Incearca, insa, sa tii minte ca pe masura ce tipi mai mult si mai tare la copilul tau, cu atat mai putin acesta are sanse sa auda ce spui si sa asimileze informatia.
Iata 10 trucuri care te vor ajuta sa reduci volumul si sa comunici eficient, atat cu copii cat si cu ceilalti membri ai familiei.
1. Planifica
De multe ori, lipsa timpului sporeste nivelul de stres si cauzeaza conflicte care in mod normal nu ar fi avut loc. Fa-ti un program bine stabilit si vei vedea ca tendinta de a ridica tonul va scadea considerabil, fiindca vei detine controlul si vei putea fi mai relaxata.
2. Modifica-ti asteptarile
Chiar crezi ca se poate comporta exemplar tot timpul? Inceteaza sa crezi ca te sfideaza atunci cand uita sa faca curat in camera, fiindca probabil prioritatile la varsta lui sunt jocurile sau socializarea. Incearca sa il convingi sa faca pasi mici catre telul final si nu vei mai fi dezamagita ca nu te-a ascultat, iar lui ii va fi mai usor sa iti faca pe plac.
3. Fii modelul lor
Copiii tai invata sa comunice de la tine, asa ca sa nu te mire daca invatatoarea te suna si iti spune ca fiul tau a facut un scandal monstru la ore sau daca fratii se vor certa din te miri ce. Intr-o zi, copilul iti va vorbi asa cum ii vorbesti tu lui, asa ca invata sa ii vorbesti calm si sincer, repetand pana cand te faci inteleasa.
4. Atentioneaza-l
Daca este ceva mai maricel si iti vine sa explodezi de nervi fiindca a facut vreo nefacuta, spune-i ca te-a scos din sarite si ofera-i posibilitatea de a nu fi tinta frustrarilor tale. Trimite-l in camera lui sa isi faca temele si spune-i ca veti vorbi ceva mai tarziu, cand se mai linistesc apele.
5. Concentreaza-te pe altceva
Cand simti ca iei foc, inainte sa le vorbesti copiilor, distrage-ti atentia de la ceea ce se intampla privind pe geam, inspirand adanc sau luand o guma de mestecat. Acest gest te va ajuta sa recapeti controlul asupra situatiei.
6. Adu-ti aminte care este rolul tau
Iti pierzi autoritatea cand incepi sa dai din maini si sa vociferezi. Practic, nu faci decat sa te cobori la nivelul celorlalti daca refuzi sa te comporti cu maturitate. Nu poti sa le ceri sa te respecte daca tu nu-i respecti la randul tau si ii agresezi verbal. Impune respect aratand ca tu esti fiinta calma si responsabila, care detine controlul.
7. Vorbeste incet tot timpul
Chiar si cand nu esti suparata, exista momente cand strigi pentru a fi auzita, spre exemplu, cand e gata masa sau cand vrei sa te asiguri ca cei mici nu dorm prea mult si intarzie la scoala. Vorbeste calm tot timpul si nu ridica tonul. Mai bine faci miscare sau il trimiti pe tata sa ii anunte atunci cand tu te grabesti sau ai treaba, decat sa strigi din coltul celalalt al casei. Este un obicei strident pe care il vor imprumuta de la tine si il vor folosi in societate, asa ca mai bine il eviti.
8. Vorbeste ca un profesor
Cei mai buni profesori nu sunt cei care iau totul personal si pedepsesc in stanga si in dreapta. In schimb, cei care iau fiecare experienta ca pe o cale de a invata lucruri noi, sunt si cei pe care elevii ii indragesc cel mai mult. Intreaba-te intotdeauna de ce a facut ce a facut si ce ai putea sa il inveti in situatia respectiva. Daca, spre exemplu, uita sa puna la spalat hainele murdare, in ciuda faptului ca l-ai rugat sa le duca in cosul de rufe de indata ce se dezbraca, n-are rost sa tipi la el. In schimb, lasa-l sa vada ce inseamna sa nu aiba echipamentul de fotbal curat sau rochia preferata spalata in ziua serbarii de sfarsit de an.
9. Apropie-te
Cand ai ceva important sa ii spui, ai grija sa fii aproape de el, atat fizic, cat si la nivel emotional. Capteaza-i atentia si pregateste-l, spunandu-i ca este important sa te asculte. Daca nu tine minte si face tot cum il taie capul, nu e cazul sa te enervezi. Abordeaza-l din nou, roaga-l sa te priveasca in ochi cand ii vorbesti si adu-i aminte ce i-ai spus. Intreaba-l daca a inteles, pune-l sa repete si sa iti promita ca va face asa cum ii spui. Daca tipi la el nu faci decat sa-i dai motive sa te ignore, pe motiv ca il enervezi si esti absurda.
10. Imagineaza-ti ca nu esti singura
Gandeste-te ca te-ar putea auzi vecinii, colegii, seful sau poate bunica pentru care ai un respect deosebit. Ai tipa la ei? De multe ori, ii tratam pe cei dragi mai rau decat ne comportam cu strainii, doar pentru ca avem senzatia ca ne permitem, ca ei vor intelege. Incearca sa li te adresezi copiilor asa cum ai face-o intr-un context mai putin informal. Le va folosi sa te aiba drept exemplu daca te comporti asa.
Citeste si:
Ioana Ginghina recomanda pentru copii: sandwich cu ton
Scuza ta care este? Are 3 copii si arata asa!
Prietenii copilului tau: Solutii pentru 5 situatii problematice