Respira cum trebuie
Cand respiri superficial, vocea are de suferit, asa ca inspira adanc si simte cum diafragma raspunde cand tragi aer in piept, fiindca vocea ta va fi mai puternica ajutata de acest muschi la care apeleaza cantaretii pentru a sustine sunetul.
Scapa de alimentele picante
Dieta este mai importanta decat crezi. Mancarurile picante, acre, puternic condimentate iti distrug vocea, intrucat stomacul incearca sa le digere si se produc gaze neplacute, care calatoresc inapoi pe trahee si irita corzile vocale.
Daca nu poti renunta la ele, bea multa apa, pentru a neutraliza efectul.
Nici lactatele nu sunt recomandate. Sunt greu de digerat si prin urmare produc gaze. Asadar, ciocolata neagra este buna, insa cea cu lapte trebuie eliminata din alimentatie.
Vinul rosu este mai bun decat cel alb, intrucat este mai putin acid, in timp ce ceaiul si cafeaua ar trebui evitate.
Cofeina este diuretic si contribuie la deshidratarea organismului. Cand esti deshidratata, vocea ta va suna uscata si aspra.
Fara diete
Din fericire, cateva kilograme in plus ajuta la o voce mai puternica, intrucat celulele grase sunt o sursa de estrogen. Acest hormon este esential in lubrifierea corzilor vocale, pentru a mentine vocea bogata si tanara.
Daca ai o conformatie slaba, exercitii de aerobic, jogging, dans sau inot iti vor imbunatati capacitatea toracica si vor oferi vocii tale mai multa profunzime.
Pierdem 50% din capacitatea plamanilor intre varsta de 20 de ani si 80 de ani, insa poate fi imbunatatita prin exercitii, spun specialistii.
Fii fericita
O stare constanta de nemultumire se observa in voce. Una dintre simptomele depresiei este o voce plata, apatica. Zambeste, intrucat iti deschide gatul si te incurajeaza sa folosesti un ton mai inalt. Incearca sa zambesti cand vorbesti la telefon si nu te vede nimeni. Vei sesiza diferenta.
Stai dreapta
Daca ai postura potrivita, aerul patrunde mai bine in plamani si vei avea o voce mai puternica. Imagineaza-ti ca umerii iti sunt relaxati si cineva trage de o sfoara legata de crestetul tau spre tavan. Inaltandu-ti trupul, diafragma se poate misca in voie, lasand mai mult aer sa intre, iar tonul tau va fi mai clar si mai puternic.
Murmura si fa vocalize
Daca vocalizele ti se par exagerate, poti repeta un "Mmmmm", variind de la sunete inalte, la sunete joase. Daca exersezi cateva minute pe zi, vei observa o imbunatatire a vocii in aproximativ o luna.
Nu tipa si nu sopti
Tipatul iti streseaza corzile vocale si, surprinzator, acelasi efect il are si soptitul.