Categorie elementara: pamant
Mod de exprimare: rece, uscat
Mod vibratoriu: mutabil
Temperament: melancolic
Gen: feminin
Tip: nocturn
Anatomic: pancreas, lobii inferiori ai ficatului, apendicele, intestinul subtire, cecum, colonul ascedent, cavitatea abdominala, canalele biliare (coledoc), diafragma (cu semnul Rac), sistemul imunitar (impreuna cu semnul Pestilor constitutie axa imunitatii), splina (dupa Cornell, insa Carter o subordoneaza semnului Rac), unii o leaga de uter (alaturi de semnul Raculi si de Scorpion), plexul solar, vezica biliara.
Muschi: oblic abdominal, transversal si piramidalii rectali
Artere: gastrica si mezenterica superioara si inferioara
Vene: portala, hepatica, ombilicala si intestinala
Oase: -
Boli: tulburari intestinale, duodenite, gastrite, diaree, malnutritie, constipatie, peritonita,paraziti intestinali, colici, apendicita, tulburarile nervoase ale stomacului, balonare, colons spastic, colon iritabil, colite de fermentatie si de putrefactie (alaturi de Pluto), ocluzie intestinala, depresie.
Endocrin: pancreasul endocrin
Sare: Kali Sulphuricum
Fecioara, semn de pamant, este guvernata si ea de Mercur, planeta mentalului. Este un semn mutabil asociat cu analiza, rationamentul si organizarea.
Din punct de vedere anatomic Fecioara corespunde sistemului digestiv, mai precis intestinelor si splinei, inclusiv. Raspunde de formarea bolului alimentar in stomac si apoi de transportul acestuia prin intestine, de digestia alimentelor, in general, de descompunerea acestora in elemente nutritive pentru buna functionare a organismului.
Combinatia dintre semnul de pamant si limbarita si curiozitatea lui Mercur fac din acest semn un hipercritic si un pisalog fara egal. Este o bomba cu efect intarziat datorita imensei energii nervoase generata de lupta pentru as materializa idealurile. Aceasta tensiune nervoasa este usor de disipat in organism si are un puternic impact mai ales asupra intestinelor si, in general, asupra digestiei. Un vechi proverb chinezesc spune sa nu te asezi la masa atunci cand esti nervos sau suparat.
Starile nervoase se resimt la nivelul colonului, de exemplu, prin simptome caracteristice cunoscute sub numele de sindromul colonului iritabil. Acestea includ balonare, constipatie sau diaree, acompaniata de dureri abdominale mai ales in partea inferioara a abdomenului, deshidratare si chiar scaune cu sange.
Aceste simptome se pot agrava de la gluten, o proteina specifica existenta in grau si in cereale, in general. Digestia lenta cu incetinirea evacuarii resturilor alimentare in colon poate duce la celebra colita de putrefactie, atunci cand spunem ca „ne chioraie matele“.
Pe de alta parte, Fecioara este si ea atinsa de depresie generata de suferinta. In a doua parte a vietii, Fecioara se poate trezi cu mici tumori intestinale cum este polipoza sau cancerul de colon sau ocluzia intestinala cand se produce obstructia intestinala si digestia este imposibil de finalizat fara interventie chirurgicala.
Parazitii cum sunt viermii intestinali se gasesc tot aici.
Fecioara mai este legata de functia hematopoetica a splinei dar si cu proasta dispozitie generata de disfunctionalitatea celei dintai.
Nimeni nu are constiinta propriei sanatati asa cum o are Fecioara. Fiecare germen, bacterie sau virus, sta sub cercetarea atenta a acesteia. Si nimeni nu este mai rezistent la infectii ca Fecioara, deci sa nu va surprinda ca se spala foarte des pe maini doar din dorinta de a nu fi contractat vreun virus sau a nu transmite vreun parazit.
Fecioara este tipul excelent pentru regimul pe baza de cereale, legume, fructe si carne alba (pui sau peste). Este de asemenea, cea mai predispusa spre diete vegetariene si ajunge o vegetariana convinsa, mai mult decat oricare alt nativ al vreunui alt semn. Carnea, de regula, nu ii place, poate singura exceptie o face pentru maruntaie. Din acest motiv duodenul este si el sub guvernarea Fecioarei.
Fecioara guverneaza multe, anatomic vorbind; printre acestea sunt ficatul care este uzina organismului, formarea enzimelor in ficat, locul din care digestia este coordonata si de unde deseurile toxice dupa ce sunt degradate metabolic sunt apoi eliminate. Un alt organ este pancreasul, cel care pastreaza echilibrul zaharului din sange, in momentul in care balanta nu mai este echilibrata, face fie hipoglicemie cand scade brusc cantitatea de zahar din sange, fie hiperglicemie si atunci vorbim despre diabet.
Multe Fecioare fac frecvent indigestii si aceasta din cauza unui ficat lenes, nicidecum din cauza vreunei slabiciuni a stomacului. Iata cele mai sensibile puncte ale Fecioarei: ficatul si pancreasul, la care se adauga intestinul subtire si de aici si formarea aminoacizilor in intestin. Din nefericire, cand este prea stresata, Fecioara are probleme cu diareea.