Este foarte bine sa iti cresti copilul astfel incat sa stie sa foloseasca banii pentru a pune umarul la creearea unei lumi mai bune. Fii convinsa ca darnicia va scadea invers proportional cu varsta. Trecerea timpului va aduce la lumina noi si noi probleme. Usor-usor va descoperi nevoia de a-si cumpara mereu lucruri noi si la moda. Te-ai intrebat vreodata care este motivul pentru care majoritatea adultilor ajung sa aiba datorii? In mare parte acest lucru se datoreaza faptului ca nu au fost invatati inca de mici sa pretuiasca banul.
Ce puncte trebuie sa atingi in conversatia referitoare la bani?
Vobeste cu micutul tau despre lucrurile pe care, daca-si va dori sa le achizitioneze, va putea doar contra cost. Haine, gadget-uri, o masina, etc. Incepi prin a-i propune sa economiseasca sume mici, iar apoi creste lunar cota putin cate putin. Ai putea chiar sa-i deschizi un cont de economii!
Invata-l ce inseamna sa daruiasca in mod constient si explica-i diferenta intre a da totul sau nimic si a da atat cat trebuie. Secretul nu consta in cifre exacte, ci in a face tot ce poti pentru a-i ajuta pe ceilalti, dar in acelasi timp a tine cont de nevoile personale.
Banii se castiga!
Arata-i ca banii nu cresc in copac, ci se castiga in urma unor eforturi. Oricat de multi bani ai avea la dispozitie, nu-i da la nesfarsit fara sa-i ceri nimic in schimb. Cu timpul va prinde ideea ca orice suma i se cuvine si vei fi nevoita sa-l intretii pentru tot restul vietii. “De ce sa muncesc daca mama imi da fara sa trebuiasca sa ii ofer ceva in schimb?” – isi va spune el. Roaga-l sa-ti faca un serviciu de fiecare data cand ii incredintezi o suma de bani. Indiferent daca ii ceri sa te ajute la gatit, curatenie, il trimiti sa cumpere ceva sau ii ceri sa ia o nota buna, important este ca el sa inteleaga ca banii ii va primi doar dupa ce va indeplini sarcina care i s-a dat.
La problema banilor trebuie sa te gandesti inca de la o varsta frageda a copilului tau. Este o parte importanta a educatiei pe care sunt convinsa ca vrei sa i-o oferi.