Psihologii au studiat copii cu varste de 6 pana la 11 ani si au constatat ca se concentrau mai bine la scoala, aveau abilitati sociale mai bune si intrau mai rar in bucluc daca luau parte la mesele regulate in familie.
Insa pentru a beneficia de aceste efecte, aceste mese trebuie sa aiba loc de patru ori pe saptamana pentru a observa o imbunatatire a comportamentului copilului.
Un studiu din 2012 arata ca orele petrecute peste program la birou, drumul lung de la locul de munca pana acasa si temele copiilor sunt cele mai frecvente motive pentru care familiile nu se reunesc la masa macar o data pe zi, la cina.
Alti factori ar fi preferintele diferite in ceea ce priveste mancarea sau dorinta de a se uita la televizor in acelasi timp.
Numeroase studii arata ca mesele in familie au un efect pozitiv asupra comportamentului adolescentilor, insa cea mai recenta cercetare s-a concentrat asupra efectelor pe termen lung asupra copiilor.
Expertii de la University of Oklahoma si Oklahoma State University au analizat obiceiurile alimentare a mai mult de 24.000 de copii folositi drept subiecti si in cadrul unui studiu pe teme ce tin de sanatate din 2007.
S-a intregistrat tiparul alimentar, dar si comportamentul, performanta scolara si abilitatile sociale ale copiilor.
Rezultatele, publicate in Journal Of Family Psychology, arata ca mesele frecvente in familie sporesc sansele sa existe o mai mare implicare a copilului in activitatile scolare cu 10% si ca acesta are abilitati sociale pozitive.
In raportul publicat, cercetatorii au subliniat ca mesele in familie ofera stabilitate si contact tinerilor vulnerabili.
"Este posibil ca si caracterul organizat al meselor, ca parte a rutinei familiei, sa ofere structura, ordine si previzibilitate familiei si sa aiba un efect asupra rezultatelor ce tin de sanatate. Ofera un mediu de familie de incredere, in care parintii pot interactiona cu copii si le pot monitoriza activitatea. Desi nu exista siguranta ca e nevoie de un numar exact de mese saptamanale pentru a oferi copilului cele mai bune conditii, studii anterioare arata ca patru sau mai mult sunt optime."
Fiona Starr, psiholog la Middlesex University, spune ca mesele in familie le dau parintilor ocazia de a se pune la curent cu ce se intampla in viata copiilor.
"Este, de asemenea, momentul cand copiii capata abilitati de comunicare si invata sa asculte. Dar este foarte important ca parintii sa impuna o regula prin care sa elimine telefoanele, jocurile si tabletele de la masa. E in regula sa existe un televizor deschis din cand in cand, insa este esential sa nu existe alte aparate."
Citeste si:
Cum iti convingi copilul sa manance mai sanatos
Gadgeturile care ii fac vacanta mai frumoasa copilului tau