O replica potrivita pentru situatia femeii in politica ar fi cea a europarlamentarului Daciana Sarbu.
"Cred ca Romania a depasit complexul Elena Ceausescu, dar inca e departe de a accepta o Hillary Clinton", a declarat aceasta, potrivit Ziare.com.
Raluca Turcan, in schimb, a venit la un moment dat cu o declaratie dura, care ar putea pune intr-o lumina sumbra imaginea femeii din politica: "Cand un barbat reuseste, se spune ca este capabil, dar cand o femeie reuseste, se spune ca a ajutat-o cineva".
Si ea nu e singura. Ludovic Orban sustinea la un moment dat ca multe dintre femeile din politica romaneasca au ajuns acolo unde sunt pentru ca "au trecut prin paturile sefilor".
In ciuda replicii acide, Ludovic Orban a recunoscut totusi ca "politica romaneasca are nevoie de femei pentru ca acestea sunt mai cerebrale decat barbatii", subliniind ca "deciziile se iau la nivelul creierului si, uneori, in anumite situatii, femeile pot lua decizii mai bune decat barbatii".
Acestea fiind spuse, haideti sa vedem cine sunt femeile din politica romaneasca la ora actuala, cum au ajuns acolo, ce secrete ascund si care le sunt slabiciunile, dar si punctele forte.
Daciana Sarbu
Cum aschia nu sare departe de trunchi, fiica social-democratului Ilie Sarbu face politica inca de la 18 ani, cand a intrat in PSD, din dorinta de a fi lider al Organizatiei de Tineret a partidului, insa a renuntat la acest obiectiv pentru a reprezenta Romania la Bruxelles.
Este membra a Partidului Social Democrat si reprezinta Romania in Parlamentul European din 2007. Are o relatie cu Victor Ponta, presedinte al Partidului Social Democrat din 2010, ce detine in prezent functia de prim-ministru al Romaniei.
Lavinia Sandru
Este de profesie actrita, insa s-a facut remarcata mai degraba ca om politic, intrand de nenumarate ori in scandaluri ce l-au determinat pe presedintele Traian Basescu sa o trimita "pe centura politicii".
Ei ii putem multumi pentru legea mamelor, adoptata de Parlament in 2008, potrivit careia mamele primesc de la stat, pe parcursul celor doi ani de concediu post-natal, un procent de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni.
Pentru activitatea desfasurata, Lavinia Sandru primit titlul de "Femeia Anului 2012" la Gala Femeilor de Succes din 2012.
Roberta Anastase
A castigat titlul de Miss Romania in 1994, dupa care a avut o cariera ascendenta in politica, bifand, pe rand, statutul de deputat, presedinte al Camerei Deputatilor si europarlamentar.
Nici ea nu a fost ferita de vorbele taioase ale colegilor politicieni, intrand chiar intr-o disputa cu Adrian Nastase, care a facut urmatoarea declaratie la adresa Robertei Anastase: "frumusetea este trecatoare, insa prostia nu".
In ceea ce priveste cariera politica, la varsta de 32 de ani, Roberta Anastase a devenit prima femeie presedinte al Camerei Deputatilor, fiind in acelasi timp si cel mai tanar politician care a ocupat aceasta functie.
Sulfina Barbu
Are in palmares functiile de ministru al Mediului, deputat PD-L si ministru al Muncii. Un titlu important pe care Sulfina Barbu a reusit sa il obtina este cel de sefa a femeilor din PD-L, in 2006, perioada in care a demarat o campanie menita sa informeze femeile cu privire la riscul cancerului genito-mamar.
Nici ea n-a fost ferita de atacurile colegilor politicieni, insa a ripostat chemandu-l in instanta pe primarul Constantei, Radu Mazare, dupa ce a indraznit sa afirme ca este "o proasta".
Ecaterina Andronescu
Ministru al educatiei extrem de controversat, Ecaterina Andronescu a fost cea care a initiat legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% in 2008, gest pentru care a fost pusa la zid, pe motiv ca ar fi dorit, de fapt, majorarea propriului salariu, ea fiind la baza profesor universitar.
Din pacate, intentia Ecaterinei Andronescu de a schimba ceva in invatamantul romanesc nu a facut decat sa ii aduca titlul de "Abramburica" Andronescu, din cauza masurilor controversate luate in ceea ce priveste educatia.
Monica Macovei
Desemnata in 2008 "Femeia Europei", Monica Macovei a fost descrisa de catre Hand Gert Poettiering, presedintele Parlamentului European astfel: "Nu am vazut niciodata o personalitate care sa lupte impotriva coruptiei in baza principiilor democratice la fel ca Monica Macovei. Chiar daca acum nu mai detineti portofoliul de ministru, cateodata e mai bine sa fii la putere pentru o scurta perioada, dar sa schimbi multe, decat cineva care e zeci de ani la putere si abuzeaza de putere. Suntem mandri de dumneavoastra si haideti sa urmam toti exemplul Monicai Macovei, pentru a consolida integrarea europeana", potrivit ziare.com.
Cu o astfel de caracterizare, Monica Macovei este un model pentru femeile care doresc sa se lanseze in politica.
Elena Udrea
Cu siguranta, imaginea femeii politician din Romania este asociata cel mai des cu cea a Elenei Udrea.
A reusit sa arate ca a fi politician, ca femeie, nu trebuie sa actionezi ca un barbat. Si-a pastrat feminitatea si a starnit controverse prin tinutele adoptate, insa a reusit sa se impuna ca sefa a cancelariei prezidentiale, ministru al Turismului si presedinte PDL Bucuresti.
Desi femeilor le-a fost imputata adesea lipsa de coloana vertebrala, Elena Udrea a dat dovada de integritate in 2005, refuzand sa isi mentina functia detinuta la Palatul Cotroceni dupa ce i-au fost aduse acuzatii potrivit carora ar apartine unor grupuri de interese economice nelegitime.