terasele si restaurantele mai inspirau intotdeauna la alegeri delicioase, chiar daca nesanatoase, imi comand fara niciun fel de probleme apa plata, fara sa ma gandesc ca ratez deliciosul cocktail pe care-l ador sau nectarul de capsuni si banane de care nu ma puteam desprinde.