Poti studia pentru a deveni mai inteligent, poti medita pentru a fi mai calm, insa intelepciunea n-o poti obtine decat prin a trai, a experimenta cat mai mult si a invata din greseli.
Catre intelepciune, cu alte cuvinte, nu exista scurtaturi. Si daca perceptia asupra intelepciunii este incompleta?
Anii de experienta raman intotdeauna calea cea mai sigura catre intelepciune, insa cercetari psihologice recente sugereaza ca in timp ce astepti ca intelepciunea si firele albe de par sa se adune, exista un truc pe care il poti folosi pentru a lua cele mai bune decizii chiar de la o varsta frageda.
Aceasta perspectiva reiese dintr-o cercetare de la University of Waterloo si University of Michigan, publicata recent in Psychological Science.
Studiul arata ca tindem sa fim mai intelepti si sa gandim mai clar cand vine vorba de sfaturile oferite celor dragi decat in cazul propriilor decizii.
De ce? Cercetatorii au rugat participantii sa isi imagineze doua scenarii: unul in care partenerul lor era infidel si unul in care partenerul unui prieten era cel care calca stramb. Au fost apoi rugati sa completeze un chestionar menit sa testeze anumite aspecte ale intelepciunii, cum ar fi abilitatea de a evalua informatiile care lipsesc si de a privi din perspectiva altcuiva cand analizeaza o situatie.
Studiul a confirmat ca oamenii erau mai intelepti cand luau decizii legate de problemele altcuiva comparativ cu modul de gandire in privinta propriilor provocari.
Pornind de la aceste informatii, cercetatorii s-au intrebat daca nu cumva distantarea de propriile probleme, tratandu-le ca si cand ar fi ale unor prieteni, ar spori intelepciunea.
Raspunsul este afirmativ. Cand subiectilor li s-a spus sa analizeze aceeasi problema, insa li s-a indicat sa se gandeasca dintr-un alt punct de vedere, sa spuna ce ar sfatui pe altcineva aflat in situatia respectiva, mica schimbare de perspectiva a adus beneficii semnificative.
Un pas inapoi, psihologic vorbind, duce la o gandire mai inteleapta, asa cum se intampla atunci cand oferi sfaturi celor la care tii. Trucul functioneaza indiferent de varsta, potrivit cercetatorilor.
Asadar, data viitoare cand te confrunti cu o dilema, fie ea pe plan profesional sau personal, fa un pas inapoi si priveste intreaga situatie ca si cand nu ai fi direct implicata.
Citeste si:
6 pasi pentru o viata mai putin complicata
Dimensiunea pupilei tradeaza daca iei decizii corecte sau nu