Contactul vizual direct este o verigă esenţială în comunicarea dintre oameni. Suntem susceptibili la el deoarece trupul nu vrea să rateze o potenţială conexiune sau o ameninţare. Chiar şi atunci când cineva nu ne priveşte fontal, tot avem capacitatea de a simţi acea privire cu ajutorul vederii noastre periferice.
Potrivit Psychology Today, creierul are un sistem specific dedicat detectării privirii celorlalţi asupra noastră. Sclera (partea albă a ochiului) este mai vizibilă la om decât la restul animalelor, fiind mai uşor să urmăreşti privirea unei persoane. Majoritatea animalelor vor să-şi ferească privirea pentru că le ajută să vâneze, dar oamenii sunt creaturi sociale care depind de cooperare şi comunitate pentru a supravieţui. A fi capabil să faci contact vizual ajută să construieşti relaţii cruciale.
Dar ce se întâmplă cu oamenii pe care nu-i vezi deloc? Unii jură că pot simţi ochii cuiva direct pe spatele lor, dar acest fapt e imprecis şi bazat pe speculaţii. Oamenii sunt clădiţi să presupună că oamenii îi privesc dintr-o prudenţă exagerată.
"O privire directă poate semnala dominare sau ameninţare, iar dacă percepi ceva ca o ameninare, nu vei vrea să o ratezi. Aşadar, pur şi simplu bănuind că o altă persoană te priveşte poate fi cea mai sigură strategie", a explicat Colin Clifford, profesor la UNSW din Australia, pentru Daily Mail.