Ceea ce trebuie stiut inca de la inceput este ca orice sfat si recomandare in materie de Feng Shui poate fi diferit de la locuinta la locuinta si de la o persoana la alta, in functie de scoala de Feng Shui pe care expertul pe care il consulti o reprezinta, insa, exista cateva principii de baza, de care ar fi bine sa tineti cont atunci cand va amenajati bucataria si asupra carora, cei mai multi dintre expertii Feng Shui s-au pus de acord.
1. Forme regulate, cu colturi rotunjite!
Sunt de preferat formele regulate, cu colturi rotunjite, deoarece cele neregulate favorizeaza crearea unor puncte moarte, care obstructioneaza parcursul energiei chi. La fel, si un mobilier mult prea incarcat poate reprezenta un obstacol in calea circulatiei libere a energiilor pozitive.
2. Bucataria, in partea din spate a casei!
De cele mai multe ori nu suntem in masura sa alegem unde se afla pozitionata bucataria in raport cu restul casei, insa, daca urmeaza sa va construiti o casa, sau faceti o renovare generala, ar fi bine ca spatiul alocat bucatariei sa se afle in partea din spate a casei, sau cel putin in spatele axului central al casei. In orice caz, este indicat sa nu vezi imediat ce intri intr-o casa bucataria.
Daca bucataria este la intrare nu trebuie sa intrati in panica, sunt destule solutii care sa va ajute. Folosti acest prilej pentru a fi creativi. Incercati sa agatati o pedeluta sau margele la usa bucatariei. O alta ideea ar fi sa montati o usa de interior Louvered (realizata din lamele de lemn) sau folositi un ornament sau un obiect de decor care sa atraga privirea catre camera aflata imediat langa bucatarie.
In filosofia chineza veche, bucataria este centrul unei vieti de succes. Plita, masina de gatit sau aragazul reprezinta inima bucatariei. Insula de gatit (cooking island nr.) a devenit un trend popular in designul modern pornind chiar de la acest principiu Feng Shui. Potrivit acestui concept aragazul este pozitionat in centrul incaperii, permitand persoanei care gateste sa vada intreaga camera si usa de intrare in incapere.
Plasarea corecta a acestui element duce la noroc, prosperitate si armonie in familie. El trebuie pozitionat astfel incat persoana care gateste sa poata avea o privire de ansamblu asupra bucatariei, si mai ales, sa poata vedea usa, fara a se intoarce in timpul gatitului.
Bucatariile moderne au de cele mai multe ori plita sau aragazul langa perete, motiv pentru care, consultantii Feng Shui recomanda solutii simple, precum folosirea unor materiale reflectorizante, precum aluminiu sau oglinzi pentru decorarea acestuia. Suprafata reflectorizanta poate fi de orice dimensiune, insa cu cat este mai mare cu atat puterea acesteia va creste.
4. Separa elementele de foc de cele de apa
Este important sa se pastreze spatiu intre elementele majore din aceeasi categorie cum sunt elemente de foc reprezentate de aragaz si cuptor, fata de elementele de apa- frigiderul, masina de splat vase si chiuveta. Acestea pot fi separate de un obiect din lemn, o instalatie sau o pictura.
5. Nu puneti aragazul intre frigider si chiuveta
Pozitionarea aragazului intre frigider si chiuveta ar putea duce la emotii negative potrivit specialistilor. Cel mai bine este ca elementele din aceeasi categorie sa fie pozitionate unul langa celalat.
6. Aragazul, departe de fereastra
In cele mai multe modele Feng Shui fereastra reprezinta simbolul pentru chi pozitiv, care conduce la fericire si armonie in familie. Plasarea aragazului in dreptul ferestrei poate reprezenta o scena interesanta pentru cel care gateste insa nu este de bun augur potrivit principiilor acestei filozofii.
Un astfel de aranjament poate perminte ca energia chi sa scape pe fereastra, luand cu ea si perspectivele familiei de bogatie si fericire. O solutie de amenajare in acest caz ar putea fi o oglinda panou reflectorizanta, care sa reflecte usa si sa pstreze in locuinta energia pozitiva.
7. Nu tine cutitele si foarfecele la vedere
Cutitele si foarfecele nu trebuie tinute la vedere. Acestea pot crea situatii conflictuale si de anxietate. Cel mai bine este sa tineti cutitele intr-un suport special, din lemn, astfel incat lama acestora sa nu se vada. De asemenea, foarfecele ar trebui tinute intr-un sertar.
8. Pastreaza mancarea proaspata la vedere
Astfel, toti cei ce intra in bucatarie stiu ca acesta estre un spatiu hranitor, care iti furnizeaza energia. Un bol sau un cos cu fructe si legume proaspete ajuta extrem de mult la obtinerea unei stari de bine din punct de vedere emotional, chiar si prin simpla contemplare.
9. Nu folositi lumini florescente
In orice camere, lumina florescenta este simbolul unei sanatati subrede, afecteaza nervii si sistemul nervos, poate cauza hipertensiune, dureri de cap si oboseli oculare. Cu toate acestea, ea serveste unui scop, deoarece ofera lumina puternica la costuri reduse. Daca decideti ca aveti nevoie de lumini fluorescente in bucatarie, este de preferat utilizarea becurilor cu spectru complet. Cele mai potrivite sunt insa lampile.
Un alt principiu Feng Shui este reducerea folosirii metalelor, atat in ceea ce priveste suprafetele cat si atunci cand este vorba de vasele in care sunt depozitate alimentele.