A vorbi despre mitologie si gandire mitica devine un subiect complex tot mai tratat de specialistii zilelor noastre, si cu toate astea miturile raman o mare enigma.
Acestea, miturile, formeaza o pare din ceea ce fantezia pura a oamenilor a conceput si cuprind samburii unor adevaruri istorice. Ele constituie istoria poetizata, idealizata, redarea acesteia sub forma unor povestiri care incanta curiozitatea noastra, mereu insetata chiar atunci cand sunt crude si grotesti.
Zeitele din mitologii au reprezentat mereu surse de inspiratie pentru poeti, compozitori, scriitori, pictori, sculptori si filosofi. Dar acestea au inspirat si multe alte femei.
Zeitele sunt arhetipuri feminine, povestile lor, trairile sufletului feminin pe care ele le reprezinta si le insufla le fac reale, palpabile astfel incat acestea traiesc prin noi. Recunoscand aceste modele in ele insele, femeile pot deveni mai puternice intr-o lume patriarhala (asemeni Panteonului Grecesc, Asgardului etc.) si se pot intelege mai bine pe ele. Dar sa nu uitam: fiecare femeie este, in felul ei, o zeita.
Gaseste-ti si tu zeita cu care te identifici
Zeite Elene si Romane
Atunci cand grecii au fost absorbiti de Imperiul Roman, acestia au luat si multe dintre cultele grecilor si zeitati ce si le-au legat de propriile lor legende.
Hera/Iunona - sotia lui Zeus, regina zeilor, este protectoare a casatoriei si a maternitatii. A fost la randul ei o sotie credincioasa, si mai ales foarte atenta la aventurile sotului ei in afara casatoriei. Neintelegerile dintre ei au fost simtite de muritori prin fenomele atmosferice dezlantuite in natura. Era personificarea feminina a Cerului, ca si a Pamantului si protectoare a ogoarelor. Era reprezentata ca prototipul unei frumuseti feminine robuste.
In zilele noastre, femeia Hera isi va alege ca partener un barbat puternic si de succes, un barbat care va imparti acelasi statut cu ea. Ea detine valori traditionaliste si este in cautarea prestigiului social, iar in cadrul familiei cauta acea ordine matriarhala. Are de asemenea, toate simturile ascutite, fiind foarte precauta in ceea ce ii priveste pe barbati.
Insa Hera este dependenta din punct de vedere emotional si financiar de sotul ei, nu isi traieste viata in afara casatoriei si nu isi exploreaza autonomia. Este insetata de putere si de dorinta de control.
Atena/Minerva - Zeita intelepciunii si a stiintei. A fost razboinica si in acelasi timp protectoare a artelor si a pacii. Ea a invatat oamenii sa cultive ogorul, sa calatoreasca pe mari, sa teasa si sa coasa. A fost zeita fecioara sau "virgina".
Femeile apartinand Atenei sunt androgine, care dezvolta o relatie cu propriul sine masculin, mai bine decat sa o imparta intr-o relatie de mariaj cu un barbat. Este foarte precauta in ceea ce ii priveste pe barbati. Ea vede in acestia mai mult parteneri intelectuali impreuna cu care impartaseste ambitii, teluri in cariera si idealuri.
Reprezinta tipul gandirii logice, din perspectiva femeii nu a barbatului. Energia sa interioara poate sa si-o transforme in moduri creative de inalta tinuta. Femeile acestea sunt bine orientate catre scopuri clare, de aceea, ele tind sa aiba relatii independente si autonome.
Artemis/Diana - Zeita luminii lunare, a castitatii si a fidelitatii conjugale. Ca divinitate terestra, este zeita vanatorii si a sagetilor care nu gresesc tinta. Zeus a inzestrat-o cu un arc si sageti si a facut-o regina padurilor.
Arhetipul Dianei reprezinta maternitatea, instinctul matern si grija. Femeile ce se indentifica cu aceasta au si o tendinta autodestructiva. Cauta barbati care sa le ofere siguranta, securitate, mai degraba, decat pe cei care le ofera satisfactii intelectuale sau sexuale. Va fi un exemplu de fidelitate si loialitate in relatia sa cu un barbat.
Afrodita/Venus - reprezinta frumusetea, iubirea, voluptatea si fecunditatea. Tot ea mai este si zeita marii; deci protectoare a marinarilor si porturilor. A avut o mare putere asupra sentimentelor si simturilor muritorilor si nemuritorilor: a facut ca Elena sa se indragosteasca de Paris, a trezit patimi in Pasifae, Fedra si Medeea. Femeile "Afrodita" apartin categoriei zeitelor "virgine", in sensul ca ele nu sufera de mana barbatilor.
Cand vine vorba de relatii, ea are autonomie. Aceste femei sunt interesate de relatii iubitoare decat de mariaj sau maternitate. O "Afrodita" nu este interesata "sa se aseze la casa ei" pentru ca vede viata ca pe o aventura. Este o seducatoare, o femeie fatala, ceea ce, cu siguranata, poate avea efecte negative, mai ales asupra barbatilor din viata ei.
Eris/Discordia - fiica noptii, a violentelor si a discordiei. Ea este cea care arunca Marul de Aur cu inscriptia "celei mai frumoase" pe care Paris i-l ofera Afroditei, preferand-o in defavoarea Atenei si Herei. Alegerea aceasta a cauzat si razboiul Troiei. Era prezentata ca o femeie cu capul plini de serpi, avand intr-o mana o spada si in cealalata un mar (sau vipera).
Femeia Eris este peocupata de ocultism, de lumea spiritelor, o intereseaza misterul mortii. Este o mistica, o vizionara si de cele mai multe ori se increde in presimtirile ei. Poate sa fie regasita in relatii in care partenerii sunt dominati si controlati; ca protectie, isi va alege parteneri mai tineri pentru a fi sigura ca farmecele ei vor functiona mereu.
Rhea/Cibele - A fost sotia lui Cronos si mama lui Zeus, Poseidon, Hades si altii. Era mama cea mare, Regina Mater. Ea este personificarea Terrei.
O femeie tip Cibele va prefera sa duca o viata solitara sau in cadrul unei comunitati, impreuna cu surori spirituale. Este un arhetip al intelpciunii, nu prezinta un comportament reactionar, o astfel de femeie nu este interesata sa se expuna lumii si este multumita cu existenta in solitudine. Este independenta, autonoma si concentrata pe viata ei interioara, spirituala. Ea nu cauta un barbat ca sa o completeze si este foarte atenta in ceea ce priveste celalat sex.
Zeite Hinduse
Hinduismul este o religie nascuta in India acum mii de ani, si este practicata si in zilele noastre de milioane de oameni. Ea este caracterizata print-o cosmologie complexa, in care mii de zei si zeite sunt asociate cu diverse aspecte din viata oamenilor; divinitatile masculine si cele feminine fiind venerate in egala masura.
Unele dintre conceptele acestei religii, sunt Karma sau actiunea, Jnana sau cunoasterea, Bhaki sau devotamentul. Zeitatile hinduse erau menite in a te ajuta in calatoria ta sacra, sau pentru a te ajuta sa iti indeplinesti anumite scopuri.
Lakshmi (Laxmi) - este zeita bogatiei, luminii, intelepciunii si destinului, dar uneori si a norocului, frumusestii si fertilitatii. Este mama universului si o forma a lui Shakti (Mama Divina).
Femeile in al caror comportament predomina tipologia Laxmi sunt mai atrase de latura spirituala a barbatilor pe care si-i aleg, decat de cea fizica. Se poate ca inconstient, aceasta femeie sa provoace situatii distructive in relatia cu partenerii ei sau sa isi controleze foarte tare partenerii. Se simte deseori neajutorata, sufera ca un martir si supravietuieste prin compasiunea fata de ceilalti, totusi furiile ei reprimate si le poate revarsa asupra celorlalti.
Parvati - zeita casatoriei si a copiilor. Ea sugereaza partea materna din fiecare femeie si caldura acestora in mijlocul familiei.
Este centrata pe propriul sens, este calma si o mama excelenta. Asa cum caminul domestic era centrul religios al locuintelor umane, ea este centrul religios al locuintei divine. Femeile acestui gen intruchipand ideea de camin; este femeia sufletului, ea simboliza focul care tine unita o familie. Insa reprezentantele Parvati sunt femei care nu stiu sa puna limite celorlati si care nu stiu sa isi exprime propriile nevoi si sentimente. De aceea pot sa ajunga sa sufere enorm.
Zeite din Egipt
Egiptenii antici au creat o religie uluitoare cu peste 1000 de zei si zeite al caror nume sunt cunoscute astazi datorita imaginilor, farmecelor si miturilor. Ei isi imaginau ca traiesc intr-un Univers ce avea ca centru Nilul si care nu curgea pe un glob rotund, ci pe un pamant plat. Deasupra pamantului se inalta Regatul Apelor Ceresti, iar sub, se regasea Infernul.
Fata de zeitatile grecesti/romane si hinduse, tipologiile de femei pe care acestea le reprezinta sunt regasite in caracteristicile lor principale si in domeniile de care acestea sunt responsabile.
Hathor - avea in grija sa muzica, dansul, bucuria, dragostea, maternitatea si dreptatea. Ea este zeita maternitatii si a ceea ce este bun in femei. Toate femeile egiptene o venerau si i se inchinau ei, chiar si regina.
Isis - este zeita magiei, a nemuririi, a sexualitatii, a casatoriei si a vindecarii. Ea, alaturi de Osiris si Horus, formau trinitatea sacra suprema. Este mama tuturor, chiar si a naturii in toate formele ei. Devotamentul si loialitatea sunt o alta trasatura a acestei zeite.
Nephthys - durerea, umbra, protectia si dreptatea, ea este simbol al adapostului. Era si personificarea intunericului de care apartine intr-un mod intim. Avea grija de persoanele ratacite si oferea ajutor acestora.
Sakhet - razboiul, distrugerea, mumificarea, focul, curajul si renasterea. Ea ii imbrabata pe luptatori prin puterea leului. Este apreciata ca una dintre zeitele cele mai insetate de sange.
Zeite Scandinave si Nordice
Mitologia nordica, sau scandinavica, este ramura mitologiei germanice care s-a conservat cel mai bine si se inrudeste foarte mult cu mitologia anglo-saxona. Religia nordica era foarte diferita fata de cele de astazi, deoarece nu era una revelatorie si nu a fost instituita de un muritor caruia zeii ii incredintasera adevarul.
Miturile lor erau transmise pe cale orala, de obicei sub forma unor poeme, continuand pana in era vikingilor. In folclorul scandinavic, vechile credinte pagane au rezistat mai ales in zonele rurale. Altele, au fost readuse la viata de neopaganismul germanic.
Ele sunt considerate a fi "pastratoarele calitatilor si abilitatilor feminine".
Eira - zeita a medicinii, colecta plante medicinale pe care le folosea pentru a vindeca boli si rani. Eira este cunoscuta ca vestitor al lui Mengloth.
Freya - zeita fecunditatii si a iubirii. Cea mai frumoasa din zeitele din Asgard; asemuita cu fertilitatea, oferind prosperitate comunitatii si casatoriilor. Aceasta coboara pe campul de lupta din carul sau pentru a culege sufletele eroilor muribunzi. Este conducatoarea sufletelor si a vrajitoarelor.
Frigg - este zeita mama in mitologia nordica si zeitatea centrala in Asgard. Este sotia lui Odin, avand astfel si titulatura de "Regina Cerurilor". Frigg este "zeita plangatoare" pentru ca a suferit foarte mult la pierderea fiului ei, Baldr. Se considera ca aceasta zeita ajuta femeile ce sunt in travaliu. Este asociata cu nasterea si numirea copiilor. Este considerata si mama neamului omenesc.
Hlin - zeita consolarii, ii sustine pe cei care sunt in doliu, asculta rugaciunile muritorilor si le transmite zeitei Frigg sfatuind-o cum sa le raspunda si sa le castige increderea. Hlin este si o figura protectoare, este trimisa, ca emisar, barbatilor in primejdie.
Sjofn - era zeita ce se ocupa cu raspandirea gandurilor de dragoste si pasiune. Numele sau vine de la cuvantul "sjafni" care inseamna dragoste. Se spune ca ea era cea care aducea impreuna indragostitii si le pazea calea.