Chi-ul este denumirea data, in cadrul filozofiei chineze, conceptului energiei vitale care ne inconjoara si ne hraneste clipa de clipa, sustinand tot ceea ce exista in Univers. Vom aborda pe larg subiectul Chi-ului intr-un articol viitor.
Aceasta este definitia pe care o veti intalni in majoritatea manualelor de specialitate, indiferent daca autorii acestora sunt de origine orientala sau occidentala. Insa Feng Shui, in forma sa traditionala, este mai mult decat atat.
In prezent, exista doua tendinte majore in practicarea de Feng Shui la nivel mondial: se implementeza fie Feng Shui traditional, bazat pe filozofia chineza straveche, fie o forma "occidentalizata" de Feng Shui ce a preluat doar cateva dintre principiile originare, le-a simplificat si le-a popularizat pe piata vestica.
Se stie faptul ca, acum cateva decenii, acest subiect era necunoscut in Vest. In vechime, era o arta rezervata exclusiv alesilor cu sange nobil, dar patrunderea sa in Occident a insemnat supunerea conceptelor stravechi si principiilor sale in esenta orientale unui proces de adaptare la o cultura inerent diferita.
În Occident, Feng Shui a fost pus la dispozitia maselor. Pana in prezent, aceasta tendinta de oferire deschisa a invataturii a fost umbrita de eternul spirit "intreprinzator" al occidentalilor, ceea ce a dus la diluarea acestei arte si la comercializarea ei pe scara larga, in scopul obtinerii unor profituri pe masura.
Mai putin comercial este faptul ca Feng Shui traditional este o arta inrudita cu spiritualitatea, ce dicta chiar si alegerea inspirata a locului de odihna vesnica, pentru hranirea sufletului persoanei in cauza si a generatiilor viitoare. Feng Shui impartaseste aceleasi principii existente in toate artele chinezesti de cultivare a vietii: medicina traditionala chineza, acupunctura, astrologia, artele martiale, alchimia interna chinezeasca etc. Si totusi, Feng Shui a devenit in prezent, atat in Occident cat si, la un anumit nivel,in Orientul ce s-a conformat cererii superficiale a vesticilor, un simplu mijloc de inavutire.
Aceasta tendinta poate fi observata chiar si pe piata romaneasca, unde Feng Shui s-a afirmat ca disciplina relativ recent. Dupa dorinta, putem achizitiona lumanari "Feng Shui", produse pentru ingrijirea corpului "Feng Shui", bijuterii si accesorii, putem capata chiar si coafuri "Feng Shui". Promovarea acestui brand-umbrela atat de generos, ce permite comercializarea unei game atat de variate de produse a dus, in mod ironic, la subminarea si devalorizarea semnificatiei insusi conceptului pe care se bazeaza.
Si totusi, pe masura ce Occidentul avanseaza in a desprinde brandul creat de el de originea orientala a acestei arte, popularitatea atinsa de Feng Shui in Vest face ca tot mai multi oameni sa vada dincolo de stralucirea efemera a promovarii publicitare si sa caute invatatura reala de Feng Shui traditional si practicantii adevarati ai acestei arte, al carei scop este de a transforma in bine, la modul real, nu doar spatiile analizate, ci principiile vii ce le anima si oamenii asupra carora acestea au impact.
Ce este Feng Shui traditional? Care sunt beneficiile la care aspiram prin practicarea acestei arte ? Care sunt principiile de baza ale acestuia si in ce mod se aplica ele in viata de zi cu zi ? In ce fel ne poate imbunatati Feng Shui calitatea vietii ? Vom cauta sa tratam aceste subiecte, cat si sa raspundem la intrebarile dumneavoastra, in urmatoarele articole. (Eliza Ghitulescu si Sarhan Ilie-Rusu).