De aceea, primul pas catre o atitudine pozitiva este observarea momentului prezent: Unde ma aflu acum? Ce fac si de ce? Care este pozitia corpului meu? Cum respir? Ce gandesc? Ce emotii am? Focalizandu-ne atentia pe momentul prezent, constient (adica in mod deliberat) si fara sa criticam, ne ajuta sa intram intr-o stare de liniste si claritate, unde automatismele si comportamentele noastre inconstiente nu-si mai au locul. Calitatea momentului prezent creaza realitatea ulterioara, de aceea e important sa iei acum decizia de a fi fericita si sa-ti reamintesti asta cat mai des pe parcursul unei zile. Desi necesita efort sustinut si disciplina, constientizarea ne deschide portile unei vieti implinite, in care creativitatea, inteligenta, imaginatia, claritatea si intelepciunea noastra profunda se pot manifesta la adevaratul potential.
Exista nenumarate metode de atingere si pastrare a fericrii. Cel mai important este sa fii constienta de ceea ce gandesti, de ceea ce faci, spui sau simti, astfel incat sa ajungi sa te simti din ce in ce mai bine. Una dintre cele mai la indemana metode este meditatia. Practica spirituala straveche, meditatia si-a castigat locul binemeritat si prin cercetarile realizate in ultimii ani. Este demonstrat stiintific ca meditatia creste capacitatea de concentrare si atentia, creste controlul asupra emotiilor negative, reduce stresul si, in general, are efecte asupra intregului organism.
Alte cateva metode prin care putem (re)aduce fericirea in vietile noastre:
Scrisul - Tine un jurnal al lucrurilor pe care vrei cu adevarat sa le faci. Cu totii stim ce nu ne dorim sa facem, dar ce ne dorim cu adevarat? De asemenea, scrie in jurnal (zilnic sau saptamanal) tot ceea ce realizezi si tot ce-ti aduce bucurie. Fa liste cu toate aspectele positive ale vietii tale. Citeste acest jurnal, ori de cate ori simti ca nu ai o stare pozitiva.
Atentie la comunicare - Gandeste si vorbeste pozitiv. Cand te afli intr-o stare de apreciere, te deschizi catre toate lucrurile bune ce asteapta sa intre in viata ta.
Razi - Ia-ti bilete la teatrul de comedie, vizioneaza un film comic, intalneste-te cu prieteni care sunt pozitivi si stiu sa rada, asculta o muzica haioasa.
Cursuri - Participa la cursuri, seminarii sau workshop-uri care-ti redau increderea in tine si care te conecteaza la cine esti cu adevarat.
Bucurie - Ofera-ti lucruri care te fac sa te simti bine: o baie relaxanta, un masaj, o plimbare in parc, o iesire cu bicicleta, o carte interesanta sau fa ceva ce iti doreai de mult sa faci (dar ai gasit intotdeauna motive sa nu o faci).
Fii generoasa! - Un ajutor oferit celorlalti ne schimba instantaneu starea de spirit. Pot fi lucruri simple, cum ar fi sa gatiti impreuna, sa ajuti pe cineva sa-si amenajeze gradina sau sa-si cumpere ceva pentru casa.
Autosugestie sau “fake it until you make it” - Pune-ti prin casa texte care te ajuta sa atingi o stare pozitiva, de exemplu: “in infinitatea vietii unde sunt, totul este perfect, intreg si complet.” sau “nimic nu este mai important decat sa ma simt bine. De aceea imi propun chiar ACUM, sa gasesc un motiv care sa ma faca sa ma simt bine.”
Iubeste! - Ofera iubire neconditionat si invata sa primesti iubire. Iubirea este fundatia unei vieti implinite si o sursa inepuizabila de fericire.
If there is a way from ignorance to knowledge, there is a way from suffering to happiness.