Dificultati in a-ti gasi un nou partener
“Faptul ca femeia a trecut deja printr-un divort si are si un copil, intr-adevar creeaza ceva dificutati in gasirea unui nou partener, dar asta nu inseamna ca acest lucru este imposibil.
Femeia divortata, cu un copil, are nevoie sa depaseasca momentul divortului si sa isi ajute copilul sa treaca si el peste acest moment intr-adevar greu. Dupa ce se echilibreaza din punct de vedere emotional: accepta noua situatie, noua componenta a familiei, incepe sa se organizeze putin. Organizarea reprezinta sarcinile ei – la nivelul familiei acum este principalul element resursa; ore de vizita si sarcinile copilului. Din cate observam, femeia se afla pe o scena diferita fata de cea dinainte de divort, doar ea cu copilul. Acest lucru presupune un grad foarte mare de responsabilitate si implicare. Asta duce de multe ori la epuizarea fizica si psihica a femeii. Gandul catre o noua relatie apare abia dupa ce lucrurile se aseaza cat de cat, atunci cand femeia considera ca poate face fata noii situatii. Si de aceasta data se afla pe o scena diferita fata de momentul in care era la o relatie inainte de casatorie. Acum incep sa ia nastere o serie de ganduri care ii framanta mintea femeii si care duc la o serie de emotii, de cele mai multe ori negative : teama, ingrijorare, furie, dezamagire, vinovatie, tristete.”, explica psihologul elisabeta Ilie.
Sotie sau mama?
“Posibila dificultate ar fi in special legata de conflictul dintre rolurile asumate de femeie: mama pentru copil si o noua partenera. In momentul in care femeia accepta faptul ca este singura, de cele mai multe ori refuza sa se gandeasca la o noua relatie pentru a nu fi acuzata de copil si de ceilalti ca nu isi indeplineste rolul de mama. Femeia gandeste ca este tot timpul sub observatie: a fostului sot si a rudelor acestuia, a copilului, a rudelor sale, ale societatii (protectia copilului). Se concetreaza prea mult asupra acestui lucru. Femeia uita ca pana la divort, tot mama a fost.”Divortata cu copil vs. divortata fara copil
Mereu m-am intrebat daca oare unei femei divortate care are un copil ii este mai greu sa depaseasca intr-un fel sau altul momentul… decat in cazul unei casnicii in care nu este implicat un copil. Intreband psihologul despre acest lucru, iata care este raspunsul pe care l-am primit. “Depinde foarte mult de femeie, de cat de puternica este, de modul ei de a privi lucurile. Este foarte importanta depasirea momentului divortului. Sunt persoane care nu reusesc niciodata sa treaca peste acest moment. La fel de important este si ceea ce vrem sa purtam in minte dupa divort, ce invatam din vechea relatie. Este adevarat faptul ca o femeie fara un copil, la prima vedere poate sa constituie o partida mai buna decat una cu un copil. Dupa parea mea, lucrurile nu sunt chiar asa. Femeia doreste o relatie cu un barbat. Barbatul doreste o relatie cu o femeie. Daca aceasta femeie corespunde asteptarilor sale si barbatul asteptarilor femeii, exista atractia – sentimentele, automat se vor accepta cu tot ceea ce inseamna ca persoana: calitati, defecte, copil, catel, hobby-uri, vicii, etc. Inainte de toate, femeia divortata, cu copil sau fara trebuie sa isi doreasca o noua relatie, sa fie pregatita pentru ea.”
Cauzele dificulatilor
1. Teama datorata gandurilor de genul : “ce o sa zica copilul”, “daca partenerul nu o sa se inteleaga cu copilul”, etc.;
2. Prejudecatile femeii de genul “daca imi caut alt partener, inseamna ca nu imi pasa de copil” , “ daca am un copil, nu ma mai ia nimeni”;
3. Prejudecatile barbatilor: “nu vreau sa cresc copilul altuia”;
4. Presiuni din partea familiei;
5. Dedicarea femeii in exclusivitate cresterii copilului;
6. Cedarea fizica si psihica – responsabilitati foarte multe, dorinta de a nu se simti copilul lipsa tatalui;
7. Alegerea partenerului de catre copil, nu de catre femeie.
Efecte asupra psihicului tau
1. Ingrijorare : “oare o sa raman singura toata viata?” ;
2. Izolare – femeia se dedica copilului, responsabilitatilor casnice, servciu, renunta la ideea de o noua relatie;
3. Vinovatie : nu pot sa fac un barbat fericit, din cauza mea s-a intamplat asta.
Sfatul psihologului
1. Incearca sa depasesti momentul separarii si accepta noua situatie! Daca nu poti singura, accepta ajutorul celor din jur, al specialistilor.
2. Analizeaza obiectiv separarea. Nu transforma acest lucru intr-o catastrofa!
3. Fa putina ordine in viata ta! Odihneste-te, relaxeaza-te inainte de a pleca din nou la drum!
4. Acroda atentie maxima asteptarilor tale pentru ceea ce inseamna o relatie si mai putin prejudecatilor, asteptarilor cunoscutilor.
5. Nu stabili criterii de selectie ale urmatorului partener dupa sablonul “fostului” ( sa fie sau sa nu fie ca el)
6. Stabileste clar ce iti doresti : partener sau doar tata pentru copil. Alegerea partenerului e bine sa fie facuta de tine, nu de copil! Este de dorit ca partenerul si copilul sa se inteleaga, dar nu este suficient la nivelul cuplului doar acest lucru.
Avand acum sfaturile psihologului la indemana, tot ce pot eu sa iti spun este sa fii puternica si sa iti stabilesti clar prioritatile. Nu confunda rolul de mama cu cel de noua sotie. Ai incredere in tine si fii convinsa ca le poti indeplini pe amandoua fara prea mari dificultati!