Psihologul Gabi Dinu considera ca bisexualitatea nu este naturala: "Naturala este heterosexualitatea. Insa care ar putea fi argumentele ca este si rau ceva nenatural? In schimb, naturala este satisfacerea libidoului, a dorintelor sexuale. Nu pot sa nu-mi amintesc de un pasaj din romanul Shogun, in care japonezii considerau ca fiind normala satisfacerea dorintelor sexuale prin contactul cu o persoana de aceeasi sex".
Dar ce se intampla cu femeile bisexuale? Studiile demografice ne pot raspunde la aceasta intrebare. Exista trei grupuri de femei, bazate pe criterii de varsta, de unde reies si diferentele de maturitate si de experienta in viata.
Femeile tinere: primul grup cuprinde varstele intre 20 si 35 de ani. Femeile din aceasta categorie sunt cele mai dispuse sa fie cu o alta femeie pentru placere si pentru a experimenta. Bine, unele se mai si gandesc ca facand asta vor incita vreun tip de prin jur, dar cu siguranta ca le place. Sunt constiente de sexualitatea lor, dar pentru a-si permite o astfel de aventura au ca pretext curiozitatea si o dorinta genuina de a experimenta senzatii noi.
Femeile mai in varsta: cele trecute de 35 de ani, unele maritate si divortate, care au si copii adolescenti. Poate si-au pierdut increderea in barbati si acum cauta acea relatie speciala care le-a lipsit in mariaj. Exista o tendinta la aceste femei sa sara gardul direct si sa devina lesbiene cu totul si poate ca isi vor arata interesul in barbati de indata ce isi recapata increderea emotionala.
Adolescentele: fac parte din grupul "wannabe". Sunt tinere (14-19 ani), usor de impresionat si care isi doresc la randul lor sa impresioneze. Sarutul Madonnei cu Britney, "Sex and the City", "American Pie" au contribuit direct la moda saruturilor dintre fete. Fetele care se saruta nu sunt nici bisexuale, nici lesbiene, o stie toata lumea. In esenta ele fac asta pentru a atrage vreun baiat. Joaca un rol intr-un show si nici nu gasesc o placere aparte in sarutul cu alta fata. Vor sa ii manipuleze pe baietii din jurul lor si au impresia ca sunt puternice si provocatoare.
Ok, dar care sunt sansele ca tipa care sta langa tine, la birou sa zicem, sau in metrou sa fie doar curioasa cum e cu o alta sau chiar sa fie bi?
Bisexualitatea prin definitie inseamna atractie sexuala si emotionala fata de ambele genuri. "In general bisexualitatea apare in adolescenta, atunci cand libidoul este foarte mare si isi cauta o cale prin care sa se satisfaca. Foarte importanta este educatia, astfel incat, intr-o societate unde homosexualitatea este rau vazuta sau interzisa, adolescentul nu isi va gasi curajul sa aiba fantezii sau chiar sa initieze relatii sexuale cu o persoana de acelasi sex, ci se va opri la a-si dori doar persoane de sex diferit, chiar daca din cand in cand simte o atractie sau o curiozitate sexuala fata de personae de acelasi sex.. In momentul in care societatea sau persoanele din jur accepta sau chiar incurajeaza bisexualitatea, sansele ca tanarul sa incerce acest lucru cresc substantial", spune Gabi Dinu. Alfred Kinsey - revolutia teoriilor despre sexualitate
Am vazut de curand filmul "Kinsey" (2004). Alfred Kinsey a ajuns celebru peste noapte in America anilor '53 cu cartea "Sexual Behaviour in the Human Female". Subiecte care pana atunci erau tabu au starnit controverse si scandal in America pentru ca indrazneau sa conteste credintele conventionale despre sexualitate.
Kinsey a evitat mereu sa foloseasca termeni precum homosexual sau heterosexual pentru a descrie indivizii, afirmand ca sexualitatea tinde sa se schimbe de-a lungul timpului. In loc de cele trei categorii (homo, hetero si bi) el a folosit o scara care grada comportamentul sexual: 0 insemna complet hetero, iar 6 complet homo. Multe femei care se considera hetero au aceasta tendinta sa experimenteze. Este ceea ce in engleza suna foarte bine: "bi-curious". Un sarut sau o atingere intima numai din curiozitate. Insa in momentul in care o femeie simte placere sexuala puternica atat in contact cu barbatii, cat si cu femeile, clar este bisexuala.
Lisa Diamond, profesoara de psihologie la Universitatea din Utah, a facut un experiment din care a reiesit ca mai mult de jumatate din femeile nonhetero pe care le-a studiat si-au schimbat orientarile sexuale macar o data in viata. Si asta datorita confuziei interioare sau a consecintelor care apar in viata de familie sau in legaturile sociale. Concluzia este ca femeile, de-a lungul timpului, pot fi atrase de oameni diferiti, indiferent de gen.
Oare toate femeile au tendinte bi?
Dupa teoria lui Kinsey, cei mai multi dintre noi suntem un pic bi. In 1979 apare una mai moderna, care ii apartine lui Fritz Klein. El nu face decat sa nuanteze ceea ce facuse mai devreme Kinsey. Acesta masoara orientarea sexuala dupa atractie, fantezii, comportament, preferinte sexuale sau emotionale toate studiate in trei perioade din viata (trecut, prezent si idealul).
Astfel studiile facute pe baza acestei teorii au aratat ca aproape 6.9 milioane dintre femeile din America au avut o experienta cu o alta femeie. "Nu cred ca toate femeile au aceasta tendinta, ci ca multe dintre ele sunt curioase, lucru care este de multe ori insuficient pentru a le determina sa si incerce", spune Gabi Dinu.
Din punct de vedere istoric, medicina traditionala chineza credea ca bisexualitatea contribuia la echilibrarea energiilor yin si yang cu corpul, Freud considera ca toti suntem bisexuali la un moment dat iar Tantra spune ca prin natura suntem bisexuali.
Pentru cei care chiar sunt bi este dificil sa se integreze in relatii sociale deoarece nu se potrivesc in nici unul dintre sabloanele: homo sau hetero, ei sunt de fapt undeva la mijloc. Pot fi acuzati ca sunt agresivi, ca stau pe gard, ca nu sunt capabili sa se hotarasca odata. Bisexualitatea este unul dintre comportamentele sexuale intelese cu greu sau chiar gresit. Nimeni nu are dreptul sa dea un verdict daca a fi bisexual e bine sau rau. Asta o poate hotari numai femeia in cauza, analizand consecintele interioare (emotiile pe care le simte) si pe cele exterioare (cum este privita de societate).