Dacă te-ai gândit vreodată cum ar arăta actul sexual prin intermediul unui scaner cu ultrasunete sau dacă te-ai întrebat de cât sex ai nevoie pentru a fi fericită, ştiinţa vine cu răspunsuri pentru toate întrebările tale.
O echipă de cercetători de la Mayo Clinic şi Indiana University School of Medicine a încercat să afle de ce unora dintre indivizi le este ceva mai dificil să atingă orgasmul, ajungând la concluzia că acest fenomen nu apare numai din cauza unor factori ce ţin de creierul uman.
Orgasmul bărbatului este controlat în mare parte de o aşa-zisă buclă de feedback la nivelul sistemului nervos, în timp ce orgasmul femeii este determinat de poziţia pe care aceasta o preferă în timpul actului sexual.
Studiul, publicat în jurnalul Clinical Anatomy, a analizat o serie de cercetări anterioare, în încercarea de a clarifica legăturile dintre anatomia sexuală şi abilitatea de a atinge orgasmul. Unele studii includeau o analiză bazată pe imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) a actului sexual, cu ajutorul căreia au fost obţinute informaţii despre poziţiile sexuale ideale pentru atingerea orgasmului.
Când bărbatul nu are orgasm
Când vine vorba despre bărbaţi, performanţa sexuală a fost legată de un fenomen numit buclă a reflexelor. Ca orice alt stimul, stimulii fizici recepţionaţi la nivelul penisului sunt procesaţi atât la nivelul creierului, cât şi a măduvei spinării. Aceste informaţii ajută sistemul nervos central, apoi transmit indicaţii înapoi la nivelul penisului, într-o buclă de feedback continuu.
Această buclă nu este influenţată doar de stimuli fizici, ci şi de stimuli psihologici, cum ar fi imagini explicite ale obiectului atracţiei individului. Dintre cele două, procesarea stimulilor fizici de către sistemul nervos central are şanse mai mari să eşueze, comparativ cu stimulii psihologici obţinuţi din imaginile vizuale.
Deşi asta înseamnă că problemele psihologice şi fizice la nivelul sistemului nervos central şi al creierului, poate îngreuna atingerea orgasmului, cercetătorii au ajuns la concluzia că partea fizică, stimul-răspuns, a buclei reflexelor, are mai multe şanse să nu funcţioneze corespunzător. Acest lucru înseamnă că există orgasmul masculin este puternic dependent de sistemul nervos central şi de buna funcţionare a acestuia.
Un eşec ar putea fi cauzat, de asemenea, de un dezechilibru între sistemul nervos parasimpatic, care controlează organismul în perioada de repaos, şi sistemul nervos simpatic, care influenţează răspunsul suprarenal şi cardiovascular al organismului în perioadele active. Un control medical poate ajuta în determinarea cauzei în cazul bărbaţilor care se confruntă cu un astfel de dezechilibru.
Când femeia nu are orgasm
Dificultăţile femeilor în a atinge orgasmul, însă, sunt puternic legate de poziţia adoptată în timpul actului sexual. Cercetătorii arată că orgasmul apare mai des în cazul poziţiilor în care clitorisul se apropie mai mult de peretele vaginal în timpul actului sexual. Conform imaginilor obţinute cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică, clitorisul migrează către peretele vaginal în timpul actului sexual, existând poziţii sexuale utile în acest sens.
Poziţii sexuale pentru orgasm
Poziţia ideală, conform studiului, este aceea care stimulează partea frontală a peretelui vaginal, cum ar fi poziţia misionarului sau cea în care se află femeia deasupra. Cercetătorii au identificat şi poziţia ideală a penisului pentru ca orgasmul feminin să apară mai des şi mai repede. Ideal este ca penisul să penetreze la un unghi de 30 până la 45 de grade, însă cercetătorii avertizează că dacă acest unghi nu poate fi obţinut în mod firesc, nu sunt recomandate acrobaţiile sexuale, întrucât partenerul riscă apariţia disconfortului la nivelul organelor genitale.