Dar gresesti. Cu cat stau cat mai mult treji, copiii nu adorm usor, ci devin nervosi.
Ce e de facut?
Odata ce i-ai stabilit un program, tine-te de el. Nu astepta pana ce bebe se freaca la ochi, casca ori scanceste. Atunci poate fi deja prea tarziu.
Greseala 2. Cand te bazezi pe miscare.
Ce parinte n-a rasuflat usurat atunci cand si-a vazut bebelusul adormit in scaunelul lui de masina? E reconfortant intr-adevar, dar nu e indicat sa-ti faci un obicei din a-l adormi numai asa. Nu e bine. S-a demonstrat deja, prin studii amanuntite, ca bebelusii care adorm numai stimulati de miscare (plimbati ori leganati), au mari sanse sa dezvolte ca adulti ceea ce numim „rau de zbor”.
Ce e de facut?
Poti sa ii legeni in brate sau in patut, dar odata ce au adormit, te opresti si il lasi sa doarma linistit. La fel si cu masina. Odata ce a adormit, opreste-o si bucura-te si tu de liniste.
Greseala 3. Suprastimularea.
Multi copii au in camera lor tot felul de luminite, ceea ce ii determina desigur sa amane ora de culcare.
Ce e de facut?
Daca vrei ca bebelusul sa doarma un somn de calitate, sfatul nostru e sa scoti toate electronicele de acolo, indiferent daca vorbim de jucarii cu beculete, televizor sau chiar un amarat de mobil, si sa stingi lumina.
Greseala 4. Nerespectarea rutinei zilnice.
Poate ai impresia ca o baita inainte de culcare, o poveste sau un cantec de leagan nu mai sunt necesare. Dar nu e asa, copilul tau are nevoi de o succesiune de evenimente diurne care sa-l conduca spre stingerea luminilor dinainte de culcare.
Ce e de facut?
Respecta pasii cheie pe care ii alegi in functie de preferintele lui – baie, poveste, cantecel. Creaza-i un ritual de fiecare zi!
Greseala 5. Inconsecventa.
Uneori dormi cu prescolarul tau, alteori vine el in patul conjugal, creand pana la urma un „pat de familie”. Problema nu e metoda de adormire, ci inconsecventa. Si nu te mira daca, desi l-ai pus in patul lui dupa ce a adormit, la 3 noaptea va fi din nou in patul vostru.
Ce e de facut?
Lasa-l sa doarma singur si tine-te de program. Daca are un cosmar ori e furtuna stai in prag pana e gata, apoi pleaca.
Greseala 6. Trecerea prea rapida de la patut la pat de copil mare.
Copilul tau a implinit doi ani si vrei sa marchezi momentul oferindu-i un pat de copil mare. Frumos, dar ce te faci daca micutul incepe sa se trezeasca iar in miez de noapte?
Ce e de facut?
Lasa-l sa doarma in cel vechi. Si nu trata strategia lui ca pe un esec. Multi copii nu sunt pregatiti sa-si paraseasca patutul pana la trei ani. Dar atunci pregateste-te, s-ar putea sa-ti ceara chiar el unul!