Eu recunosc ca da, imi intorc capul dupa unele femei. Am observat insa ca cele mai stilate femei nu numai ca nu sunt neaparat cele mai frumoase, dar au un FLER, o nonsalanta si o gratie aproape innascuta.
Sunt genul de femei care nu pot trece neobservate, care umplu strazile. Un gen aparte, a caror silueta indiferent de forma e perfecta, carora toate hainele le vin ca si turnate. Si asta ma face sa ma intreb „Cum reuesc? Si eu vreau sa fiu asa!”
Salvador Dali spunea ca „cei ce nu vor sa imite pe nimeni nu produc nimic”.Cand vine vorba de moda cu toti ne inspiram. Toti imitam. Chiar si acele femei. Si totusi cum se face ca unii „imitatori” reusesc sa recreeze, sa fie atat de originali, sa nu arate ca un manechin de plastic dintr-o vitrina.
Nu este nimic gresit in a imita sau a te inspira, dar este gresit cand nu punem personalitatea noastra in prim plan si in loc de un rezultat original aratam ca niste copii la indigo.
Toate propunerile, trendurile, curentele trebuiesc filtrate prin prisma propriei personalitati, a felului nostru de a fi, a increderii in sine pe care o avem. Orice tinuta trebuie sa ne-o insusim, sa ii dam un pic din esenta noastra pentru un rezultat original. Moda inseamna mult mai mult decat ce vedem in reviste si la televizor, ea e un stil de viata. Nu e suficient sa arunci pe tine primele haine care iti vin la mana si sa zici „wow ce stil original”, Rezultatul va fi neglijent.
Acele femei stilate, dupa care intoarcem capul pe strada, pe care le admiram si le invidiem in aceasi masura, sunt rezultatul multor ore de probat haine, de incercat combinatii, texturi, culori si forme. Tinutele necesita timp, rabdare si vointa.Intr-adevar stilul necesita inspiratie, o idee buna dar intre inspiratie si o tinuta reusita este mult, mult timp.
Si aceasta inspiratie poate veni din cele mai diverse lucruri, de la un film, un tablou, o floare sau o melodie, tot ce ne inconjoara poate fi o sursa de inspiratie.
Designerii au cautat mereu o sursa de inspiratie. Fie ca a fost din arta sau din mediul inconjurator, in oamenii de pe strada sau in anumite stari, acestia s-au identificat cu sursa lor de inspiratie si au personalizat-o. Si-au insusit-o!
Iar influentele sunt in acest caz, o infinitate. Le gasim in muzee sau pe strazile pline de grafitti, la talciocuri, in folclor sau in calatorii.
Toti designerii au fost influentati de arta iar arta a fost influentata de stil. Aceasta simbioza designer/artist a fost introdusa de catre Paul Poiret, celebrul creator de moda de la inceputul anilor 1900 si continua pana in prezent.
Si astfel consider ca merita mentionat trei dintre cele mai celebre exemple de „casatorii” intre arta si moda.
1. Salvador Dali si Elsa Schiaparelli
Pornind de la celebrul „Telefon Homar” a lui Dali, Elsa a creat „Rochia Homar” care avea la mijloc o esarfa rosie si un homar rosu imprimat care se intindea pe toata lungimea fustei, de la brau in jos. A fost primul designer care a creat o intreaga colectie bazata pe o anumita tematica. Elsa Schiaparelli stia de unde sa se inspire, stia cum sa imite o imagine dar stia in aceasi masura cum sa-i confere originalitate.
2. Yves Saint Laurent si Piet Mondrian
YSL a preluat motivele grafice a lui Mondrian incorporandu-le intr-o colectie vestimentara si astfel creeind un adevarat fenomen in moda anilor `60.
3. Marc Jacobs, Stephen Sprouse si Takashi Murakami pentru Luis Vuitton
La sfarsitul anilor `90, L. Vuitton l-a angajat pe Marc Jacobs ca fashion director, acestia fiind in cautare de artisti pentru a conferii brandului o viziune noua.
In 2001 Jacobs a colaborat cu designerul si expertul in grafitti Stephen Sprouse la creerea unei editii limitate de posete Luis Vuitton, care sa aiba monograma LV mazgalita cu grafitti.
In 2003 Jacobs l-a cunoscut pe Takashi Muakimi si au creat amandoi designul cu monograme multicolore, care infatisa din monogramele originale LV in treizeci si trei de culori diferite pe un fundal alb sau negru in locul monogramelor traditionale aurii pe fundal maroniu.
Aceasta colaborare a lui Jacobs cu Sprouse si Murakimi a impus ideea potrivit careia „moda este o arta” si „arta este o moda”, idee pe care lumea modei a acceptat-o cu bratele deschise.
[gallery:1367]