Realizand desene cu copiii, iata cateva familii descrise de ei:
"Mami, tati, bunica, Mia, matusa mea si pisica mea."
"Mami, Serban, fratele meu, tati, cei doi canari si catelul si Lala, bona mea."
"Tati, mami, Coca, bunica mea, Noni, tot bunica mea, Bubu, bunicul meu, pisica si Delia, sora mea."
Fiecare dintre cei care apar in desen reprezinta ceva pentru copil. Fiecare persoana este prezenta in viata lor si este investita afectiv, capata o anumita semnificatie. Mami este cea mai frumoasa si cea mai buna, tati este cel mai grozav, bunica are grija de el si face prajituri bune, pisica este cel mai distractiv partener de joaca, iar bona este o alta mami.
Modul in care copiii percep persoanele din jurul lor este aparte. Ei le atribuie anumite caracteristici in functie de ceea ce simt. Familie pentru ei inseamna o imagine interioara a unui grup de persoane pe care le iubeste si care sunt importante pentru el. Nu le deosebeste pentru ca nu sunt rude de sange, sau pentru ca nu stau toate in aceeasi casa cu el. Pentru ca nu le priveste doar din exterior, ci mai ales dinauntrul sau.
Putem intreba copiii cum ne vad ei pentru a fi mai aproape de ceea ce este in interiorul lor. Le putem cere sa deseneze familia asa cum s-a intiparit ea in mintea noastra ca o schema. Sau ii putem lasa sa deseneze ceea ce simt ei si vor sa ne arate.
Asa cum spuneam mai sus, exista o familie oficiala, cea pe care o privim din exterior. Fiecare copil este in relatie cu parintii si cu fratii sai. Legatura de alianta este cea care fondeaza o familie, iar legatura filiala permite copiilor sa intre in familie si isi gaseasca un loc specific. Legatura fraterna permite raportarea la celalalt, permite aparitia celui de-al treilea in relatia parinti-copil.
Dar spatiul realitatii unei familii este insotit intotdeauna de spatiul imaginar. Ce loc ocupa bunicii, unchii, verisorii, si alte persoane care sunt prezente in viata familiei? Ce loc le atribuie copilul in interiorul sau si cum se raporteaza el la ceea ce inseamna familie pentru el?
Exista familie atunci cand tatal nu apare, cand nu mai exista bunici sau cand apar alti copii din alte familii si alti parteneri pentru parinti? Cum am putea sa numim aceasta familie noua?
Familia este un grup intr-o continua transformare, chiar si atunci cand in realitate ea si pastreaza o forma constanta. In spatiul imaginar, fantasmatic exista o dinamica permanenta in care persoanele din realitate devin personaje si pot juca anumite roluri pentru copil.
Daca ti-ai desena acum familia ta, oare cum ar arata ea?