Aceasta aura mistica dainuie si astazi in jurul conceptului de Feng Shui, facand prilejul succesului financiar al celor ce promoveaza forma occidentalizata a acestor tehnici, dar nu si fondul ei traditional, exploatand pe de o parte lipsa de informatie existenta pe piata cu privire la practica fundamentala de Feng Shui, si pe de alta parte setea de magie, de mister, de inexplicabil a fiecaruia dintre noi. Majoritatea informatiilor publicate pe piata vestica tind sa puna accentul pe obarsia incerta a artei, pierduta in negura veacurilor, si pe maniera necunoscuta a modului in care aceasta produce rezultate, in loc sa se prezinte regulile simple si logice pe care se bazeaza. In fond, dupa cum afirma marele nostru filozof contemporan, Gabriel Liiceanu, "Luciditatea nu are cota buna pe piata cartii".
Spre surprinderea oricarui occidental, Feng Shui traditional este ancorat in luciditate, in logica si pragmatism, cuprinzand in acelasi timp o doza puternica de divin, deoarece practicantul Feng Shui va incerca intotdeauna sa inteleaga influentele subtile exercitate de natura si de mediul inconjurator asupra spatiului interior al unei case, in acelasi fel in care practicantul de acupunctura va incerca sa inteleaga impactul acelorasi influente asupra corpului pacientului sau. Desigur, aceste influente naturale urmeaza reguli fixe si legi universale ce fac obiectul de studiu al practicantului Feng Shui, prin elemente precum principiul energiei vitale, denumite chi, principiul yin-ului si yang-ului, sau al contrariilor care se atrag si principiul celor cinci elemente, care se reflecta pretutindeni in natura.
Insa elementul definitoriu care separa Feng Shui traditional de celelalte scoli este imbinarea armonioasa dintre perspectiva de ansamblu asupra universului interior al unei case si credinta in caracterul individual al fiecarui caz studiat.
In Feng Shui traditional, se considera ca orice locuinta este animata de energia vie a naturii ce o inconjoara. Asemenea oricarui lucru viu, casa "ia nastere" odata cu terminarea constructiei ei, capatand o harta energetica ce descrie "caracterul" acelei case si influentele la care se pot astepta locatarii din partea ei. Aceasta harta este determinata de timpul si spatiul construirii casei, seamanand cu harta astrologica unica ce se formeaza la nasterea unei persoane. Rolul practicantului Feng Shui este sa realizeze o serie de calcule, in baza formulelor matematice ce stau la baza Feng Shui traditional, si, tinand cont de anul constructiei, de orientarea geomagnetica a casei si de anii de nastere ai locatarilor, sa stabileasca interactiunea si compatibilitatea dintre locatari si casa, cat si eventualele remedii necesare pentru cultivarea armoniei in spatiul respectiv.
In contextul unicitatii fiecarei persoane, cat si al fiecarei case, scoala de Feng Shui traditional se distanteaza de scolile occidentalizate prin faptul ca trateaza fiecare caz in parte, oferind solutii unice, adaptate situatiei, casei si oamenilor cuprinsi in analiza. Regulile sunt aceleasi, dar fiecare caz e diferit. In consecinta, nu se ofera solutii generale sau remedii universale, ci se pune in valoare frumusetea si individualitatea fiecarui spatiu si a fiecaruia dintre noi.
In articolul urmator, vom discuta despre chi, despre yin si yang si despre interactiunea principiilor vii din spatiile ce ne inconjoara. (Eliza Ghitulescu si Sarhan Ilie-Rusu)