Mama cu atat mai mult nu a stiut sa-mi raspunda. A jurat ca nu-si hraneste gainile cu hormoni, ca ouale sunt suta la suta ecologice, e si ca nu a modificat genetic fasolea, loboda, salata verde si ce-mi mai pune la pachet cand ma duc pe acasa. Recunosc ca nu spuneam nu unei slanine afumate sau unor carnati de casa, dar aia manac o data, de doua ori pe an si imi venea greu sa cred ca valorile ridicate ale colesterolului meu vin de la masa copioasa de Craciun sau Paste.
Nu sunt fumatoare, nu beau bauturi alcoolice, sucuri, energizante si nici dupa dulciuri nu dau in vant! Nu pot sa taiesc fara supe si ciorbe, asa ca in afara de mici scapari, consideram ca mananc sanatos, mai ales ca am reusit sa-mi mentin cu o abatere de 2-3 kilograme aceesi greutate in ultimii 15 ani.
Indiferent unde se gasea raspunsul la intrebarea mea trebuia sa actionez rapid. Tensiunea de 18/12 mg si coleserolul 270 nu erau un semn bun. "Infarct miocardic, accident vascular cerebral sau arteriopatie periferica poti sa faci chiar daca esti tanara", imi spunea prin telefon prietena mea (este doctor), iar cele mai sumbre scenarii imi apareau in fata ochilor.
Ce-i de facut? Doctorii au spus ca sunt prea tanara sa apelez la medicamente pentru scaderea colesterolului si, pentru inceput, trebuie sa incercam o scadere a acestuia pe cale naturala. Ce inseamna asta? Dieta, sport si cat mai putin stres.Primul pas in lupta impotriva colesterolului-Dieta
Dieta fara colesterol ar trebui sa contina o cantitate minima de grasimi saturate, deoarece acestea tind sa creasca nivelul colesterolului din sange. Din acest motiv am eliminat din alimentatie carnea de porc, carnea grasa, carnea rosie, mezelurile, smantanta, untul, ouale, ciocolata, maioneza si sosurile si am schimb si felul in care preparam mancarea.
Adio prejeli si cat mai multe fructe si legume crude!
Nu am mai mancat decat foarte rar prajit, alegand mancarea preparata la aburi sau fiarta. Daca pana atunci nu ma omoram cu legumele si fructele crude, acestea au devenit aliatele mele in lupta cu colesterolul.
Atentie la continutul de gresimi al produselor!
Daca pana sa-mi descopar problemele cu colesterolul alegeam laptele, branza sau iaurtul dupa "gust", fara sa fiu prea atenta la grasimi dieta impotriva colestorului m-a facut sa-mi schimb acest comportament. Astfel, am renuntat complet la smantana, unt, cascaval si branza grasa, alegand in schimb iaurtul si laptele degresat, si branza slaba sau dietatica.
Mai multe alimente bogate in grasimi nesaturate
Dieta anticolesterol nu inseamna infometare, si cum eu nu vroiam sa slabesc a trebuit sa introduc in alimentatia zilnica mai multe produse bogate in grasimi nesaturate, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Grasimile nesaturate se gasesc in soia, porumb, ulei de floarea soarelui si masline. Pestele, carnea de pui sau curcan in cantitate mica (fara pielita), pastaile si fasolea, produsele de grau, alimentele bogate in fibre, precum ovazul, portocalele, perele si morcovii sau fructele uscate: nuci, alune, migdale trebuie incluse si ele in dieta anticolesterol.
Un mic pont: Fa-ti o lista cu ce ai voie sa mananci si cu ce e interzis
O sa va impartasesc si un mic truc la care am apelat. Cu ajutorul medicului am facut o lista cu produsele bune si cu produsele interzise. De fiecare data cand ies la cumparaturi incerc ca alimentele bune pentru scaderea colesterolului sa se gaseasca intr-in numar cat mai mare in cosul meu de cumparaturi. In acelasi timp, ma gandesc de doua ori inainte de a cumpara o cutie de smantana, un pachet de unt, ficatei, mezeluri sau carne de porc, si de cele mai multe ori renunt.
Nu uita de sport!
Desi nu am fost niciodata o persoana sedentara nu mai fac sport ca in trecut, iar miscarea este esentiala in lupta impotriva colesterolui. Mergeam zilnic aproximativ 7 kilometri pe jos insa mi-am dat seama ca nu este suficient. Asa ca am hotarat ca de trei ori pe saptamana sa merg sa alerg. Pe langa efectele directe ale sportului asupra organismului, in cazul meu, alergatul m-a ajutat foarte mult si sa ma relaxez psihic. Dupa o zi stresanta de munca, 30 de minute de alergare usoara au fost pentru mine cel mai bun medicament antistres.
Dupa o luna, colestrolul a scazut de la 270 la 210. Mai am de munca pana sa ajung la o valoarea optima insa sunt optimista ca nu va dura mult sa reusesc. Dieta si sportul m-au ajutat sa scap de probleme, insa pentru ca acestea sa nu mai apara, o sa am grija sa pastrez stilul de viata sanatos pe care l-am adoptat de nevoie.
Bine de stiu:
- 30% din populatia Romaniei are colesterol ridicat
- aproximativ 40% dintre romani sunt hipertensivi
- 2 din 3 romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare
- rata mortalitatii cauzata de afectiuni cardiovasculare (dintre care cele mai multe sunt date de colesterol) este de 61% din numarul total al deceselor, fata de 37% in Uniunea Europeana si 53% in statele care au aderat recent la UE
Sursa: Studiu coordonat de prof. doctor Mircea Cinteza