Foşti apropiaţi ai duhovnicului au relatat că Arsenie Boca ar fi fost supus unor chinuri de neimaginat. O astfel de mărturie este cea făcută de Baglazan Dumitru, despre perioada petrecută de Arsenie Boca în arestul Siguranţei de la Braşov, în 1984, potrivit adevărul.ro.
Conform mărturiei lui Baglazan Dumitru, citat în volumul "Sfântul părinte Arsenie Boca", în timpul rugăciunilor călugărului, la miezul nopţii, uşile închisorii se deschideau ca prin minune.
"L-au scos, l-au bătut şi l-au făcut în fel şi chip să le spună cum face, căci ei credeau că are iarba fiarelor, cu care umblă aricii în bot, iar el cum a stat tot timpul în pădure la Sâmbăta, a făcut rost de iarba aceea şi o pune pe lacăt. Dar el cum să puie iarbă pe lacăt dacă stătea tot timpul în genunchi în fundul celulei şi erau şi două rânduri de uşi? Într-o noapte, au băgat două iscoade securiste la el în celulă că să-l vadă cum face. Părintele, însă, nu a avut treabă cu ei. Ei îl tot întrebau, se tot luau de el, iar el în celulă tot stă în genunchi şi se tot ruga. Noaptea, la ora 12.00, când s-au deschis lăcătele, pe securişti parcă i-ar fi lovit fulgerul lui Dumnezeu, i-a răzbit frica şi au fugit de acolo. Şi, de la o vreme, nimeni nu mai voia să facă de pază, pentru că le era frică. Pe comandant l-a luat şi pe el frică şi ce-a zis: eu, să scap şi să-mi spăl mâinile, îi aduc pe toţi aici să vadă şi pe urmă nu îi mai ţin", a povestit martorul celor petrecute în arestul Siguranţei Braşov.
Ce este iarba fiarelor?
Conform miturilor, iarba fiarelor ar avea puterea de a desface orice lacăt sau încuietoare, iar pusă sub limbă, îl face pe cel care o poartă invincibil în faţa cuţitului, a sabiei şi a glonţului, potrivit agroromania.manager.ro.
Întrucât se credea că are puteri magice, această plantă, numită şi iarba tâlharilor, a fost îndelung vânată. Despre iarba fiarelor se spunea că numai anumite vietăţi, precum ariciul sau ciocănitoarelor, o pot găsi.
În folclorul românesc se spune că iarba fiarelor nu poate fi găsită decât din întâmplare, când aceasta rupe fierul coasei sau al plugului, sau atunci când îi sare calului potcoava din copită. Ba mai mult, miturile autohtone arată că iarba fiarelor nu creşte niciodată în acelaşi loc, ci apare numai acolo unde moare un drac lovit de trăsnet.