Ti-ai ntrebat vreodata o colega sau o prietena daca s-a confruntat vreodata cu vreuna dintre fatetele sexismului? Incearca sa o faci, dar ai grija sa ai la dispozitie macar o ora sau doua pentru ceea ce urmeaza, scriu cei de la theguardian.com.
“Everyday Sexism” este un proiect menit sa promoveze egalitatea intre sexe, dovedindu-le celor care spun ca femeile nu au de ce sa se planga fiindca sunt pe picior de egalitate cu barbatii ca se insala amarnic.
Este un loc unde femeile obisnuite se destainuie, povestind despre situatii cu un caracter sexist intampinate zilnic, la locul de munca, dar si in mediul familial, la magazin, la scoala sau in autobuz.
Proiectul dovedeste ca sexismul este in floare si ca este departe de a fi o problema care nu mai necesita a fi dezbatuta. “Everyday Sexism” arata ca astfel de situatii nu pot si nu mai trebuie sa fie ignorate. Femei din intreaga lume se confrunta cu un astfel de comportament si nu sunt luate in serios.
La doar doi ani de la lansare, site-ul everydaysexism.com a inregistrat povestea cu numarul 50.000. Intamplarile variaza de la femei care si-au pierdut locul de munca fiindca au ramas insarcinate si pana la adolescente care au fost violate si li s-a spus ca ar fi fost vina lor sau femei care au fost nevoite sa indure litania de comentarii sexiste, glume, atingeri, ciupituri si palme pe fund, care a devenit imaginea fireasca a existentei lor de zi cu zi.
Iata doar cateva dintre povestirile de pe site:
“Am reusit sa obtin o afacere foarte buna pentru compania la care lucrez si seful a spus: “Cui i-ai facut sex oral pentru asta?” Eu am fost socata si revoltata, insa restul colegilor au ras de parca ar fi fost o gluma buna.”
“Am doar 14 ani si totusi fiecare conversatie pe care o am cu un baiat include intrebari despre masura la sutien, fotografii nud si mesaje cu tenta sexuala, iar cand spun “Te rog sa incetezi” sau “Nu, esti nepoliticos”, imi spun ca sunt o catea, o parasuta si nu mai vorbesc cu mine. Am 14 ani si se considera normal pentru fetele de varsta mea.”
“Unul dintre manageri mi-a spus ca am fost votata drept cea mai demna de a fi dusa in dormitor angajata in cadrul unei sedinte a conducerii.”
“Dupa ce am terminat prezentarea in fata colegilor de la facultate, profesorul i-a rugat sa faca unele comentarii in baza expunerii mere. Unul dintre colegi a strigat din spatele salii de curs ca ar trebui sa port o fusta mai scurta.”
“La 14 ani am fost pipaita la un bal. La 15 ani am fost pipaita intr-un autobuz aglomerat. La 16 ani s-a strigat dupa mine ca as fi frigida pentru ca nu voiam sa ma culc cu un baiat. La 17 ani mi se spunea ca sunt o tarfa pentru ca m-am culcat cu un baiat. La 18 ani am fost urmarita pana acasa din club. In prezent sunt constant pipaita, inghesuita si fluierata cand ies pe strada si ma face sa ma simt atat de prost.”
Intr-o zi obisnuita, in timp ce unul dintre membrii echipei care a initiat proiectul scrie o postare de blog, cel putin opt povesti despre violuri sunt introduse pe site pana la ora pranzului. Iar unele dintre ele se incheie in felul urmator:
“Si partea cea mai rea a fost ca dupa, cand a trebuit sa aud de la ambii parinti ca nu trebuia sa beau atat de mult, nu trebuia sa umblu cu oamenii aia, ca trebuia sa fiu mai atenta, ca nu trebuia sa ma duc acolo. De parca era vina mea ca cineva m-a violat in timp ce eram inconstienta.”
Ca aceste femei si multe altele sufera din pricina sexismului, prejudecatilor, hartuirii si agresiunilor zi de zi ar trebui sa fie de neconceput. Insa nu este. Este un stil de viata.
Societatea in care traim ne-a obisnuit sa tratam femeile ca pe cetateni de mana a doua, ca pe obiecte de unica folosinta, pe post de subiect de glume. Tinerele sunt obisnuite ca “asta e”, “ce sa le faci”, ca e normal sa fii pipaita in drum catre scoala. Victimele violurilor ajung sa creada ca ele sunt de vina pentru ceea ce li se intampla. Femeile sunt folosite in publicitate, emisiuni TV si reviste ca obiecte vii de decor.
Sute de mii de femei sunt agresate sexual in fiecare ani. Zeci de mii ajung sa fie violate. Sanii goi ai femeilor sunt la loc de cinste in orice ziar ai deschide, in timp ce adolescentele se lupta pentru a fi tratate cu respect de catre colegii lor. Imagini dureroase cu femei sangerande, batute, insotite de recomandari de tipul “Data viitoare, ai grija sa nu ramai insarcinata”, inca circula pe internet.
Una dintre membrele echipei care a initiat proiectul primeste saptamanal in inbox mesaje grafice despre cum ar trebui sa fie violata si ce instrumente vor fi folosite pentru a-i scoate maruntaiele, iar asta se intampla doar pentru ca a oferit femeilor agresate o voce cu ajutorul acestei platforme. Se intampla pentru ca a indraznit sa ridice problema egalitatii de gen.
E timpul ca femeile sa ia atitudine, pentru ca povestile lor sa nu mai fie puse la indoiala, ci ascultate cu atentie.
Citeste si:
Antifeminism promovat prin mitul "puritatii"