Dintr-o conversaţie în care el a adresat primele întrebări, iar ea a răspuns pe larg, aşteptând să vadă dacă mai are şi alte întrebări de pus, reies multe aspecte ascunse ale interacţiunii dintre sexe.
Modelul lui Socrate
Să luăm, de exemplu, conversaţiile lui Socrate, cunoscute drept dialoguri socratice.
Socrate nu era neapărat dornic să discute cu cei din jur, însă adresa multe întrebări, apoi tăcea. Asta îi acorda un oarecare control asupra interlocutorilor, întrucât cel care pune mereu întrebări nu este obligat să îşi exprime propriile idei, însă îl determină pe interlocutor la reflecţie prelungă şi exprimare amplă.
Psihologia conversaţiei dintre un bărbat şi o femeie
Ce relevanţă are acest exemplu în conversaţia dintre un bărbat şi o femeie? Ei bine, cel care tace mai mult devine cel avantajat. Cuvintele bărbatului sunt cele care în curând vor fi preţuite mai mult pentru că se lasă aşteptate. Raritatea transformă cuvintele bărbatului, atunci când ele apar într-un final, într-o formă de comunicare extrem de elocventă şi incisivă.
Practic, cu cât bărbatul va lăsa femeia să vorbească mai mult, îi va pune întrebări şi o va asculta, cu atât femeia îi va aprecia mai mult cuvintele şi pe el prin asociere.
Ce înseamnă când un bărbat tace şi pune întrebări?
Ce se întâmplă, însă, în mintea bărbatului în tot acest timp? Ei bine, studiile arată că bărbaţii preferă conversaţiile cu o femeie decât cu un bărbat, întrucât femeile au trăsături şi abilităţi esenţiale pentru a crea legături sociale, pentru a sprijini şi a oferi îngrijire urmaşilor. Astfel, bărbatul, în timp ce tace, evaluează şansele de a dezvolta legături emoţionale şi psihologice cu interlocutoarea. Câtă vreme ea vorbeşte mult, el are timă să proceseze şi să evalueze abilităţile ei de comunicare şi empatia de care aceasta dă dovadă... sau nu!
Dar dacă femeia este cea care tace?
În consecinţă, o primă conversaţie în care bărbatul vorbeşte mult şi nu pune întrebări este un semn rău pentru interlocutoare. Partenerul de discuţie nu este interesat să lege o legătură emoţională, astfel că nu are nevoie să se intereseze prea mult de persoana interlocutoarei şi de calităţile acesteia. La fel se întâmplă şi în cazul în care femeia tace mult pe parcursul unei prime interacţiuni şi adresează o mulţime de întrebări.
Sursa foto: CSIRO