Care este acel element esential intr-o relatie sanatoasa, fie ea de prietenie, profesionala sau amoroasa?
Unii ar spune ca un cuplu se desparte atunci cand nu exista suficienta comunicare. Altii spun ca e nevoie de incredere. Dar ce te faci atunci cand comunici si degeaba comunici? Sau cand ai incredere in partener si increderea ti-e tradata si ai senzatia ca vorbesti cu peretii?
Exista ceva mai important care sta la baza tuturor acestor investitii pe care suntem dispusi sa le facem intr-o relatie. Este un factor care tine mai degraba de fiecare dintre noi decat de relatia dintre partenerii de cuplu.
Factorul X de care orice relatie are nevoie pentru a se dezvolta armonios in timp este dorinta de a creste, urmata de disponibilitatea de a materializa aceasta dorinta.
Poate ca e la mintea cocosului. Toata lumea vrea sa creasca, sa se dezvolte, nu-i asa? In teorie, cam asa s-ar zice, insa in realitate, cati oameni vezi cu adevarat dispusi sa traga din greu pentru a creste, pentru a deveni mai buni.
Prieteniile, relatiile profesionale si casniciile se transforma in interactiuni toxice daca nu exista doua parti dispuse sa se schimbe intr-o directie sau alta. Toxici sunt toti acei oameni pe care ii vezi ca fiind obsedati de control, inflexibili si ingusti la minte, carora oricat te-ai stradui sa le explici o idee noua, iti bati gura de pomana.
Intr-o relatie, daca nu esti prezent fizic, mental si emotional si dispus sa faci ajustarile necesare pentru a creste impreuna cu partenerul de cuplu, nu faci decat sa numeri zilele pana cand prapastia care se formeaza intre voi sa va separe definitiv.
Cum afli daca in relatia voastra exista acel factor X esential? Raspunde la urmatoarele intrebari si roaga-l si pe partener sa faca la fel:
1. Cand ai ascultat ultima oara o observatie de la un prieten, o ruda sau un superior, iar apoi ai facut ceva in directia respectiva?
2. Te tii de treaba cand vine vorba de telurile proprii sau o lasi pe maine, in ideea ca timpul le rezolva pe toate sau ca poate nu va mai fi nevoie sa te obosesti?
3. Daca ai intreba un prieten apropiat sau o ruda de incredere ce au observat in legatura cu tine in ultimele luni, ce ar include aceasta descriere obiectiva? Schimbari in bine sau in rau?
Asadar, nu e suficient sa fii sincer, sa comunici si sa iti respecti partenerul de cuplu daca adopti o atitudine pasiva ulterior. O relatie bazata pe dorinta de a creste necesita curajul ambilor parteneri de a-si recunoaste greselile si de a fi vulnerabili unul in fata celuilalt, de a-si cere ajutorul acolo unde simt ca nu au suficienta determinare pentru a infaptui schimbarea.
Orice investitie facuta in relatia de cuplu nu sta in picioare fara dorinta ambilor parteneri de a se dezvolta in aceeasi directie. Cand unuia dintre ei ii lipseste aceasta dorinta de a creste, va ramane inevitabil in urma. Iar de aici, drumul catre despartire poate fi mai lung sau mai scurt, in functie de rabdarea partenerului activ. Fie va incerca tot ce ii sta in putinta pentru a-l face pe celalalt sa constientizeze importanta schimbarii intr-o relatie pana cand isi va da seama ca nu are cu cine si va pleca, fie se va lasa tras in jos de partenerul pasiv, dezvoltand frustrari care la un moment dat il vor determina sa puna punct relatiei toxice.
Citeste si:
Barbatii NU cauta fericire intr-o relatie - "Mai bine idioti decat sinceri!"
11 motive pentru care nu ti-ai cunoscut inca sufletul pereche