Ori la carma, ori la cratita - niciodata ambele!
"Este incredibil de greu sa te impui si ca femeie cumsecade si ca lider", spune Rosabeth Moss Kanter, profesor la Harvard Business School.
Exista o problema la nivel de perceptie a femeii. Ea poate sa fie ori draguta, cumsecade, ori competenta, dar niciodata ambele. Ca exemplu o putem lua pe Hillary Clinton. I-a fost indelung dezbatut aspectul fizic, de la gleznele groase la decolteul afisat in repetate randuri, dupa ce timp indelungat a afisat o tinuta sobra, lipsita de feminitate. Ce legatura au toate acestea cu evaluarea competentei unei femei? Niciuna, insa atunci cand nu ai de ce sa te legi la nivel profesional, se vor gasi intotdeauna hibe pe alte planuri.
Imbracamintea si aspectul fizic in general conteaza mai mult in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. Studiile arata ca un aspect fizic peste medie poate fi un dezavantaj atunci cand o femeie aplica pentru un post de conducere. De ce? Fiindca la nivel subconstient sunt judecate in functie de sex si nu de competente, iar faptul ca sunt femei le recomanda din start ca fiind nepotrivite pentru o functie de conducere. Si-atunci ai nevoie de o strategie bine pusa la punct pentru a te pune in valoare, pentru a putea sparge bariera prejudecatilor.
Lauda de sine... la feminin
A te pune in valoare este o adevarata provocare pentru femeile ambitioase din politica, afaceri si alte domenii dominate de barbati. Promovarea propriilor succese si initiative este o strategie care da roade in cazul barbatilor. Cu toate acestea studiile arata ca femeile care isi subliniaza realizarile nu sunt vazute cu ochi buni.
In plus, o femeie care are astfel de initiative este privita cu ochi critici chiar si de semenele ei. Astfel, se creeaza un paradox greu de invins. Cu modestia, mori de foame. Daca iti subliniezi valoarea, treci drept una careia i-au decedat, subit, laudatorii. Si-atunci, cum te impui, ca femeie, pe plan profesional?
Ajungi sa te metamorfozezi intr-un barbat, adica actionezi cu fermitate, adopti o atitudine sobra, iti cenzurezi frumusetea si te abtii de la a emana orice urma de feminitate, din dorinta de a fi luata in serios. Iar asta la ce duce? La acuzatii din partea lui, a barbatului, ca ai devenit, chipurile, prea scortoasa, prea concentrata pe cariera, prea ambitioasa. Ai ajuns sa ii stirbesti lui statutul de mascul alfa.
Ai ajuns... prea mandra pentru a fi femeie
Ne referim aici la acele "calitati" ale unei femei care o plaseaza undeva in spatele barbatului sau ascunsa sub aripa lui protectoare.
"Vreau sa spun ca femeile din ziua de astazi sunt prea mandre. Cum sa-i mai tii scaunul sau sa-i deschizi usa unei femei care spune ca se descurca si singura sa coboare din autobuz? Sau uneia care se incapataneaza sa deschida un borcan de muraturi desi e clar ca nu are nicio sansa. Eu, ca barbat, ce rol mai am in toata ecuatia asta?", spune Alex, un barbat de 28 de ani.
Insa mandria aceasta si atitudinea de tip "ma descurc si singura" nu vine tocmai din dorinta de a combate prejudecatile formate in jurul sexului slab? De ce trebuie femeia sa fie neaparat sexul slab sau sexul frumos?
Auzim din ce in ce mai des barbatii plangandu-se ca au ajuns sa fie, precum sublinia recent si unul dintre cititorii Feminis, vazuti "precum trantorii in stup", vanati doar pentru procreare si atat. Din pacate, din dorinta de a se gasi un echilibru, femeilor li s-a oferit sansa de a se impune, de a avea mai multa libertate, iar in prezent ne confruntam cu o inclinare a balantei in directia opusa. Vom ajunge oare sa asistam la o revolta a barbatilor, la o miscare care sa promoveze dreptul barbatilor de a fi barbati si nu doar trofee necesare in palmaresul unei femei de cariera, asa cum sustin multi dintre ei in prezent?
Incotro ne indreptam? A devenit femeia prea mandra, prea agresiva in relatia cu sexul opus?