Temperatura unui copil sanatos nu este o constanta, fiind de obicei mai scazuta dimineata si mai crescuta dupa-amiaza, dupa plans sau dupa agitatie. Multi parinti au impresia ca febra in sine este lucrul cel mai rau intr-o boala si vor sa intervina medicamentos cu scopul de a o scadea cat mai repede.
La sugar febra mai poate aparea si prin acumularea de caldura (asa-zisa “febra de sete”). Aceasta apare mai frecvent in anotimpul cald daca sugarul este excesiv imbracat sau in situatii speciale, cand copilul nu a primit suficiente lichide sau a avut pierderi prin varsaturi sau scaune diareice numeroase (febra de deshidratare).
Pentru sugar masurarea cea mai corecta a temperaturii se face intrarectal.Daca se foloseste un termometru cu mercur se asteapta cel putin 2 minute. Personal recomand folosirea termometrelor digitale electronice, timpul in care se determina temperatura fiind mai scurt, fiind mai exacte si mai usor de utilizat decat termometrul traditional cu mercur. Masurarea axilara a temperaturii se face numai la copilul mai mare de 6-7 ani. Exista diverse alte modalitati nou aparute de masurare a temperaturii: intraauricular, cu un termometru in forma de suzeta pe care sugarul il tine in gura, la nivelul fruntii- toate aceste tipuri de masuratori fiind de cele mai multe ori grefate de erori, de aceea unica modalitate recomandata ramana cea intrarectala.
Aparitia febrei la un copil este de cele mai multe ori un motiv intemeiat de anxietate in familie. Totusi recomandarea cea mai importanta pe care parintii ar trebui sa o retina este ca primul lucru pe care-l pot face pentru copilul febril este sa nu intre in panica.
Pentru mai multe detalii acceseaza www.centrul-9luni.ro - Irina Costache- Medic Pediatru