Fara sa aiba nicio legatura cu Dr. Evil, geniul malefic din seria Austin Powers, robotelul customizat si-a facut debutul la inceputul acestui an, cu ocazia Show-ului anual de Cadouri din Tokyo.
Simpaticele "papusele" sunt echipate cu un mini-PC, utilat cu Windows XP, un hard de 80GB, un webcam si un microfon. Pentru ca, da, nu doar ca pot arata ca tine, dar pot incorpora si vocea ta. Mai mult, robotelul poate fi programat sa citesca cu vocea ta informatii meteo sau stiri primite prin RSS. Pe langa asta, desigur, sunt echipate cu senzori care le ajuta sa-si miste capsorul si sa salute, politicos, din mana.
Papusica creata dupa chipul si asemanarea ta poate fi achizitionata cotra sumei de 1.500 £ de pe site-ul producatorului, comanda - care obligatoriu trebuie sa contina o fotografie cu persoana cu care vrei sa semene - urmand sa fie onorata in sase luni.
Pe meleagurile nipone ea este deja un hit, fiind preferata in special pe post de hostesa, la nunti. Un pic kitchos dar sa nu uitam ca e vorba de aceeasi tara care ni i-a "livrat" pe Hello Kitty si Maneki Neko. Twendy-One: robotul care iti pregateste micul dejun
"Robotelul" cantareste nu mai putin de 100kg si este, cum era de asteptat, tot o inventie a cercetatorilor japonezi de la Universitatea Waseda. Slujba lui: sa pregateasca si sa serveasca micul dejun!
Dotat cu brate aproape umane, Twendy are destula putere cat sa-ti ofere scaunul atunci cand vrei sa te asezi sau ca sa te sprijine atunci cand vrei sa te ridici, dar in acelasi timp destula delicatete si precizie cat sa manuiasca obiecte mici, cum ar fi paiele de plastic, spre exemplu.Intr-o demonstratie recenta a aratat ca este in stare sa apuce o felie de paine fara sa o farimiteze, precum si sa serveasca mancarea si bautura pe o tava, fara sa verse nimic. Asadar, Twendy ar putea fi un companion de nadejde pentru persoanale in varsta, care se deplaseaza greu.
Din pacate, Twendy nu va fi disponibil la scara larga pana in 2015. Wu-25: robotul fermier
Povestea lui Wu Yulu, un fermier chinez in varsta de 46 de ani pasionat de tehnologie si inteligenta artificiala, ar fi demna de o ecranizare premiata la Sundance sau la Cannes.Acesta se poate mandri cu o adevarata armata de androizi, proiectati chiar de el, care sunt gata oricand sa il ajute la treburile din gospodarie. Wu are chiar si o "progenitura" preferata, pe Wu-25, un robot echipat cu salopeta si sombrero, pe care ii place sa-l inhame la risca si sa-l plimbe prin sat.
Ceilalti "fratiori" ai lui Wu-25 sunt, asememeni lui, pot functiona pe baza de baterii pana la 6 ore, fiind capabili, dupa caz, sa se catere pe ziduri, sa serveasca apa, sa aprinda tigari, ba chiar sa scrie caligrafic si sa cante la instrumente traditionale.
Wu Yullu a fost dintotdeauna pasionat de tehnologie si visa sa-si construiasca un robot inca din adolescenta. Primul exemplar dateaza de altfel din 1986. Interesant e ca Wu nu are studii universitare si nici o situatie materiala prea buna. Costurile realizarii robotilor care ii poarta numele l-aui costat cateva mii de dolari, atragand dupa sine nenumarate datorii si necazuri, cu atat mai mult cu cat unul dintre exemplare a reusit la un moment dat sa-i incendieze casa din temelii dupa un scurt-circuit. Poate ca a venit vremea sa-si vanda brevetul unei corporatii? Simroid-ul: robotul-pacient sensibil la dureri stomatologice
Oricat am vrea sa spunem ca, de la distanta, robotica cu pricina arata ca o japoneza in carne si oase, ea ne aminteste mai degraba de eroinele (sau anti-eroinele) din fiulmele de groaza japoneze. Inclin insa sa cred ca fiori ne da doar noua, europenilor, deoqrece conationalii ei, in special cei care studiaza stomatologia, se inghesuie sa faca cunostinta cu ea.
De ce tomai stomatologie? simplu, pentru ca robotica este un pacient-simulator pe care ei sa-si incerce mana. Diferenta dintre acest model si predecesoarele sale este ca Simoroid-ul cu pricina este sensibil la durere, Simroid-ul fiind "echipat" cu un set complet de dinti ceramici, dotati cu senzori pe post de nervi. In cazul in care freza ajunge prea adanc, in apropierea acestora, robotica nu se sfieste sa tipe de durere, rugandu-te sa te opresti.
Creatia doctoritei si inginerei Naotake Shibui de la Universitatea de Stomatologie din Tokyo va fi in scurt disponibila in labboratoarele facultatilor de profil din intreaga Japonie, nu inainte ca aceasta sa sa sufere un upgrade major pentru a putea reactiona si la injectiile cu anestezic.Winebot: Robotelul degustator de vinuri
Ultima gaselnita a inginerilor pasionati de inteligenta artificiala, un robotel degustator de vinuri, demonstreaza ca pana si cele mai rafinate abilitati umane pot fi inlocuite! Simpaticul Winebot creat de NEC System Technology Research Laboratory poate identifica zeci de sortimente de vinuri, totul cu ajutorul unui spectometru instalat in bratul stang al acestuia. Cum functioneaza? Simplu! E de ajuns sa apropii paharul de vin langa senzorul acestuia pentru ca robotelul sa analizeze ad-hoc compozitia chimica a acestuia.
Winebot iti va raspunde apoi, cu o voce de copil, care este sortimentul vinului, brandul acestuia, recomandandu-ti totodata inca alte doua vinuri asemanatoare precum si cateva feluri de mancare la care sepreteaza acestea. Te-a dat deja pe spate? Cred si eu! Atunci ce-ai sa mai spui cand vei afla ca acelasi robotel poate fi personalizat astfel incat sa-ti memoreze poreferintele in materie de vinuri, fiind in acelasi timp capabil sa analizeze si alte cateva alimente si sa te atentioneze cu privire la valorile nutritive ale acestora.
Momentan, Winebot nu este comercializat din cauza costurilor prea ridicate de productie. Inventatorii sai incearca sa gaseasca o varianta prin care simpaticul si ingeniosul robotel sa poata fi produs in masa si comercializat la pretul de 500$.