Tânărul cu un look neconformist - cercei şi tatuaje pe sub smoking - şi despre care presa locală scrie că ar avea un anturaj dubios, a fost arestat la Oslo pe 4 august, fiind suspectat că şi-a violat prietena în noaptea precedentă. O fotografie care arată un cuţit înfipt într-un perete a fost publicată în presă, care a afirmat, de asemenea, că Marius Høiby a predat în acea zi poliţiei un telefon parţial distrus, fără cartelă SIM.
Într-o declaraţie publică scrisă, acesta şi-a făcut „mea culpa” şi a recunoscut violenţele şi pagubele provocate în timpul altercaţiei, mărturisind că suferă de „probleme psihologice” şi că a „luptat mult timp cu dependenţa de droguri”.
Nu a fost însă suficient pentru a stinge focul.
NU ARE UN ROL OFICIAL
De atunci, s-au succedat dezvăluirile despre fiul prinţesei, care nu are niciun rol public oficial, spre deosebire de fratele şi sora sa vitregă, născuţi după căsătoria mamei sale cu prinţul moştenitor.
Două foste prietene susţin, de asemenea, că au fost supuse violenţelor, adăugându-se la lista suspiciunilor poliţiei, care include ameninţări cu moartea, încălcarea unui ordin de restricţie şi violarea a cel puţin două femei. În conformitate cu legislaţia norvegiană, conceptul de viol acoperă, de asemenea, actele sexuale fără penetrare comise atunci când victima este incapabilă să opună rezistenţă - aşa cum pare să fi fost cazul.
Din aceste motive, Marius Høiby a fost arestat preventiv, pentru o săptămână, în noiembrie, fapt fără precedent.
„Este un bulgăre de zăpadă pe care nimic nu pare să îl poată opri”, comentează Sigrid Hvidsten, publicist la ziarul Dagbladet. „Este cel mai mare scandal pe care l-am avut vreodată în casa regală norvegiană”, punctează el.
Marius Høiby, care nu a fost inculpat în acest stadiu, recunoaşte doar violenţe şi pagube în noaptea de 3 spre 4 august, precum şi ameninţări cu moartea.
O CĂSĂTORIE SULFUROASĂ
Deşi cazul este departe de a se fi încheiat, acesta marchează sfârşitul unui an dificil - un „annus horribilis”, în cuvintele lui Sigrid Hvidsten - pentru familia regală norvegiană.
Imaginea acesteia a fost deja afectată în august de căsătoria prinţesei Märtha Louise, fiica cea mare a regelui Harald şi a reginei Sonja, cu un şaman autoproclamat, americanul Durek Verrett. Ambii sunt adepţi ai terapiilor alternative. Ea spune că are o comunicare cu îngerii, iar el vinde un medalion care pretinde că salvează vieţi - la un preţ ridicat - atrăgând acuzaţii de şarlatanie.
Acuzat adesea că deturnează numele Märtha Louise în scopuri comerciale, cuplul a primit o nouă salvă de critici pentru că a vândut drepturile asupra nunţii regale către Hello!, o revistă specializată în regalitate, şi către Netflix. Dar asta nu i-a împiedicat să lase în urmă un şir de facturi neplătite, potrivit revistei pentru celebrităţi Se og Hør.
De la 81% în 2017, sprijinul pentru monarhie a scăzut la 62% în septembrie.
Şi înrăutăţind lucrurile, regele Harald, în vârstă de 87 de ani, a suferit noi probleme de sănătate care l-au obligat să-şi ia un lung concediu medical la începutul anului şi să îşi reducă activităţile. În februarie, decanul de vârstă al suveranilor europeni a trebuit să fie repatriat cu un avion medical după ce a contractat o infecţie în timpul unei vizite private în Malaezia. Semn al vremurilor, în octombrie, guvernul a bugetat 20 de milioane de coroane (1,7 milioane de euro) pentru achiziţionarea unui „sarcofag”, în aşteptarea morţii sale.
CE SPUNE SUVERANUL
Suveranul îmbătrânit a făcut doar unele aluzii la chinurile familiei sale. „Uneori, viaţa este pur şi simplu foarte dificilă. Este ceva ce toată lumea poate experimenta, inclusiv familia noastră”, a declarat el la sfârşitul lunii octombrie. „Atunci când oamenii pe care îi iubim nu se simt bine, îi doare şi pe cei din jurul lor. Noi facem tot posibilul să avem grijă unii de alţii”, a adăugat el.
Observatorii sunt de părere că monarhia norvegiană ar urma să rămână pe linia de plutire atât timp cât scandalurile vizează doar personalităţi „periferice”. Prinţul moştenitor Haakon şi soţia sa rămân foarte populari.
„Republica nu este o ameninţare iminentă. Chiar şi cele mai proaste sondaje arată că de două ori mai mulţi norvegieni susţin monarhia”, explică Tor Bomann-Larsen, autor de biografii despre familia regală. În opinia sa, „atâta timp cât membrii săi cei mai importanţi îşi menţin poziţia, monarhia este în siguranţă”.