Matematicienii au incercat mereu sa stabileasca si sa testeze limite. Acelasi lucru se intampla si in cazul acestui joc numit Sudoku. Specialistii preocupati de acest domeniu au ridicat urmatoarea problema: cum se poate defini si contura cel mai dificil, dar rezolvabil, puzzle Sudoku?
Majoritatea ziarelor includ zilnic 25 de numere in tabelul respectiv, pentru ca acesta sa fie cat mai accesibil. Adaugand mai multe numere, puzzle-ul devine din ce in ce mai usor, pe cand atunci cand reducem numarul, el devine mai greu. Intrebarea in acest caz se simplifica considerabil: care este numarul minim de cifre pe care trebuie sa il aiba ca sa mai poata fi totusi rezolvat?
Pentru ca Sudoku sa fi rezolvabil trebuie sa avem o singura solutie. Daca numerele date ca reper scad la 16, atunci acesta poate avea automat mai multe solutii. De aici deducem evidentul: 17 este limita, din perspectiva matematica. Pentru a consolida insa teoria este nevoie de un program algoritmic care sa verifice toate combinatiile posibile cu 16 numere date. Gary McGuire sustine ca in urmatorul an o sa avem la dispozitie rezultatul si cel mai greu puzzle cu o singura rezolvare.
Citeste si:
Dislexia: Jocul nefast al literelor
Jocuri sexuale care alunga monotonia in cuplu