Astfel, studiul a scos la iveală că satisfacţia în cuplu nu depinde de cât de mult seamănă partenerul cu tiparul ideal din mintea individului, ci mai degrabă de existenţa "pe piaţă" a altor candidaţi care să se potrivească mai bine cu acest tipar.
Indivizii aleg un partener al cărui calităţi reflectă cel mai bine preferinţele în ceea ce priveşte partenerul ideal. Astfel, pun accentul pe o serie de trăsături, printre care inteligenţa, sănătatea, atractivitatea, aspectele financiare şi nu numai.
Cercetătorul pe teme de psihologie Daniel Conroy-Beam a dezvoltat o metodă pentru a testa modul în care preferinţele influenţează comportamentul şi emoţiile într-o relaţie, în cadrul studiului numit "Ce anume prezice satisfacţia relaţiei romantice şi intensitatea dorinţei de retenţie a partenerului: îndeplinirea preferinţelor sau valoarea discrepanţei dintre potenţialii parteneri".
"Puţine decizii au impact asupra bunăstării mai mult decât selecţia partenerului, motiv pentru care selecţia naturală a înzestrat individul cu un set de preferinţe motivante. Am demonstrat că preferinţele în materie de pretendenţi continuă să modeleze sentimentele şi comportamentul în cadrul unei relaţii în cel puţin două moduri: prin interacţiunea cu sistemele emoţionale nuanţate, cum ar fi cât de fericiţi suntem cu partenerul nostru şi prin influenţarea efortului pe care îl depunem pentru a-l păstra alături de noi", a explicat Conroy-Beam.
Satisfacţia şi fericirea în cuplu nu sunt atât de bine conturate, susţine expertul. Nu avem, potrivit cercetărilor, nevoie de partenerul ideal pentru a ne simţi excelent într-o relaţie. În schimb, satisfacţia tinde să apară atunci când individul are alături cel mai bun partener dintre cei disponibili în momentul respectiv.
Astfel, şi efortul investit pentru a păstra partenerul sporeşte atunci când acesta se diferenţiază în mod evident de alţi potenţiali parteneri prin trăsături cât mai apropiate de cele ideale.
Factorul SURPRINZĂTOR care dictează cum te comporţi cu partenerul
Nivelul general al satisfacţiei în cuplu şi energia dedicată păstrării unui partener depind de modul în care acesta se prezintă în comparaţie cu alţi potenţiali pretendenţi, constatare care se referă la impactul evoluţiei asupra psihologiei relaţiilor moderne, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Texas, Austin.