Citind aceasta cifra uriasa, tu probabil crezi ca ai fost testata pentru cancerul de col uterin. La urma urmei, pentru asta este testul Papanicolau, nu? Dar autoritatile americane au dat publicitatii un raport uimitor: 10% dintre femeile americane (cu varste cuprinse intre 21 si 65 de ani) spun ca nu au fost testate (screening) pentru cancerul de col uterin in ultimii cinci ani.
Din pacate, nici tara noastra nu sta prea bine la acest capitol. Sase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, statistica ce pune Romania inca pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin.
Iar statisticile devin si mai infricosatoare in Statele Unite. Dintre femeile americane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin in fiecare an, mai mult de jumatate dintre ele nu au fost niciodata testate (metode de screening) sau nu au fost testate in ultimii 5 ani.
Acum, dupa ce ai citit aceste informatii, prima ta inclinatie ar fi sa te intrebi daca tu ti-ai facut un test pentru depistarea cancerului de col uterin. Da, intr-adevar, testul Papanicolau (se mai numeste "frotiul Papanicolau"), care face parte din examenul ginecologic de rutina, este screeningul sau testarea ta pentru cancerul de col uterin.
Poate ca aceste detalii nu fac decat sa iti sporeasca confuzia, deoarece liniile de ghidare pentru testul Papanicolau s-au tot schimbat in ultima vreme. Specialistii americani din domeniul serviciilor de preventie recomanda acum ca femeile cu varste cuprinse intre 21 si 29 de ani sa faca testul Papanicolau la fiecare 3 ani, in loc sa il faca anual.
Femeile cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani ar trebui sa isi faca un screening la fiecare 5 ani daca combina testul Papanicolau cu un test pentru HPV. (Aceste indicatii pot varia in functie de factori ce tin de starea de sanatate si de stilul de viata, sau daca pacienta are un rezultat anormal la testul Papanicolau).
Daca inca esti confuza sau ingrijorata in legatura cu faptul ca nu ti-ai facut un test Papanicolau in fiecare an sau macar o data la trei ani, solutia este sa vorbesti cu medicul tau ginecolog. Impreuna puteti sa determinati daca multe dintre circumstantele din viata ta (varsta ta, istoricul sexual, riscul tau de infectie cu HPV, istoricul tau de testari si screening-uri, etc.) ar putea schimba frecventa la care ar trebui sa fii testata pentru cancerul de col uterin.
Concluzia: Cancerul de col uterin este una dintre formele de cancer cele mai usor de prevenit. Cand este depistat devreme, rata de supravietuire de 5 ani este de aproape 100% si creste pana la 93% dintre cancerele de col uterin pot fi prevenite prin testari, screening-uri si vaccinari impotriva virusului HPV, potrivit federatiei americane Planned Parenthood. Asa ca vorbeste cu ginecologul tau si asigura-te ca esti testata cu regularitate.
Infectia cu HPV si tulpinile cancerigene
Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai intalnita dintre afectiunile cu transmitere sexuala. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar si atunci cand leziunile nu sunt vizibile. Cele mai multe femei nu stiu ca sunt purtatoare ale virusului pana nu ajung la un control ginecologic mai amanuntit.
Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 si 11 sunt cele mai des intalnite la infectiile genitale si doar doua dintre acestea sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 si 18.
"Infectiile cu HPV pot sa dispara dupa cativa ani, dar la fel de probabil pot sa si persiste. Este important ca pacientele sa stie ca orice infectie cu HPV trebuie tratata, pentru ca altfel exista riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin", declara Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala in cadrul Donna Medical Center. Surse: womenshealthmag.com, PR.
Citeste si: Esti fumatoare? Ce legatura exista intre tutun si infectia cu HPV
Cum sa te protejezi de virusul HPV si de cancerul de col uterin
Prezervativ conceput pentru a ucide HIV, HPV si virusul care provoaca herpes