Ei bine, hai sa luam arta, ca punct de ciocnire intre sexe. Potrivit afirmatiilor facute de un preeminent artist postbelic, arta creata de generatii intregi de sexul feminin este pur si simplu anulata, incepand cu Artemisia Gentileschi si Frida Kahlo, pana la Bridget Riley si Paula Rego.
Germanul Georg Baselitz sustine ca femeile nu au nicio legatura cu arta si ca nu sunt in stare sa picteze. "Pur si simplu nu reusesc sa treaca testul pietei. Si ca de obicei, piata are dreptate."
Cu toate acestea, reactiile primite din partea unor specialisti in domeniul artei ne asigura ca parerea nu este nici pe departe una general impartasita.
In ciuda criticii dure aduse pictoritelor din toate timpurile, Baselitz a recunoscut ca exista si cateva exceptii, printre care si Agnes Martin, Cecily Brown si Rosemarie Trockel. Despre Paula Modersohn-Becker are o parere la fel de buna, insa a adaugat ca nu este "nici pe departe vreun Picasso, Modigliani sau Gauguin".
Griselda Pollock, insa, profesor de istorie a artei, vine si subliniaza ca argumentele lui Baselitz sunt dintre cele mai slabe. "Doar cativa barbati picteaza dumnezeieste si nu masculinitatea ii face extraordinari, ci individualitatea."
Baselitz vine cu ideea ca femeile nu picteaza bine, cu cateva exceptii, insa acelasi lucru se poate spune despre barbati. In plus, sa folosesti succesul pe piata ca garantie a calitatii este cat se poate de gresit.
Pornind de la teoria lansata de artistul german, nu poti sa nu te intrebi, si totusi, unde sunt artistii geniali de sex feminin? De ce trebuie sa te concentrezi putin pentru a da cateva exemple?
Arta si ierarhii sexiste
Femeile sunt inhibate de regula de mai multi factori, printre care mitul pictorului, de imaginea barbatului alb, singuratic si torturat de conditia de geniu. Se considera ca arta necesita un spirit de sacrificiu si ca femeile sunt incapabile sa se daruiasca unui lucru care nu le aduce satisfactie imediata, palpabila.
Exista o ierarhie sexista care le gaseste femeilor, chiar si atunci cand dovedesc ca au talent, defecte precum faptul ca sunt prea timide si ca nu isi asuma riscuri.
Iar cand asemenea talente apar, sunt fie clasate drept artisti de mana a doua, fiindca asa a fost dintotdeauna si nu se concepe altfel, fie sunt recunoscute "cu steluta", asa cum a fost cazul pictoritei Lee Krasner, despre care Hans Hofmann a declarat ca a realizat picturi "atat de bune incat nu ti-ai da seama ca au fost pictate de o femeie".
In plus, sa intrebi de ce nu au existat mari pictori femei este ca si cum ai intreba de ce nu exista niciun pianist extraordinar de origine lituaniana, eschimosi talentati la tenis sau cate un echivalent de culoare pentru artisti precum Michelangelo, Picasso sau Warhol, asa cum evidentiaza Linda Nochlin in "Women, Art and Power and Other Essays".
Asa cum stim, in arta, ca si in alte domenii, au existat si exista inca factori care ii descurajeaza pe cei care nu au avut norocul sa se nasca in anumite conditii. Asadar, motivul nu are nicio legatura cu hormonii, ciclul menstrual sau faptul ca aducem pe lume copii, ci cu educatia si institutiile specifice unei lumi a barbatilor.
Arta nu este o activitate libera, autonoma, a unui individ talentat, influentata doar superficial de societate si alti artisti, ci mai degraba este un rezultat al influentei societatii asupra artistului si prin urmare, este favorizata, chiar daca am elimina preconceptiile de orice natura, dezvoltarea unor mari artisti de sex masculin, in defavoarea reprezentantelor sexului feminin.
E tragic ca intr-un domeniu in care se presupune ca exista libertatea de exprimare si sunt imbratisate absolut toate formele de manifestare a creativitatii, inca isi mai au locul criterii sexiste.
Arta sau Familie
Urmarind biografia oricarui artist de geniu poti sesiza ca nu poti fi o prezenta constanta in viata de familie, in societate si in acelasi timp sa te dedici pasiunii tale. Arta cere timp, cere sacrificiu.
Ca artist, trebuie sa mananci arta pe paine, sa visezi inspiratie si sa respiri idei. Astfel, orice alta parte a vietii tale, precum familia, spre exemplu, trece pe locul doi. Iar intre locul doi si pasiunea pentru a crea se adanceste o prapastie tot mai mare.
Si-atunci, ca femeie, esti pusa in fata unei alegeri extrem de grele - sa te ratezi ca artist sau sa iti ratezi scopul suprem, acela de a da viata.
Gandindu-te la viata unor artisti precum Picasso sau Warhol, este evident ca succesul se datoreaza nu numai realizarilor pe plan artistic, ci si stilului de viata pe care l-au avut, prin care s-a creat un mister in jurul personalitatii lor.
Cate femei isi permit luxul unei atitudini excentrice? Priviti-o, spre exemplu, pe Iulia Albu. Este un exemplu concret, din zilele noastre, de femeie care face lucrurile diferit. Nu discutam acum daca este bine sau rau, daca este un exemplu de urmat sau nu, ci despre faptul ca a indraznit sa faca ceva diferit. Rezultatul? "A... nebuna aia cu gaina?" - asa cum auzeam recent spunandu-se despre ea intr-o discutie purtata de doua reprezentante ale sexului feminin in metrou.
Nu s-a renuntat nici pana astazi la conceptia potrivit careia daca nu ai copii, esti privita ca "saraca de ea". Ca barbat, insa, daca nu te legi la cap, inseamna ca esti un spirit liber, un aventurier, iar astfel de caracteristici sunt perfecte pentru un artist. Iar daca o astfel de atitudine nu este vazuta cu ochi buni in cazul unei femei, este evident ca si conditia ei ca artist va avea de suferit.
Libertatea este o parte importanta a actului creativ, iar femeile, oricat si-ar dori sa creada asta, nu au castigat inca independenta deplina. Inca mai sunt conditionate, fara voia lor, de factori rezultati dintr-o istorie in care termenul "conducator" nu are si forma de feminin.
Criticul Brian Sewell declara ca "Doar barbatii sunt capabili de geniu estetic. Femeile reprezinta 50% sau chiar mai mult din clasele institutiilor de profil. Cu toate acestea, palesc pe la 20-30 de ani. Poate ca are legatura cu faptul ca raman insarcinate." Si totusi, sa fie acesta singurul motiv pentru care femeile nu reusesc sa se afirme in arta?
Ce crezi? Este conditia de geniu creator rezervata strict barbatilor?