Sunteti pe aceeasi lungime de unda?
Vorbim aici despre inteligenta, maturitate, interese si preferinte pe diverse planuri.
Poate ca la prima vedere, nu par chestiuni atat de grave, dar puse cap la cap, faptul ca aveti "ce vorbi" doar atunci cand sunteti in dormitor si in rest nu prea puteti purta o discutie, faptul ca el inca se joaca de-a mama si de-a tata si tu vrei o familie, faptul ca nu gatesti iar el adora mancarea gatita si multe alte astfel de detalii, pot sa conduca la despartire.
Televizor in dormitor?
Niciodata! Daca insista sa aduca asa ceva in dormitor, pregateste-te pentru un maraton de fotbal sau seriale in loc de nopti fierbinti. E semn clar ca relatia va incepe sa scartaie.
Confesiuni pe jumatate
Daca te trezesti spunandu-le prietenelor doar anumite detalii din cearta pe care tocmai ai avut-o cu partenerul, inseamna ca relatia ta este sortita esecului. De ce? Pentru ca probabil in subconstient stii deja ca exista o anumita o latura a lui care le-ar face sa creada ca nu e potrivit pentru tine. Si stiind asta, eviti sa le dai ocazia sa iti confirme ceva ce stii deja, dar nu vrei inca sa recunosti.
Baiatul mamei
O relatie buna intre el si mama lui nu este un semnal de alarma. Insa daca ajunge sa respecte mai mult opinia parintilor decat pe cea a partenerei in chestiuni care ii privesc doar pe cei doi, atunci exista o problema.
Nu aveti timp unul pentru celalalt
Se spune ca acolo unde este vointa, exista si o cale de rezolvare. Intr-o societate in care nu prea mai ai timp nici sa respiri, faptul ca va gasiti ragazul necesar pentru dovezi de iubire este mare lucru intr-o relatie. Daca aveti timp sa fiti dragastosi si sa va iubiti, atunci cu siguranta aveti sanse sa treceti si peste greutatile ce se pot ivi de-a lungul timpului. O relatie in care partenerii nu se vad cu zilele, din cauza programului incarcat, nu are sanse prea mari sa functioneze. Cu timpul, daca nu incercati sa va apropiati, relatia se raceste, ducand inevitabil la despartire.
Fosta lui relatie este cheia
Nu spunem ca daca tocmai a iesit dintr-o relatie de scurta durata nu aveti sanse de reusita. Dar iti va fi mai usor sa il cunosti daca afli cate ceva despre fostele relatii. Poti invata de ce a renuntat la fosta partenera si cum sa previi aceleasi probleme in relatia voastra, daca este cazul, evident. Asculta-l cu atentie daca decide sa-ti vorbeasca despre asta. Cu siguranta nu ii este usor, mai ales daca el a fost cel parasit. Fii atenta mai ales la felul cum vorbeste despre fosta relatie si despre fosta partenera. Cuvintele alese iti spun multe despre intentiile lui pe viitor. Exista sanse ca fiind proaspat iesit dintr-o relatie sa nu isi doreasca decat "o gura de aer proaspat" si nimic mai mult.
Sunteti prieteni
Prietenia este esentiala, fiindca odata cu trecerea timpului, pasiunea poate sa se stinga, insa o prietenie sincera va leaga pe viata. Iar peste ani si ani, cand sexul si pasiunea vor fi doar o amintire, va vor lega respectul si prietenia sincera.
Familia si prietenii va sustin
Nu poti construi ceva solid pe un teren nesigur. Iar un mediu ostil nu este tocmai propice pentru a intemeia o relatie solida. E drept ca poti sa te straduiesti, sa incerci sa ii faci sa se inteleaga sau macar sa se tolereze unii pe ceilalti, insa daca peste problemele care apar inevitabil intr-o relatie, mai pui si divergentele cu familia si prietenii, iese un haos de toata frumusetea.
Pe langa aceste aspecte generale, exista si elemente specifice fiecarei persoane in parte, elemente care pot prelungi sau scurta drastic durata unei relatii. Citeste in continuare pentru afla cum poti evalua sansele de reusita ale unei relatii, in functie de experienta personala.
Pe termen lung, ia in considerare toate relatiile esuate pentru a o putea identifica pe cea potrivita.
Poti crea un jurnal in care sa scrii elementele importante, care vor constitui argumente pro si contra in viitoarele relatii.
1. Care a fost ""scanteia"?
Vorbim aici despre calitatile care te-au atras la partener. Fii sincera si vezi ce anume si de ce te-a atras. Vezi ce influenta a avut situatia ta materiala si generala la acea vreme in jocul atractiei, incluzand acolo nevoile emotionale si materiale.
Descrie cat de "coapta" erai din punct de vedere emotional, fiindca exista sanse ca un partener de acum zece ani sa nu te mai atraga sub nicio forma in prezent. Analizeaza ce s-a schimbat de atunci si pana acum.
2. Ce s-a intamplat apoi?
Descrie ce s-a intamplat si ce a dus la despartire. Incearca sa descrii intamplarile fara sa arunci vina asupra lui sau sa cauti vreun vinovat.
3. Ce ai invatat din relatia respectiva?
Poti scrie ce ai invatat despre tine din fiecare relatie pe care ai avut-o, despre sentimente neeprimate, despre prelungirea relatiei atunci cand poate ar fi trebuit stop si analizeaza daca ai aplicat vreunul dintre aceste invataminte in relatiile ulterioare.
Poti, de asemenea, sa surprinzi si acele aspecte pe care nu le stiai la momentul respectiv, lucruri care te-ar fi putut ajuta sa eviti o eventuala despartire.
4. Ce poti face de acum incolo?
Cum poti folosi ce ai invatat din relatiile anterioare pentru a recunoaste un partener potrivit?
In functie de experientele anterioare, incearca sa descrii acea personalitate, acele calitati si pareri despre viata care se potrivesc bine cu viziunea ta, care ar incuraja o legatura pozitiva intre tine si partenerul de cuplu, iar apoi raporteaza-te la aceasta descriere pentru a evalua relatia actuala sau un potential partener.
Tu cum iti dai seama daca partenerul este potrivit si daca este sau nu o relatie menita sa dureze?