Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

Fii matinala! Poti invinge eterna lupta a lui "Mai stau 5 minute!"

De în Cariera 25 mai 2008
Am crescut intr-o familie de intarziati. Mama se trezea cu maxim o jumatate de ora inainte sa iesim pe usa, bine intentionata si cu credinta vesnica ca va reusi sa le faca pe toate fara sa intarziem la gradinita, la scoala, la serbarile scolare, la festivitatile de premiere. Intotdeauna intarziam, fara exceptie. Indubitabil, am crescut si am ajuns si eu la randul meu o intarziata. Intarziatii sunt prin excelenta oameni carora le e greu sa se dea jos din pat dimineata, oameni care au ridicat la rang de motto "mai stau un pic" sau "mai lasa-ma 5 minute".

Aristotel spunea ca obiceiul de a te trezi inainte de rasaritul soarelui iti va aduce sanatate, intelepciune si avere. Romanii inca o tin sus si tare: "cine se scoala de dimineata departe ajunge". Americanii vin cu rime si mai saltarete: “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”. Pana la urma, chiar exista oameni care sa sara din pat de cum se crapa de ziua, de voie buna si nesiliti de nimeni?

Dormim de la ora x pana la ora y sau cat avem nevoie?

Cand vine vorba de somn, ora de culcare si trezitul de dis de dimineata, exista doua tabere de specialisti.

1. Sunt cei care iti vor recomanda sa te culci si sa te trezesti in fiecare zi la ore fixe. Practic, e ca si cum corpul tau ar asculta de doua desteptatoare – unul pentru culcare si altul pentru trezire. Partea buna, spun ei, e ca astfel ajungi sa dormi in fiecare zi un numar egal de ore. Lucru care daca stai sa te gandesti bine e greu de realizat tinand cont de ritmul alert in care ne traim viata. Pe de alta parte, in societatea moderna totul se tine in frau prin liste, programe, programari, ore exacte. Planificarea este totul. Iti planifici timpul liber; ce te-ar opri sa tii evidenta orelor de somn?

2. Apoi sunt cei care iti spun sa-ti asculti corpul si sa te duci la culcare doar atunci cand esti obosit. Ceea ce incearca ei sa spuna e ca daca tragi pe dreapta atunci cand ti-e somn, in mod normal te vei trezi dupa ce ti-ai facut somnul. Din punct de vedere biologic, nimic mai corect. Organismul nostru stie exact de cata odihna are nevoie.

Si totusi nimic nu functioneaza…

Le-am incercat pe amandoua. Prima m-a scos ralmente din sarite. M-am pus in pat la ora 22.30, cu gandul de a prinde orele cele mai bune de somn, pana in miezul noptii. Am lasat cartea pe noptiera, am stins veioza dar nici gand sa adorm. Cred ca am adormit doua ore mai tarziu, timp in care as fi putut vedea un film. Dimineata m-am trezit cu greu la 8.30. Ziua urmatoare m-am decis asupra celei de-a doua. M-am culcat la primele semne de somn, pe la 00.45 si m-am trezit, plina de remuscari, la 11.30. Noroc ca era duminica. In prima noapte am dormit aprozimativ 10 ore, daca iau in considerare ora la care m-am bagat sup patura si-am inchis ochii, iar a doua noapte aproape 11 ore. Productivitate zero!

Chiar vreau sa fiu mai matinala! Solutii?

Am facut research pe internet. Am gasit zeci de site-uri si bloguri de dezvoltare personala care au ca subiect trezitul de dimineata. Prin urmare, sunt multi cei care invoca dimineata de dimineata “inca 5 minute” si care apoi se caiesc, cautand metode de reabilitare. Steve Pavlina, David Cheong si alti antreprenori care s-au dedicat dezvoltarii personale sunt doar cei care au dat startul acestui experiment cu trezitul dis de dimineata. Li s-au alaturat wikihow, vlastar al wikipedia si o seama de alte site-uri, printre care unele dedicate intrutotul subiectului cu pricina, precum wakeupearly.com.

1. Steve Pavlina iti recomanda o metoda hibrid, plecand de la doua teorii despre somn enumerate mai sus. Pentru productivitate maxima, omul de afaceri iti propune sa mergi la culcare doar atunci cand iti este somn dar sa te trezesti la o ora fixa timp de o saptamana, pentru a-ti obisnui organismul cu schimbarea. Pavlina se da jos din pat la 5 dimineata, in fiecare zi, indiferent daca s-a culcat la 22 sau scurt timp dupa miezul noptii. Astfel, spune el, iti lasi corpul sa se autoregleze. Daca iti este somn fiindca te-ai culcat la 23, te vei scula la 6 si vei recupera orele de somn in seara urmatoare, culcandu-te mai devreme. In timp, vei ajunge la performanta de a te culca si a te trezi la ore fixe, fara sa stai cu ochii in tavan asteptandu-l pe Mos Ene.

2. Expertii de pe wakeupearly.com iti propun o varianta ceva mai blanda si anume sa incerci sa te scoli in fiecare zi cu cateva minute mai devreme. Azi cu 5, maine cu 5 si asa ajungi ca dupa o saptamana sa te dai jos din pat cu 35 de minute, iar intr-o luna, cu 2 ore si jumatate mai devreme.

3. Dave Cheong ti-o spune pe sleau: daca n-ai un motiv intemeiat sa te trezesti mai devreme, proibabil ca nici n-o vei face. Asadar, gandeste-te ce vei face in cele cateva ore pe care le vei castiga daca te vei trezi la 5, sa spune, in loc de 7 sau 8 dimineata. Daca nu iti vine in minte acum, treaza, nimic care sa merite, cu atat mai putin iti va veni dimineata, cand vei fi buimaca. Sfatul lui: fa-ti agenda inainte de culcare si stabileste ceva cat de cat important de facut pentru a doua zi dimineata.

4. Si totusi, daca mergi la culcare cu gandul ca a doua zi dimineata te vei scula cu noaptea in cap, vei da gres. Te vei simti frustrata si te vei stresa inutil. Cei de la wakeupearly.com iti sugereaza ferm sa incerci sa te culci mai devreme, cu cel putin o ora inainte de miezul noptii. Studiile arata ca somnul de dinainte de ora 12 este de doua ori mai odihnitor decat cel pe care il dormi dupa miezul noptii, indiferent de numarul orelor pe care le dormi.

5. Daca mananci ceva greu sau pur si simplu mult inainte de culcare, vei avea un somn agitat, in cel mai bun caz. Sunt oameni care dupa o masa copioasa nu mai pot adormi deloc. Daca te-ai obisnuit sa mananci chiar inainte sa te culci, ai grija sa fie o gustarica si nu o masa in toata regula. Sunt binevenite o cana de ceai sau una de lapte. Fructele, nu, fiindca fermenteaza iar daca ai stomacul un pic mai sensibil, risti sa-ti petreci noaptea la toaleta. Ideal ar fi sa mananci cu cel putin doua ore inainte sa te culci. Explicatia e simpla: suprahranit, organismul tau va fi prea ocupat cu digestia ca sa mai adoarma. Asa ca, chiar daca tu ai senzatia ca dormi, el inca munceste, drept urmare nu prea te vei odihni. Sfatul e bun si in privinta lichidelor. Setosii se vor trezi cel putin o data pe noapte sub presiunea vezicii. Drept urmare, mai bine te culci flamand si insetat. Dar nu foarte…

La ce bun ceasul desteptator?

La nimic. Daca ti-ai propus sa te scoli la ivirea zorilor ai nevoie de mai mult decat de o goarna pentru a te lupta cu somnul. Ceasurile cu alarma au unicul dezavantaj ca pot fi… oprite. Simplu. Apesi pe bunton, ingani vesnicul “mai stau un pic” si te intorci pe partea cealalta. Nu-ti trebuie un ceas de ultima generatie, cu dotari NASA. Un simplu desteptator e de ajuns. Restul depinde de tine. Iti trebuie vointa si disciplina. Multa din amandoua! Tine cont de urmatoarele:

1. Pavlina te sfatuieste sa opresti alarma, dupa care sa te intinzi si apoi sa te ridici in picioare cat mai repede posibil. Trage aer in piept pentru a-ti oxigena plamanii. Toate astea trebuie sa se intample in mai putin de 30 de secunde. Cu cat mai repede, cu atat ai mai putine sanse sa te autoconvingi sa te intorci la loc in pat unde e cald si bine. Nu purta conversatii in gand! Fara “mai dorm putin”, “sunt prea obosita sa incep de azi” si nenorocitul de “inca 5 minute”!

2. Daca folosesti telefonul mobil pe post de desteptator sau ai un ceas cu radio, electronic, renunta la tentaia de a apasa snooze (functia de amanare a alarmei).

3. Wakeupearly.com vine cu o solutie ceva mai nastrusnica: pune ceasul cat mai departe de pat. Astfel vei fi nevoita sa te dai jos pentru a opri harmalaia. Daca ai reusit sa te dai jos din pat si sa faci cativa pasi, esti deja pe drumul catre o dis-de-dimineata insorita. Sau nu. Exista sansa sa te intorci inapoi in pat, si mai morocanoasa.

4. Un alt siretlic, tot de la wakeupearly.com, ar fi sa-ti cumperi mai multe ceasuri desteptatoare si sa le pui sa sune la interval de cateva secunde. Cu asa o harmalaie, sigur te vei trezi. Dar nervoasa, asa ca mai bine fara.

5. Sfaturile lui Steve Pavlina, desi usor bizare, se dovedesc mai eficiente. Acesta iti recomanda sa ii inchizi gura constientului, lasand subconstientul sa se desfasoare in liniste. Astfel spus, sa inveti trezitul dis-de-dimineata ca pe orice alta aptitudine: mecanic! Practic, trebuie sa inveti sa functionezi pe autopilot. Si tot ca orice alta aptitudine, trezitul devreme se invata exersand. Cate un pic, in fiecare seara. Exercitiul consta in a te preface ca acum e ora x, dimineata, si ca trebuie sa te trezesti. Pune-ti ceasul sa sune, urca-te in pat, inveseleste-te si inchide ochii. Cand suna, fa exact ce facea Pavlina (vezi punctul 1): intinde-te pret de cateva secunde, trage aer in piept si da-te jos. Apoi, fa ceea ce faci de obicei de dimineata: mergi la bucatarie si bea un pahar cu apa, pune ibricul de cafea pe foc, intra sub dus, scoate catelul afara (desi, daca ai catel, stii deja ce inseamna trezitul de dimineata). Orice! Dupa ce ai terminat cu activitatile de rutina, fructifica timpul ramas pentru altele mai placute. Intra pe internet, fa sport, plimba-ti catelul (am mai zis!), ia micul dejun (pentru multi dintre noi e un lux), citeste presa, mediteaza. Tu stii cel mai bine ce ai de facut si ce ti-ai dori sa faci. Pavlina iti aminteste un lucru: nu uita sa zambesti.

Pledoarie pentru trezitul dis de dimineata

Diminetile sunt frumoase! Da, asa cum ne incepeam compunerile in clasele primare. Sunt frumoase, racoroase si luminoase. Pentru un strop de filozofie Zen, putem spune ca sunt momentul din zi in care renastem, in care toate fiintele din univers se intorc la viata. Intr-adevar, nu cred sa existe ceva mai frumos decat ciripitul pasarelelor care abia s-au desteptat, la 5-5:30 dimineata. Deschizi fereastra si simti ca lumea toata e a ta, indiferent de traficul in care vei ramane blocata cateva ore mai tarziu sau de ce te asteapta la birou. Dimineata, productivitatea ta este la nivel maxim.Trebuie doar sa stii cum sa o activezi.

Bilantul: intr-o saptamana vei economisi intre 10 si 15 ore, timp in care poti fi doar tu cu tine. Chiar si 30 de minute in plus pe zi iti pot fi suficiente pentru a termina o carte intr-o luna, pentru a-ti incepe propriul blog, pentru a gati sanatos. Timp putin care, adunat, inseamna nu mai putin de 182,5 ore libere, doar pentru tine, intr-un an. Si asta daca te scoli cu macar o jumatate de ora mai devreme dimineata. Merita!
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 apr