Pentru ca tot vorbeam aici despre diferentele dintre femei si barbati in materie de sex, haideti sa vorbim despre diferentele intre sexe din punctul de vedere al religiei.
Sexul si sexualitatea reprezinta in domeniul religios un subiect sensibil. Si cum femeia a fost privita de-a lungul timpului drept sursa primordiala a ispitei, marea majoritate a portretelor religioase descriu femeia ca sursa a raului, fiinta inferioara ce are nevoie de un barbat care sa o ghideze, ca sa nu spunem sa o conduca.
Femeile - echivalentul banilor la patrat
Tin minte ca am gasit pe internet urmatoarea ecuatie, din care rezulta ca femeile sunt sursa raului. Este, sa speram, o gluma inventata de cineva cu prea mult timp liber si prea putine hobby-uri.
Din ecuatia respectiva intelegem ca femeia inseamna timp si bani. Bun, timpul inseamna bani, prin urmare, femeile sunt egale cu de doua ori bani, ceea ce in matematica, ar insemna ca femeile sunt echivalentul banilor la patrat. Stim cu totii ca banii sunt radacina raului, adica radical din rau. Deci femeile sunt radical din rau la patrat. Rezultatul final al ecuatiei este ca femeile sunt egale cu raul. Ca sa intelegeti mai bine, consultati poza de mai jos. Chiar asa sa fie?
"Sa inspaimanti copiii cu imaginea Iadului, sa consideri femeia ca fiind o creatura inferioara- este oare acesta binele de care are nevoie aceasta lume?", scrie Christopher Hitchens, jurnalist, scriitor si critic american. Voi cum ati raspunde unor astfel de acuzatii? Daca un individ oarecare v-ar eticheta drept sursa a ispitei si a pacatului, cum ati reactiona?
Toti cunoastem miturile referitoare la crearea lumii, cand femeia a fost creata din coasta barbatului. Exista doua idei ce s-au propagat referitor la Adam si Eva. Initial, inainte de a fi alungati din Gradina Edenului, femeia era egala barbatului. Abia dupa comiterea pacatului, Eva este privita ca fiind subordonata barbatului. Prin urmare, femeia este vinovata atat pentru pacatul originar ce l-a facut pe barbat sa-si piarda inocenta, cat si pentru decaderea intregii suflari feminine.
Hans Kung, un preot catolic elvetian si teolog controversat vorbeste despre interpretarea patriarhala a invataturilor religioase. El ii invita sa se programeze la un consult oftalmologic pe cei care nu vad faptul ca divinitatea include caracteristici atat masculine cat si feminine. Ideea de femeie preot, de exemplu, este redusa la tacere, motivul invocat fiind faptul ca Dumnezeu este Tatal, iar Iisus este Fiul, sau ca au existat numai barbati apostoli. Teologul continua aceasta idee, sustinand ca interpretarea patriarhala a ideii de Dumnezeu, de credinta trebuie corectata.
Pandora - sursa raului in lume
Desi exista multi oameni care au incercat sa elimine barierele cauzate de diferentele dintre sexe, s-au gasit intotdeauna mai multe voci care sa blameze sexul feminin.
In mitologia greceasca, de exemplu, o gasim pe Pandora, prima femeie muritoare. Se spune ca ea a incercat sa elibereze Speranta, ce se gasea inchisa impreuna cu toate spiritele rele. Nu a reusit sa redea libertatea Sperantei, insa raul s-a imprastiat prin lume, motiv pentru care Pandora este privita ca fiind originea raului in lume.
In India, femeile au fost constant reduse la tacere. Daca in religia ortodoxa iubirea de aproape este neconditionata, budistii erau sfatuiti sa isi iubeasca aproapele, numai ca religia lor vorbeste doar de barbati, lasand femeia in umbra. Absurd este ca multe femei luau lectii despre responsabilitatile femeii si despre ingrijirea caminului de la profesori de sex masculin. Revoltator, nu-i asa?
Hinduismul incuraja poligamia. Era de datoria femeilor sa manance separat si sa mearga la culcare abia dupa ce barbatul decidea sa anunte stingerea. Casatorii aranjate, la varste fragede, nou-nascuti ucisi fara ca femeia sa aiba vreun cuvant de spus si imposibilitatea de a divorta sunt doar cateva dintre supliciile pe care femeile au fost nevoite sa le indure.
Sufera sau nu femeia musulmana din cauza religiei?
Privita de un apartenent la o alta religie, cum suntem noi, de exemplu, femeia musulmana pare sa fi avut cel mai mult de suferit de pe urma religiei. Contrar opiniei generale, practici precum uciderea nou-nascutilor de gen feminin erau obisnuite in zonele actualmente musulmane, in perioada pre-Islamica insa. Profetul Mohamed ii invata pe oameni ca femeile sunt egale barbatului, ba mai mult, jumatati gemene ale acestora. In plus, ii sfatuieste sa fie blanzi cu sotiile lor. Mohamed vorbeste si despre drepturi ale femeii musulmane, drepturi pe care aceasta nu le avea inainte, precum dreptul de a mosteni, de a vinde si cumpara, cat si controlul asupra proprietatii. In plus se specifica si faptul ca femeia primeste o zestre la nunta. Aceasta zestre a fost privita de multi drept un pret pe care parintii fetei il plateau pentru a-l convinge pe mire sa o ia de nevasta, cand de fapt, zestrea semnifica un dar incarcat de semnificatii afective.
Crestinismul adopta o atitudine mult mai toleranta fata de femei. Marturie sta insusi Iisus. Povestirile despre vindecari miraculoase contin si personaje feminine, printre care si femei pacatoase, femei murdare, adica femei la menstruatie, care la vremea aceea trebuiau evitate. In plus, femeile nu erau separate de barbati in niciun fel si avea dreptul sa participe in mod egal in familie.
Un citat interesant, legat de disputa religioasa privind rolul femeii, mi s-a parut cel al lui Thomas Eugene Robbins, un autor american cu o puternica inclinatie filosofica. El spune despre religie, in special cea crestina, ca este "un simplu sistem menit sa transforme preotese in servitoare, regine in concubine si zeite in muze."
Stim cu totii ca barbatul a fost intotdeauna asociat ratiunii, avand soarele ca simbol. Femeii i-au fost atribuite lucrurile supranaturale, bazate pe latura emotionala, instabila. Aceste fenomene au fost legate intotdeauna de influenta nefasta a lunii.
In cartea sa, intitulata "Jitterbug Perfume", Thomas Robbins dezvolta aceasta idee, spunand ca "pentru a diminua valoarea femeii, barbatii au fost nevoiti sa diminueze importanta lunii. A trebuit sa traga o linie intre oameni, vietati, plante si ape, pentru ca acestea din urma au fost intotdeauna in egala masura loiale lunii, cat si soarelui."
Situatia femeii a fost intotdeauna fervent disputata. Este un subiect care ne afecteaza inca, in mod direct, chiar si in prezent. Femei fiind, cu siguranta aveti un cuvant de spus. Sa va auzim!