De fapt, riscul unui atac de cord mortal se poate dubla atunci când oamenii sunt expuși la căldură extremă și la niveluri ridicate de poluare cu particule, sunt concluziile studiului. Documentul a fost publicat luni în jurnalul Circulation și arată că frigul extrem ar putea, de asemenea, expune pacienții unui risc mai mare de a suferi un atac de cord fatal, potrivit Adevărul.ro.
Studiul a analizat peste 202.000 de decese prin atac de cord între 2015 și 2020 în provincia Jiangsu, China. S-a descoperit că, atunci când temperaturile erau extrem de ridicate sau scăzute, sau exista un nivel ridicat de poluare cu particule, există un risc „asociat semnificativ” de deces din cauza unui atac de cord.
Când era căldură extremă combinată cu niveluri ridicate de poluare, oamenii se confruntau cu cel mai mare risc de a muri din cauza unui atac de cord.
Persoanele în vârstă și femeile păreau să fie cele mai expuse riscului.
Particulele, sau poluarea cu particule, sunt amestecul de picături solide și lichide care plutesc în aer, conform Agenției pentru Protecția Mediului. Poate veni sub formă de murdărie, praf, funingine sau fum. Poluarea cu particule provine de la centralele pe cărbune și gaze naturale. Mașinile, agricultura, drumurile neasfaltate, șantierele de construcții și incendiile de vegetație pot crea acest tip de poluare.
Acest studiu sa concentrat asupra daunelor cauzate de cele mai mici particule: PM2,5. Acestea măsoară cam 1/20 din grosimea unui fir de păr uman, astfel încât nu pot fi văzute cu ochiul liber și pot trece prin sistemul de apărare obișnuit al corpului, citează CNN.
Dar, tocmai fiind particule atât de mici, acestea pot rămâne blocate în plămâni sau pot intra în sânge. Particulele provoacă iritații și inflamații și pot duce la probleme respiratorii. Expunerea pe termen lung poate provoca cancer, accident vascular cerebral și atac de cord.
În zilele în care poluarea era peste 37,5 micrograme pe metru cub și un val de căldură care a durat patru zile, riscul de deces din cauza unui atac de cord era de două ori mai mare decât de obicei.
Temperaturile extreme nu au însemnat că termometrul trebuie să atingă 40 de grade Celsius. Mai degrabă, temperaturile extrem de ridicate au fost considerate un interval cuprins între aproximativ 28 și 36 grade Celsius. La acea temperatură, în timpul unui val de căldură de două zile, riscul de deces în urma unui atac de cord era cu 18% mai mare, dar a fost cu 74% mai mare în timpul unui val de căldură de patru zile, când temperaturile au variat între 34,4 și 42,8 grade Celsius.
În zilele reci, când temperaturile au variat între 0,5 și 4 grade Celsius timp de două zile, riscul a fost cu doar 4% mai mare.
În cele din urmă, cercetătorii estimează că până la 2,8% din decesele prin atac de cord pot fi atribuite combinației de temperaturi extreme și niveluri ridicate de poluare cu particule fine.