Desigur, mulţi oameni care fac "sex de calitate" reuşeşc să descopere că actul de "a face dragoste" nu a fost în niciun moment săvârşit, abia atunci când partenerul de viaţă pune punct relaţiei.
"Sexul te eliberează de tensiune", spune Woody Allen, dar acţiunea de "a face dragoste" poate fi săvârşită doar dacă la mijloc se află dragostea.
A face dragoste este diferit de a fi îndrăgostit, în vreme ce a face sex, un sex de calitate, nu presupune neapărat dragoste, actul fiind la fel de plăcut ca o bere rece sau un pahar cu vin bun.
Aşadar, tu faci dragoste sau sex cu partenerul de viaţă? Dacă nu reuşeşti să obţii ceea ce vrei, iată ce trebuie să faci de fapt!
Potrivit filosofului Alan Goldman, dorinţele sexuale sunt de fapt dorinţa de a avea contact cu corpul celuilalt pentru a avea parte de plăcere, iar activitatea sexuală este cea care poate îndeplini o asemenea dorinţă.
Goldman pretinde că activitatea sexuală nu trebuie să presupună ceva mai mult, cum ar fi o relaţie de viitor.
În comparaţie cu sexul, dragostea distruge prăpastia dintre "tine" şi "mine". "Dragostea", spune psihologul Eric Fromm, este "experienţa de solidaritate faţă de creaturile de lângă noi". Sau cum mai explică Aristotel, "este compusă dintr-un singur suflet ce trăieşte în două corpuri".
În dragoste, copasele tale sunt ale mele şi ale mele sunt ale tale. Trecutul, prezentul, viitorul, speranţele, visele şi aşteptările celuilalt sunt şi ale tale.
Spre exemplu, sexul masochist presupune să te gândeşti numai la tine şi la nevoile tale, în timp ce partenerul este mai degrabă sclavul tău sexual, al cărui nevoi nu contează.
În schimb, a face dragoste presupune unificarea nevoilor şi asumarea faptului că sunteţi două fiinţe diferite care au nevoi similare.
Aşadar, dacă vrei să construieşti o relaţie bazată pe dragoste şi nu doar pe sex, trebuie să înveţi să îţi iubeşti partenerul dincolo de dormitor, să faci din nevoile lui nevoile tale şi să nu îl percepi ca pe o bucată de carne fără sentimente.