Are legatura cu felul in care gestionezi banii. Tindem sa nu avem incredere in oamenii care sunt zgarciti, potrivit rezultatelor unor experimente de laborator realizate la Oxford University.
Participantii nu s-au vazut propriu-zis, insa au jucat o serie de jocuri interactive. Subiectii luau decizii in legatura cu participantii in care aveau incredere, in baza informatiilor care le fusesera data cu privire la nivelul de “generozitate” al acestora in rundele anterioare ale jocului.
Experimentele au scos la iveala ca participantii care fusesera zgarciti erau vazuti ca nefiind oameni de incredere si chiar aveau tendinta de a nu fi la fel de seriosi ca si ceilalti, intrucat atunci cand au fost rugati sa spuna daca au fost zgarciti sau generosi in cadrul jocului, in jur de 60% dintre cei care au tinut cu dintii de bani au mintit, spunand ca au fost generosi.
Astfel, cercetatorii au concluzionat ca tindem sa consideram dovezi anterioare de generozitate ca atribute cheie atunci cand cautam pe cineva de incredere si nu avem alte informatii cu privire la reputatia persoanei.
Cu toate acestea, importante sunt circumstantele in care are loc o astfel de dovada de generozitate, spune Wojtek Przepiorka, de la departamentul de sociologie al Oxford University.
“Cand actele de generozitate apar in mod natural, fara griji cu privire la cum sunt percepute de ceilalti, pot fi semnale eficiente ale seriozitatii. Balurile de caritate sunt locuri unde oamenii isi pot etala in mod deschis generozitatea, insa in acest caz, pentru ca oamenii stiu ca vor fi observati, poate fi un gest strategic si mai putin relevant pentru adevaratul lor caracter. Privim actele de generozitate autentica drept acelea produse spontan, acestea fiind in mod raspandit privite ca indicator de incredere al nivelului de incredere prezentata de individ, chiar daca sunt gesturi minore.”
Un alt specialist de la Oxford University atentioneaza ca inselaciunea nu vine niciodata singura. “Mare parte dintre cei zgarciti erau si pregatiti sa minta in legatura cu asta, iar cei care au mintit erau mult mai predispusi la a fi neseriosi, intrucat un pacat il incurajeaza pe altul. Oamenii privesc generozitatea si increderea ca fiind din acelasi aluat in ceea ce priveste trasaturile umane. Cu toate acestea, unii oameni prezinta generozitatea atunci cand este in avantajul lor. In cadrul experimentelor am descoperit ca aceia care sunt vinovati de generozitate “strategica” sunt capabili sa identifice aceasta tactica in cazul altor oameni.”
Citeste si:
9 dovezi stiintifice ca e bine sa fii singura - Ia o pauza daca vrei bani mai multi!