Se spune că pentru a avea o sănătate bună, fiecare om trebuie să-și regleze ceasul biologic, să ducă un stil de viață cât mai echilibrat. În ziua de azi, oamenii moderni tind să aibă ceasurile biologice perturbate din cauza stresului, a sedentarismului și a altor factori. Asta face ca sistemul nervos autonom să fie perturbat și el, iar calitatea somnului să scadă. În timp, acest lucru duce la anumite probleme, precum dezechilibre hormonale și chiar la infertilitate.
Amânarea deciziei de a avea un copil vine cu un cost!
Odată cu înaintarea în vârstă, la femeie scade calitatea rezervei ovariene și pot apărea boli ce afectează fertilitatea. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt endometrioza și fibroamele uterine.
La femeile cu vârsta în jur de 40 de ani crește riscul de apariție a unor complicații în sarcină. Un exemplu este riscul de preeclampsie la femeile însărcinate. Acest sindrom are legătură cu prezența de proteine în exces în urină, dar și cu hipertensiunea arterială.
Fertilizarea in vitro (FIV) – O soluție de a obține o sarcină!
Fertilizarea in vitro, cunoscută mai frecvent sub numele de FIV, este o procedură de reproducere asistată medicală, la care se îndreaptă tot mai multe cupluri în vederea de a-și extinde familia.
Există și vedete internaționale care au făcut FIV, cum ar fi de exemplu: Jennifer Aniston, Nancy Juvonen, Kourtney Kardashian, Brooke Shields, Kristen Wiig, Sharon Osbourne, Courteney Cox , Gabrielle Union și altele. Acestea au avut anumite problemele de fertilitate și de aceea au decis să facă un tratament FIV care nu este ușor, nu este nici dureros, nu este periculos din punct de vedere fizic.
Pentru FIV se fac analize medicale solicitate de medic, se stabilește un plan de tratament și desigur sunt explicate în detaliu etapele tratamentului pentru a reduce din stresul emoțional. FIV este un tratament complex și poate fi obositor psihic. Unele femei care fac FIV decid să-și ia concediu, deoarece când sunt programate la fertilizarea in vitro, numărul de vizite la clinica medicală devine mare. În plus, în timpul anumitor etape din FIV, consultațiile tind să dureze mai mult.
Există și femei care încearcă să rămână însărcinate prin FIV și care reușesc să echilibreze tratamentul infertilității cu munca, deși acest lucru pare a fi destul de dificil. Ele fac asta deoarece țin cont de propria carieră și de costul tratamentului de infertilitate. Unele dintre ele nici nu spun la job despre tratamentul FIV, din dorința de a nu-și expune viața personală, sau fie pentru că cei de la muncă nu ar înțelege.
În timpul FIV, se face recoltarea ovocitelor mature din ovarele femeii, apoi ele sunt combinate cu spermatozoizii într-un mediu de cultură, într-un laborator specializat. Fecundarea la FIV are loc în afara corpului femeii. După ce ovulele fecundate ajung la stadiul de embrioni, aceștia sunt transferați în uterul femeii după câteva zile de dezvoltare.
Astăzi, cuplurile căsătorite sunt sfătuite de medici să urmeze procedura FIV dacă sunt cu infertilitate masculină. FIV se poate realiza chiar dacă bărbatul suferă de o serie de afecțiuni și boli. Medicul specialist selectează un spermatozoid fertil, care este suficient pentru fertilizare. Celulele reproductive feminine sunt fertilizate de embriolog.
Potrivit medicilor, FIV nu duce întotdeauna la sarcină. Această procedură este indicată atunci când alte metode de tratament al infertilității nu au dat rezultate. De asemenea, FIV se recomandă în caz de: infertilitate feminină, trompe uterine blocate sau absente, endometrioză, tulburări de ovulație, fibrom uterin, alte afecțiuni ginecologice care pot predispune la infertilitate, insuficiență ovariană prematură, boli genetice moștenite, infertilitate inexplicabilă, vârstă înaintată a pacientei.
Rata de succes FIV depinde de cauza infertilității, de vârsta femeii care urmează acest tratament, de numărul de ovocite recoltate de la femeie într-un ciclu. Dacă femeia are o rezervă ovariană bună și nu suferă de alte afecțiuni sau boli, atunci procedura de FIV are șanse mari de reușită.