Dacă procentul poate părea mai mare decât așteptările multora, cel al puștilor amatori de video games,cu vârsta sub 18 ani, reprezintă doar 17% din numărul total. În ceea ce privește vârsta medie a jucătorului tipic, acesta este situată în jurul a 34 de ani, în timp ce, tot la capitolul vârstă, se arată că mai mult de 70% din numărul total al gamerilor americani au trecut deja de vârsta majoratului.
Media de vârstă a pasionaților de gaming, în funcție de sex:
Bărbați
- Sub 18 ani: 17%
- 18 - 35 ani: 16%
- 16 - 49 ani: 12%
- Peste 50 ani: 11%
Femei
- Sub 18 ani: 11%
- 18 - 35 ani: 13%
- 16 - 49 ani: 8%
- Peste 50 ani: 12%
În altă ordine de idei, în 64% din casele din America există cel puțin un device de pe care pot fi jucate jocuri video, fie că e vorba despre noutăți hi-tech, precum Sony Playstation 4 ori Xbox One sau, pur și simplu, tablete, telefoane inteligente sau computere personale. Dar iată cum arată, în procente, tipul device-urilor utilizate de americani pentru jocuri video:
- 41% computer personal (desktop, laptop, all in one)
- 36% telefoane inteligente
- 36% console de joc
- 24% device-uri wireless
- 14% sisteme de joc dedicate
- 8% device-uri VR (Virtual Reality)
Tot în cadrul studiului realizat de ESA în 2018, mai sunt relevate următoarele informații:
- 60% din americani obișnuiesc să acceseze un joc video cel puțin o dată pe zi
- 70% din părinți nu văd jocurile video că pe ceva dăunător, considerând că o mare parte din ele au o influență pozitivă în viața copiilor, dezvoltându-le diverse abilități precum viteza de gândire și reacție, inventivitatea sau creativitatea
- 90% din părinți sunt la curent cu jocurile video cumpărate de copii
- 94% din părinți sunt foarte atenți la genul de jocuri video pe care le joacă copiii, asigurându-se pe cât posibil că aceștia nu sunt expuși la un conținut inadecvat
- 56% dintre gameri preferă să joace multiplayer games măcar o dată pe săptămâna, petrecând în medie 7 ore online
Din punct de vedere al genului, cele mai accesate jocuri video sunt cele de tip Shooter (35%), urmate de cele din categoria Acțiune (28%) și Casual (27%). Asta în timp ce, potrivit wallethub.com, numărul amatorilor de jocuri de noroc pe bani reali nu depășește 3 procente în Statele Unite, la nivelul lui 2019. La nivel mondial, amatorii de gambling migrează în ultimii ani în număr din ce în ce mai mare către mediul online, unul din motivele ce determină acest fapt fiind Bonusul Cazino generos oferit de marea majoritate a cazinourilor virtuale.
Studiul ,,Essential Facts About the Computer and Video Game Industry’’ este considerat de specialiști drept foarte complex și bine documentat, fiind realizat în baza datelor obținute de la un număr de peste 4.000 de gospodarii din America. În plus, acesta include și date puse la dispoziție de Entertainment Software Rating Board (ESRB), The NPD Group și AudienceNet/New Paradigm Strategy Group.