Cercetarea realizată de specialiştii de la University at Buffalo, publicată în Journal of Applied Social Psychology, a scos la iveală că îndreptarea atenţiei către obiectivele romantice afectează atitudinea femeilor faţă de o carieră în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematica, zonă cunoscută drept STEM.
Cercetări anterioare sugerau o incompatibilitate între preocupările ce ţin de viaţa amoroasă şi standardele de inteligenţă urmărite de femei, aspect ce nu se aplica, însă, şi în cazul bărbaţilor. Cercetarea actuală sugerează că această incompatibilitate este mai pronunţată în cazul femeilor care preferă bărbaţi cu o inteligenţă peste medie.
Ceea ce am descoperit este că nu toate femeile au reacţionat în mod similar la aceste obiective romantice", a explicat Lora Park, psiholog la UB şi cea care a condus acest studiu. "Femeile care au manifestat preferinţa tradiţională pentru un partener de cuplu mai inteligent decât ele au fost cele care s-au distanţat cel mai mult de domeniile STEM când s-au gândit la obiectivele din viaţa amoroasă."
Femeile care au participat la studiu s-au descurcat mai puţin bine la un test de matematică şi s-au simţit mai puţin atrase de această disciplină academică esenţială în cazul carierelor din domeniul ştiinţei şi tehnologiei.
Studiul a implicat mai mult de 900 de participante şi a încercat să scoată la iveală legătura dintre preferinţa pentru parteneri mai inteligenţi şi rolurile tradiţionale ale sexelor în societate. Cu cât preferinţa pentru bărbaţi mai inteligenţi s-a dovedit mai puternică, cu atât mai înclinate erau femeile către rolurile tradiţionale ale sexelor.