Condimentele si sanatatea
Cimbrul, busuiocul, menta, oregano, curcuma, ghimbirul, piperul negru, ardeiul rosu sunt aliati de nadejde in lupa pentru o viata sanatoasa, gratie efctului lor puternic antioxidant. De exemplu, o lingurita de curcuma pe zi, ingredient de baza in bucataria asiatica, ca si condiment, are un efect antiinflamator, antimicrobian si ajuta in lupta cu cancerul. Cercetari actuale sugereaza posible efecte pozitive in lupta impotriva bolii Alzheimer si a bolilor de ficat.
Substanta activa din curcuma ajuta la blocare cicloxigenazei, o enzima responsabila de inflamatie. Efectul acesteia este si mai mare atunci cand este combinata cu piper negru, spune Marco Bianchi, cercetator la institutul de Oncologie Molecolara din Milano.
Alimentele care iti protejeaza inima
Nucile, migdalele, plantele oleaginoase si semintele de in, floarea soarelui sau dovleac au un rol deosebit de important in prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Aceste alimente pot fi numite si pretenii inimii, deoarece ajuta la protectia sistemului cardiovascular.
O lingurita de seminte de in si un pumn de nuci sau, o lingurita de ulei de in fiecare zi ajuta la scaderea colesterolului rau. Omega 3 si Omega 6 gasit in aceste seminte exercita o actiune de protectie asupra vaselor si a sistemului circulator.
Alimentele de toamna, aliatul sanatatii tale
Potrivit nutritionistului Gheorghe Mencinicopschi alimente specifice acestui sezon, precum prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, dovleacul, fasolea boabe, mazarea boabe, lintea, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, strugurii sau castanele comestibile stimuleaza metabolismul, iar unele dintre ele sunt si diuretice, fiind recomandate pe durata acestui anotimp.
Medicamente naturale
Capsunile, zmeura si ananasul sunt mici pastile de aspirina naturala, pentru ca contint salicilati (acetilsalicilic, adica aceeasi substanta activa continuta de aspirina). Persoanele care sunt alergice la aceste substante ar trebui sa fie atente. De asemenea, aceste fructe sunt bogate in polifenoli (antocianidinele, acid elagic si proantocianidine) cunoscute pentru rolul lor antiinflamatoriu si antitumoral.
Trateaza tusea cu ceapa
Ceapa si arpagicul, cimbrul si frunzele de dafin au o actiune balsamica si expectoranta. Ceapa este bogata in vitamina C si duce si la scaderea glicemiei. De asemenea, in ceapa se mai gaseste si quercetina, o substanta care face parte din grupa bioflavonoidelor si care favorizeaza blocarea radicalilor liberi si care este privita ca o molecula anticancer.
Rucola
Rucola este un aliment foarte util pentru curatarea organismului si drenajul limfatic. Este bogat in vitamina C si ajuta la digestie. Ar trebui sa se consume aproximativ 60 pana la 70 de grame pe zi, in cure de aproximativ douazeci de zile.
Dovleacul face minuni pentru sanatatea ta
Dovleacul este bogat in carotenoizi si alti nutrienti valorosi care protejeaza ficatul, stomacul, vezicula biliara si prostata. Samburii de dovleac, de asemenea, consumati cruzi cu miere sunt un bun vermifug util in combaterea parazitilor intestinali si in preventia cancerului de prostata, ne spune nutritonistul Gheorghe Menicinicopschi.