Am spus-o si o mai spun de cate ori am ocazia: pe mine ma caracterizeaza comoditatea, iar impulsul de a face miscare sau de a tine o dieta, ia nastere numai daca situatia iese de sub control, ma napadesc kilogramele, iar imaginea mea incepe sa aiba de suferit.
Nu am avut probleme extraordinare pana acum, ci doar cateva oscilatii de greutate, dar niciodata mai mult de doua kilograme. Fiind chiar si o cantitate neglijabila de greutate, acest lucru m-a determinat sa actionez intr-un fel sau altul asupra lor, sa le anihilez, dar nu prin antrenamente de sala sau diete restrictive, pentru ca as fi incercat degeaba. Acestea fiind spuse, m-am gandit ce sa fac, cum sa fac si iata care au fost pasii, care m-au indreptat spre pierderea celor doua kilograme, ba chiar mai mult la un moment dat.
Toti instructorii sau nutritionistii ne declara "statul pe canapea" sau "mancatul in fata tv-ului" ca fiind cele mai ingrozitoare si macabre intreprinderi pe care le putem face pentru frumusetea noastra corporala. Ei bine, eu fiind o impatimita a acestor "sporturi", m-am hotarat sa sfidez tot ceea ce ne-au inoculat pana acum acesti specialisti si sa demonstrez ca tv-ul si canapeaua pot fi adevarati prieteni ai un corp zvelt si suplu. Nu vreau sa fac afirmatii in care sa promovez acest "program" ca fiind cel mai bun si mai util, si cu rezultatele cele mai bune. Evident ca nu se compara cu un antrenament de sala sau cu o dieta bine construita, dar "fiecare face ce poate" si cum drumul la sala este din ce in ce mai greu de adaptat in viata noastra extrem de activa, iar dieta este o imposibilitate fizica si psihica, pentru ca, sa recunoastem, ca daca nu ai nici macar o farama de vointa (care reprezinta secretul reusitei intr-o dieta), nu te vei putea adapta programului ei.
A manca pe canapea... o placere nepacatoasa
Mancatul pe canapea este inselator, spun specialistii. Mananci de cateva ori mai mult decat ar trebui si vrei mereu sa rontai cate ceva atunci cand vezi filmul preferat. O farama de adevar exista in ceea ce spun specialistii, insa totul depinde de tine, de ceea ce iti pui in farfurie, de cat iti pui in farfurie si de ceea ce rontai.
Eu pacalesc mancatul "mult si prost" care se practica de obicei in fata tv-ului, cu mancatul "portionat si cat mai sanatos". Va spun sigur ca, daca esti in fata filmului sau emisiunii preferate, nu vei da atata atentie la ceea ce mananci atunci cand ti-e foame: adica nu iti vei da seama ca ai legume in farfurie in loc de copanele prajite, important este sa ai ce ingera. Eu una asa fac.
In privinta portiilor, sa fim seriosi ca nu ne punem in farfurie mai mult decat putem manca si nu cred ca exista oameni care sa manance o oala intreaga de mancare in fata televizorului. Eu imi aleg o farfurie de marime decenta pe care imi asez frumos ceea ce am gatit. Acum mananc pe canapea dimineata si seara cand vin de la serviciu, deci in momente cheie si trebuie sa fac alegeri inteligente. Dimineata imi permit sa mananc doua sandwich-uri sau lapte cu cereale, ori o prajiturica cu lapte, pentru a-mi tine de foame pana la masa de pranz si pe care oricum nu le pun la socoteala pentru ca pana seara le ard oricum. Seara insa, am grija sa mananc nu neaparat sanatos, pentru ca as minti si oricum mi se pare imposibil sa mananci mereu si mereu numai legume la aburi si carne pe gratar. Poate ca gresesc, dar chiar ma gandeam ca pentru mine este imposibil sa nu mananc si altceva.
Astfel ca, atunci cand mananc sanatos (legume, gratarel, paste, peste, salate, o mamaliguta cu branzica) imi permit o portie mai maricica, pe care evident o savurez in fata tv-ului. Mananc destul de incet, savurand fiecare inghititura, iar cand am terminat din farfurie, niciodata nu mai imi pun in plus. Stiu ca aia a fost masa de seara si gata.
Atunci cand meniul meu include alimente nu tocmai recomandate (cartofii prajiti- slabiciunea mea, diverse prajeli sau grasimi pe care din nefericire le ador), am grija ca portia sa fie mai mica ca de obicei si sa am alimente pe care sa le portionez in mai multe bucatele si sa le savurez la maxim.
Ca rontait si gustari, prefer un fruct, un iaurt cu fructe, sau mult dependentele seminte de floarea soarelui sau de dovleac. Cel mai mult rontai seminte, dar niciodata nu imi iau intreaga punga langa mine, pentru ca nu ma las pana nu o devorez. Imi pun intr-un bol mic o mana de seminte si ma limitez la ea (de foarte putine ori trisez si imi mai adaug inca o mana, niciodata mai mult). Plus de asta, sunt si sanatoase. Si cateodata, ma mai surprind rontaind cate un morcov, dar nu ca alternativa la dulciuri, ci pur si simplu de pofta, sau telina; imi place foarte mult telina cruda.
4 reguli de aur de la care fac tot posibilul sa nu ma abat:
- Niciodata nu adorm inainte de a trece cel putin doua ore de cand am mancat.
- Am renuntat la painea alaturata meselor de pranz si seara (doar dimineata consum paine neagra la sandwich-uri)
- Iar apa este aliata mea de nadejde. Beau foarte multa apa plata, dar nu tin niciodata cont sa fie 2 litri sau mai mult, beau cand mi-e sete, si o prefer intotdeauna in locul sucului.
- De obicei mi-am impus sa nu mananc dulciuri seara (si evit sa imi cumpar ceva dulce pe timp de seara, caci daca apuc sa iau nu ma las pana nu degust), si spun „de obicei”, pentru ca adevarul este ca mai trisez, dar atunci cand poftesc la ceva, reusesc sa ma limitez la o lingurita de prajitura sau la o bomboana de ciocolata.
Am renuntat la bauturi acidulate (si ulterior la sucuri in general) si la paine nu pentru a slabi, ci din cauza faptului ca ma balonau foarte tare, aveam mereu burta umflata si respiratia devenise destul de greoaie. Dar, ca urmare a acestor am observat in timp ca am scazut in greutate.
Fac miscare... doar pe canapea
Eh, mancatul ca mancatul, dar cum sa facem sa respectam si cealalta regula de aur a unui corp siluetat si sanatos. Sala nu! O ora in casa dedicata unui antrenament nu! Atunci ce facem?
Ei bine, pe canapea se pot face foarte multe miscari si exercitii, unele mai cunoscute, altele mai „adaptate”, dar conteaza ca faci miscare si fara un timp special alocat sau un efort substantial. Programul meu creat in canapea a pornit din momentul in care eram inactiva, stateam foarte mult in casa, aveam tendinta sa rontai si sa mananc continuu (inainte de a ma lasa de paine, sucuri si toate celelalte), fara a face altceva in afara de a sta tolanita in pat si uitandu-ma la o serie intreaga de programe si filme de la tv. Si m-am intrebat ce pot face eu in timp ce ma uit la filmul preferat?
- pai cu foarte mare usurinta fac acum bicicleta stand intinsa pe spate si uitandu-ma la tv, fara sa le numar, fac pana obosesc (inainte le faceam in ture de cate 20, dar imi distrageau atentia si am renuntat la numaratoare), dar sa nu credeti ca obosesc dupa ce am dat de cateva ori din picioare, cred ca 3-4 minute tot fac continuu
- intinsa pe o parte (cu ochii spre tv evident) fac o multime de ridicari de picioare si coborari fara a atinge insa celelalt picior, fortand piciorul sa se opreasca cu cativa centimetrii deasupra piciorului opus inainte de urmatoarea ridicare (dintr-acestea fac la fel, pana obosesc); apoi, pentru a lucra si celalt picior, ma intind invers in partea cealalta a canapelei, pentru ca privitul la tv sa nu fie obstructionat in nici un fel; si astfel mi-am lucrat picioarele
-stau in fund pe canapea si fac rotiri de gat (dar asta numai in timpul unei emisiuni, pentru a asculta macar, daca nu pot privi), precum si intinderi ale mainilor, sus-jos si lateral cat pot de multe, pana ma plictisesc
- tot intinsa pe spate pe canapea, fac semi-abdomene (asa le numesc eu), cu mainile la cap, fac ridicari de trunchi pana la jumatate, intr-un ritm destul de alert
- fac un exercitiu de pilates foarte bun pentru abdomen (pe care l-am "furat" de la Elena Stoikova de la World Class, perfect pentru atunci cand stau pe canapea:din pozitia culcata pe spate, cu abdomenul incordat, partea lombara lipita de saltea, privirea spre tavan, expir si ridic ambele picioarele, apoi partea de sus a corpului. Mentin pozitia aceasta si adaug miscarea bratelor ( care se face din incheietura umerilor).
-daca sunt intr-una dintre zilele mele bune, fac rapid vreo 10-15 genuflexiuni (tot uitandu-ma la tv), si in zilele foarte bune vreo 20 de abdomene.
In acest fel, canapeaua a devenit "ustensila" mea perfecta pentru a face sport. Ne folosim reciproc, ca sa spunem asa. Dupa cum spuneam in alt experiment impartasit, pe langa aceasta, fac miscare zilnic: dimineta ma misc foarte mult, merg foarte mult pe jos, urc cat pot de multe scari, ceea ce foarte bine si ma bucura. Adunate la un loc, tot rezulta ceva antrenament si este o schimbare fata de momentele in care pur si simplu stateam si mancam si repetam la nesfarsit aceste doua lucruri. Eu cred ca din orice putem face un instrument de sport, trebuie doar sa va puneti imaginatia la contributie si sa va adaptati miscarilor pe care le puteti face.
Tu cum te mentii in forma?