La nivel global, disfuncţiile erectile afectează peste 300 de milioane de bărbaţi şi sunt un indicator al funcţiei vasculare defectuoase, precursor al bolilor cardiovasculare.
Cercetări recente scot la iveală faptul că bărbaţii care au un stil de viaţă activ şi o dietă bogată în flavonoide sunt mai puţin predispuşi la a se confrunta cu astfel de probleme.
Profesorul Aedin Cassidy, de la University of East Anglia, a evaluat aportul de flavonoide din dieta a peste 25.000 de bărbaţi, în decursul unei perioade de 10 ani.
Dintre cele şase flavonoide principale consumate frecvent studiate, trei s-au dovedit a fi benefice: antocitanide, flavanoli şi flavone- bărbaţii care au consumat în mod regulat alimente bogate în aceste flavonoide au fost cu 10% mai puţin susceptibili de a suferi de disfuncţii erectile.
Coacăzele sunt cele care conţin cele mai multe antocitanide, comparativ cu afinele, vinul roşu, merele sau citricele.
Studiul a scos la iveală că bărbaţii care fac mişcare şi au un aport sporit de flavonoide prezintă un risc cu 21% mai mic de apariţie a disfuncţiilor erectile. De asemenea, a ieşit la iveală că efectele benefice ale unui aport sporit de flavonoide echivalează cu două până la cinci ore de mers în ritm alert.