De multe ori, fanteziile noastre cele mai ascunse sunt cele carora nu indraznim sa le dam glas niciodata, nici macar partenerului (eu as spune mai ales partenerului, dar poate ca vad eu lucrurile mai "gri"). Nu imi propun sa dezbatem acest subiect acum, dar nu ma pot impiedica sa ma gandesc la un paradox: ne "zbatem" sa invatam cat mai multe despre sex si sexualitatea noastra, ne cerem dreptul la orgasm si, fie ca recunoastem sau nu, il numaram pe fiecare si, cu toate astea sau in ciuda acestor lucruri, alegem sa ne tinem secrete lucrurile - fanteziile - care ne-ar putea excita cel mai mult.
De ce sa le impartasim? Ce ne-ar putea aduce ele in viata de cuplu? Ne explica psihologul si psihoterapeutul Cristiana Haica, de la Clinica Terapia M: "Viata intima a unui cuplu poate fi imbogatita de fanteziile erotice atata timp cat partenerul poate vibra la aceste fantezii, caci altfel vor ramane numai la nivel imaginar si, in timp, devin frustrari, ele nefiind impartasite cu nimeni."
Cum se formeaza fanteziile?
Specialistii spun ca, de cele mai multe ori, avem tendinta de a "imprumuta", pentru fanteziile noastre, scene din filme, carti sau chiar lucruri care ne-au fost povestite de altii. Sa nu iti imaginezi ca fanteziile pe care le imbogatim cu elemente imprumutate sunt mai putin puternice sau mai putin importante pentru cei care le traiesc sau le imagineaza!
Fanteziile sexuale pot mari placerea in cuplu si pot constitui mijloace excelente prin care putem scapa de realitatile –nu foarte frumoase- ale lumii reale. Este evident faptul ca singura persoana care poate spune daca fanteziile sale sunt o modalitate de a scapa de lumea inconjuratoare sau chiar de o relatie in care nu se simt implinite – va amintiti confesiunea tinerei care spunea ca, pentru a se razbuna pe un partener cu "fixuri" in pat, isi pusese pe perete un poster cu actorul preferat? O puteti (re)citi aici: "Nu trebuie sa iti placa tot ce are legatura cu sexul!"
Tot de la specialisti am aflat ca simpla fantezie in legatura cu un anumit lucru (de exemplu, sexul cu o a treia persoana) nu inseamna ca tu vrei neaparat sa pui in practica acea fantezie. Si, de multe ori, fanteziile nici nu sunt puse in practica!
Cristiana Haica, psihologul si psihoterapeutul de la Clinica Terapia M ne precizeaza care este granita dintre fantezii si viata reala si, mai ales, unde ar trebui sa existe acea granita:
"Fanteziile sunt foarte bune atata timp cat ele nu surclaseaza viata reala, cat timp nu avem mai multa satisfactie in taramul lor decat in ceea ce avem, si putem, in taramul vietii de zi cu zi. In neregula este inlocuirea surselor de satisfactie reale cu cele imaginare..."
Nu ar trebui ca fanteziile pe care le avem sa ne ingrijoreze – am aflat de la specialisti ca o fantezie cu o persoana de acelasi sex nu iti da o alta orientare sexuala decat cea normala, ca o fantezie cu mai multe persoane nu inseamna ca vei fi cu adevarat un viitor adept al "poliamorului" si ca fanteziile cu sex mai violent sau simulari ale unui viol nu inseamna ca iti doresti agresiunea, ci ca doresti sa traiesti un scenariu - dar exista cazuri in care ar trebui sa ne punem unele probleme.
"Si tot o neregula ar fi acele fantezii legate de ceea ce este contrar valorilor umane si normelor morale (exemplu - pedofilia, necrofilia, zoofilia, agresivitatea extrema etc sunt generatoare de probleme si in fantezie si in realitate). In rest despre fantezii, numai de bine...", conchide specialistul de la Clinica Terapia M.
Oricare ti-ar fi fanteziile si oricare ti-ar fi intentiile, este bine ca, inainte de a incerca sa pui in practica o fantezie, sa te gandesti la efectul pe care l-ar putea avea dupa aceea asupra vietii tale. Dupa ce ai hotarat daca merita pusa in practica sau nu, trebuie sa stii faptul ca impartasirea fanteziilor cu partenerul de cuplu – si nu neaparat punerea lor in practica - poate cimenta relatia dintre voi.