Cu toata tehnologia moderna, viata celor patru este profund marcata de traditii stravechi ce sanctioneaza orice libertati moderne. Logodnicul lui Sadeem o paraseste dupa ce face sex cu el. Sotul lui Gamrah divorteaza de ea, dupa ce ea descopera ca acesta are o aventura. Michelle si Faisal se adora, dar el renunta la ea, la cererea propriei familii.
Politia aresteaza un cuplu intr-o cafenea, dar majoritatea familiilor nu au nevoie de ajutorul autoritatilor ca sa intervina fara menajamente in vietile fiicelor si surorilor lor.
"Sper ca atunci cand veti termina cartea va veti spune in sinea voastra: "O, da. E o societate islamica foarte conservatoare. Femeile de acolo chiar traiesc sub dominatia barbatului. Dar ele sunt pline de speranta, de planuri, de hotarare si de visuri. Si se indragostesc si apoi le trece, asa cum se intampla tuturor." Si sper ca veti intelege, de asemenea, ca aceste femei incep sa-si croiasca propriul drum - nu drumul Occidentului, ci unul care pastreaza ce e bun din valorile religiei si culturii noastre, permitind, in acelasi timp, reforma", spune autoarea cartii.
Rajaa al-Sanea a crescut in orasul Riad, din Arabia Saudita, intr-o familie de doctori. in prezent traieste si studiaza la Chicago, dar intentioneaza sa revina in tara dupa terminarea studiilor. Are douazeci si cinci de ani, iar Fetele din Riad este romanul ei de debut.
Cartea, interzisa in Arabia Saudita, a fost tradusa de autoare in limba engleza si publicata la prestigioasa editura Penguin, intrind in competitia pentru Dublin Literary Award, in 2009.
Disponibila acum si la Polirom, Fetele din Riad a fost tradasa in romana de Mihaela Negrila si poate fi un cadou ideal de Ziua Femeilor.