Unii producatori auto au creat sisteme de franare menite sa faca fata situatiilor cele mai dificile. "Rolul franelor este sa opreasca autovehiculul pe cea mai scurta distanta posibila, mentinand in acelasi timp stabilitatea autovehiculului si controlul directiei. Franele trebuie de asemenea sa faca fata situatiilor de incarcare maxima sau apasare prelungita prevenind situatiile de pierdere a eficientei acestora. Mai mult decat atat, franele trebuie sa ramana operationale chiar si atunci cand anumite parti componente ale sistemului de franare au fost afectate”, am aflat de la Raluca Radulescu, PR Manager la Volvo. Pe langa faptul ca e obligatoriu sa mergi cu viteza mica pe o astfel de vreme, mai sunt cateva sfaturi importante pe care trebuie sa le urmezi atunci cand imparti soseaua cu alti soferi.
Sfaturi pentru o zi ploioasa
• Fii foarte prudenta dupa o perioada lunga de timp frumos. Pe vreme ploioasa, drumul devine foarte alunecos si primejdios din cauza lubrifiantilor de masina.
• Incearca sa conduci cu o viteza mai mica decat in mod normal atunci cand soseaua este uda. Daca te grabesti, riscurile de accident cresc.
• Franeaza mai usor decat in mod normal. In felul acesta, vei putea pastra o distanta adecvata intre tine si ceilalti soferi. Nu uita sa semnalizezi si micsoreaza viteza.
• Daca vezi o baltoaca in fata ta, ar fi cazul sa o ocolesti sau sa mergi pe alta strada. Gandeste-te ca ocolesti o mare problema. Baltoaca poate ascunde o groapa pe care in mod sigur vrei sa o eviti.
• Nu incerca sa traversezi o strada inundata. Daca forta apei este mai mare decat greutatea masinii tale, te poti trezi ca esti impinsa dintr-o parte intr-alta. Doar nu vrei sa fii pusa in situatia de a-ti abandona masina.
• Aprinde farurile, chiar daca e vorba doar de o ploaie trecatoare. Vei avea o vizibilitate mai mare si te vor vedea si ceilalti soferi pe tine.
• Fii atenta la pietoni. Acestia sunt mai distrati pe timp de ploaie, mai ales daca au si o umbrela in mana. In plus, e posibil sa nu te auda din cauza ploii.
• Daca ploua atat de tare incat nu mai vezi nimic in fata, mai bine tragi pe dreapta si astepti sa se mai linisteasca apele.
• Daca un camion iti blocheaza vizibilitatea, incearca sa-l depasesti. Dar fii prudenta.
• Dezabureste geamurile si asigura-te ca aerul conditionat din masina este pornit.
• Daca mergi cu viteza mare, nu frana si nu intoarce volanul brusc. S-ar putea sa derapezi.
Echipeaza-ti masina
Ia-ti cateva masuri de precautie si asigura-te ca masina ta este pregatita sa faca fata intemperiilor. Este necesar sa verifici cat mai des starea in care se afla franele, anvelopele, stergatoarele de parbriz si sistemul de degivrare, pentru ca, o data plecata la drum, sa poti infrunta orice potop. Ar fi bine sa-ti achizitionezi niste anvelope special create pentru o astfel de vreme. Raluca Radulescu, PR Manager la Volvo, sfatuieste ca „intotdeauna sa fie folosite pneurile de sezon. Performantele acestora depind de temperatura exterioara, astfel incat este recomandata schimbarea lor in functie de sezon ( iarna/vara )”. In felul acesta, masina ta va avea mai multa stabilitate. Daca ninge, nu uita de lanturi, pentru a nu te impotmoli in zapada, de lichidul de parbriz antigel si de aparatoarele de noroi. In cazul in care locuiesti intr-o regiune muntoasa, pastreaza o lopata mica in portbagaj ca sa indepartezi excesul de gheata si de zapada.
Daca am trai intr-o lume perfecta, probabil ca ai sta in casa pe timp de ploaie. Dar realitatea este alta, iar tu trebuie sa fii mai abila decat vremea rea. Ia-ti iei cateva precautii si nu te va uda nicio picatura.