Expunerea pentru doar 20 de minute la lumina solara stimuleaza vasele de sange sa elibereze o substanta numita oxid de azot care reduce tensiunea arteriala, riscul de atac de cord si cheagurile de sange.
Echipa de cercetatori a monitorizat presiunea arteriala a celor 24 de voluntari care au fost asezati sub o lampa cu infrarosu timp de doua sesiuni, fiecare cate 20 de minute. Pentru prima sesiune, acestia au fost expusi la raze UV si caldura, insa pentru cea de-a doua s-a ales blocarea razelor si au fost expusi doar la caldura.
Rezultatele au aratat ca tensiunea arteriala a subiectilor a scazut semnificativ dupa prima sesiune, dar nu si dupa a doua, ceea ce inseamna ca radiatiile ultraviolete sunt de fapt cele responsabile pentru efectul benefic.
Cercetatorii sunt de parere ca oxidul de azot largeste arterele, ceea ce duce in final la scaderea tensiunii.
Tarile nordice demonstreaza importanta razelor solare pentru sanatate, intrucat locuitorii din aceste tari se confrunta frecvent cu hipertensiune din cauza luminii solare scazute.
Descoperirea urmeaza sa fie prezentata in cadrul conferintei International Investigative Dermatology de dr. Richard Weller, dar acesta recunoaste ca sunt necesare multe alte studii ulterioare si este prea devreme pentru a se considera aceasta metoda drept un tratament.
Weller este, insa, de parere ca aceste beneficii cantaresc mai mult decat riscul de cancer de piele, unul dintre motivele pentru care oamenii evita sa se expuna la soare, lipsindu-si astfel organismul de vitamina D.